Skip navigation.
Home

Moilasen Manifesti 2. Kannata kotijoukkuetta!

Hyvät siskot!

Minä olen kyllästynyt väitteeseen, enkä hyväksy sitä, että naisten välistä solidaarisuutta ei ole olemassa. Se on suuri valhe. Kaikki sellaiset puheet, että:

”Naiset eivät osaa pitää yhtä.”
”Naisvaltaisilla työpaikoilla on huono henki.”
”Naiset ovat toisilleen kateellisia.”

Ne vain uusintavat ja vahvistavat tätä valheellista käsitystä.
Lopettakaamme siis heti!

Nyt on aika avata silmät ja sydän naisten väliselle solidaarisuudelle. Niille jotka sen tekevät, se tulee pian itseäkin vastaan joka puolella.

Esimerkkejä löytää se, joka haluaa niitä nähdä.
Katso vaikka omaa elämääsi!

Kun olit pikku tyttö, oliko sinulla paras kaveri? Kun nyt olet aikuinen nainen, onko sinulla läheisiä ystävättäriä? Oletko auttanut äitiäsi, anoppiasi, siskoasi, tätiäsi? Välillä naisten välinen solidaarisuus on vain yhden naisen kokoinen.

Sisko – tärkeintä on nähdä, että et ole yksin!
Täällä on muita sellaisia kuin sinä!

Miesten välisen solidaarisuuden tunnemme, ja siitä on ollut miehille suurta hyötyä. Sen varaan on rakentunut nykyinen patriarkaalinen yhteiskuntajärjestys.

Haluaako joku meistä, että patriarkaatti jatkaa? Ei halua!
Vai haluammeko me, että maailma muuttuu? Kyllä! Sitä me haluamme!

Jos naisten välinen solidaarisuus ei ole sinulle vielä tuttua, niin tänään on loistava päivä aloittaa!
Loistava päivä aloittaa vallankumous!

Kun työpaikan palaverissa naispuolinen kollega seuraavan kerran ehdottaa jotakin, tue häntä voimakkaasti!
Jos työskentelet pomoasemassa, rupea saman tien omatoimisesti nostamaan naisalaisiasi palkkakuopasta!
Lue naisten kirjoittamia kirjoja, ja suosittele niitä kovaäänisesti myös miehille!

Mitä sitten, jos joku nainen ei ole laiha ja nätti ja hyväntuoksuinen?
Mitä sitten, jos joku nainen on läski ja masentunut ja juo?

Kun lähiöstä seuraavan kerran löytyy pikkulapsi harhailemasta kadulla keskellä yötä, ja äiti löytyy lähikapakasta, onko mahdollista, että ymmärtäisit myös sen naisen tilannetta?
Se nainen voisit olla sinä!
Mitä tahansa voi tapahtua kenelle tahansa koska tahansa.
Ja tapahtuukin.

Keskeistä on tajuta, että kaikilla maailman naisilla on paljon yhteistä – ja yhteisiä intressejä!

On aika nostaa naisten välinen solidaarisuus sille kuuluvaan arvoon.
Ensimmäinen askel on, että lakkaamme olemasta hyviä jätkiä ja pitämästä tuota sukupuolen vaihdosta edellyttävää termiä kohteliaisuutena.

Hyvä jätkä ei ole kohteliaisuus – ei naiselle sanottuna!

Nainen on hyvä naisena!
Hyvä muija!
Hyvä mimmi!
Hieno nainen!
Ei se ole vaikeaa, kun sen kerran aloittaa!

On korkea aika alkaa kannattaa kotijoukkuetta!

näkökulmaa laajemmaksi

Naisten välisen solidaarisuuden piiriin pitää ottaa myös eri uskonnollisiin yhteisöihin syntymään sattuneet tytöt ja naiset.

Anne pohjoisesta

Heikkouden ylistys!

Heikkous on unohdettu ja aliarvostettu ominaisuus. Vain oikeasti rohkea kykenee olemaan heikko. Pärjäämisenkulttuuri tarvitsee heikkoja palauttamaan asiat raiteilleen. Naisten välinen solidaarisuus kunnioittaa nimenomaan heikkoja ja näkee heikkoudentunnustamisen vahvuutena, ei suhteessa sukupuoleen, vaan koko vallitsevaan käsitykseen pärjäämisestä. Hei siskot, ei aina tarvitse pärjätä, saa olla heikko menettämättä tärkeyttä omassa elämässään. Naisten vahvuus on pienuuden arvostuksessa!

Tuulta munille

"Hetken kuluttua vuorossa on "Tuulta munille" -ohjelma," sanoi ohjelman kuuluttaja. Siinäpä hyvä muutosehdotus ohjelman nimeksi.

Ihanaa!

Olen odottanut tällaista ohjelmaa kuin kuuta nousevaa! Vihdoinkin Suomessa ollaan otettu askel kohti sivistynyttä ja modernia maailmaa!
Toki tätä ohjelmaa tullaan haukkumaan; kaikennäköiset pubiviisaat, jotka suurissa peloissaan epätoivoisesti tarrautuvat kiinni siihen ainoaan, minkä tuntevat, eli "perinteiseen maskuliinisuuteen". Sen voi kuvailla ylimielisyydellä, aggressiivisuudella, suvaitsemattomuudella, junttimaisuudella ja kouluttamattomuudella (sekä usein kaljamahalla). Sitten sitä takakireästi valitellaan että "on se kumma kun naiset eivät voi olla naisia eikä miehet miehiä! Ei feministit aja tasa-arvoa, vaan naisten ylivaltaa! Mun vaimo tekee ruoan, siivoaa koko talon, pesee kaikki vaatteet, ottaa vastaan mun nyrkiniskut koska se tykkää siitä! Mut feministien mielestä niin ei saisi olla!"

Koulutetut, avarakatseiset, modernit ihmiset ymmärtävät feminismiä sekä sen arvon.

Tämä ohjelma on parasta mitä Suomessa on pitkään aikaan tapahtunut! Kiitos!

Mummot ja lapset

Onpas solidaarista! Mummot (jotka ovat aina naisia) ja lapset (jotka ovat sekä poikia että tyttöjä) rinnastettiin ohjelmassa. Ovatko mummot feministien mielestä jotenkin muuttuneet taas lapsiksi? Pitäisikö heiltä peräti poistaa äänioikeus?
Koettakaa nyt olla solidaarisia myös vanhempia naisia kohtaan.

Kommenttini liittyy ehkä

Kommenttini liittyy ehkä enemmän aiheeseen ”valta”; ehkä se on joskus tulevaisuudessa ohjelman teema. Mutta voi tämän katsoa liittyvän myös naisten väliseen solidaarisuuteen.

Viime päivinä olen katsonut uutisia Gazan tilanteesta. Lähinnä olen katsonut BBC Worldin ja France 24:n uutisia. Israelin hyökkäystä Gazaan ovat puolustaneet Israelin ulkoministeri ja Acting Prime Minister Tzipi Livni (nainen) ja Israelin Ranskan suurlähetystön Conseiller et Porte-parole de l’Ambassade Nina Ben-Ami (nainen). On hyvin ikävä huomata, että päästessään johtoasemaan naiset eivät muuta politiikkaa eivätkä toimi toisin kuin miehet. Väkivalta ja kosto alkavat vähitellen saada miesten lisäksi myös naisten kasvot.

En usko, että israelilaiset naiset ovat mikään poikkeus. Uskon (niin, uskon kysymys tämäKIN on), että naiset kaikkialla maailmassa menevät mukaan vallan kiemuroihin ja heidän toimintansa saa vallan rumat kasvot. Poikkeusyksilöitä on, mutta poikkeusyksilöitä on myös miehissä.

Tuntuu kuin toivokin olisi lentänyt lippaasta, jos edes naiset eivät pelasta maailmaa valtaan päästyään.

uskis

Tulipa mieleen jatkaa tuohon uskonnolliseen kommenttiin, heti oli teillä siellä radiossa ajatus että pohjoisesta siis: lestadiolaisuus. Tällainen helsinkiläinen vanhoillislestdiolainen feministinainen kanssa toivoo solidaarisuutta omalle vakaumukselleen. Feministien keskuudessa tulee helposti lestdiolaisena oltua kaapissa, kun ei tahdo kuulla ennakkoasenteita ja väheksyntää. Minulle on elämässäni ollut feminismiä se että olen saanut synnyttää niin monta lasta kuin Jumala on antanut. Mutta Unskalla olen ollut hiljaa, kun suurperheen äitejä joskus säälittiin ja puhuttiin väheksyvästi. Ei ne kaikki suurperheen äidit ole alistettuja. Eikä tyhmiä Meitä istuu hiljaa yhdesä sun toisessa seurassa.
Muuten olen koko elämäni ajan kokenut solidaarisuutta naisten kanssa, ja aina ihmetellyt näitä puheita ettei naiset olis solidaarisia. Siinä mielessä tätä manifestia kannatan. Ihan höpöpuhetta puheet tappelevista kateellisista naisista.

näin todella tapahtuu

Käytännön esimerkki omalta työpaikaltani: kymmenisen vuotta sitten taloon tuli mies, samoihin työtehtäviin erään naisen kanssa. Tällä hetkellä mies on organisaatiossa johtavassa asemassa, nainen yhä samassa työtehtävässä kuin kymmenen vuotta sitten. Miehellä ei todellakaan ole sen enempää leadershippiä kuin esimerkin naisellakaan mutta vuosien saatossa ja muun jätkäkerhon suosion siivittämänä hän on kohonnut huipulle.

Toinen esimerkki, jossa olin itse mukana. Johtajamies oli kutsunut alaiset palaveriin (2 naista, 1 mies). 20 ensimmäistä minuuttia miehet räpläsivät tietokoneitaan ja heittivät vitsejä toisilleen, kunnes kysyin: pitäiskö meidän aloittaa?

Kolmas esimerkki. Palaveri, jossa miehiä ja toinen nainen minun lisäkseni. Miehet ehdottivat, josko minä voisin olla kokouksen sihteeri. En suostunut. Kysyin, miksi minun pitäisi olla sihteeri. "Koska sinulla on hyvä käsiala." En suostunut. Miehet kysyivät toiselta naiselta, joka suostui. Minä kysyin ääneen: miksi vain naisille tarjotaan sihteerin roolia? Miehet hekottelivat, eivät osanneet vastata, raukat.

Moilasen ohjeet tulivat tarpeeseen ja odotan seuraavissa lähetyksissä lisää käytännön ohjeita vallankumoukseen. Seuraavassa kokouksessa aion todellakin tukea naiskollegoiden ehdotuksia! Aion jatkossakin ihmetellä ääneen, jos naisille tarjoillaan heti ensimmäisenä juoksutytön tai sihteerikön roolia!

kadehtijaa piisaaa työpaikoilla

Jos tehtaantyttö lopettaa tupakoinnin tai dokaamisen tai yrittää tosissaan irti niistä eroon niin jopas on ilmaisen röökin tai kaljan tarjoajaa ympärillä-siskot kadehtivat onnistujaa joka pärjää ilman nikotiniia. Ilmiötä on myös paremmin koulutetussa väetössä.
Hyvin pärjääjää ja kuntonsa puolesta huolehtivaa kadehditaan-tässä vois siskot olla solidaarisempia.

Ohjelmastanne on nyt kadoonut "radiomafiamainen" kakaruus-onnea täältä pesee kyllä aiheita-eikä tartte huutaa radion voi laittaa kovemmalle vetäkää syvään henkeä välillä

nimimerkki " tequila sunrise"

Naisten tulis kattoo peiliin

On väärin valittaa, että naisilla ei ole arvoa, jos ei itse edes arvosta itseään. Kasvatustehtävissä on enimmäkseen naisia ja voi vain ihmetellä, että siinä tehtävässä me jatketaan perinteitä, kulttuureja, globaalistikin. Jos rakkaus ja toinen toisensa kunnioittaminen toteutuisivat pohjaan saakka, voisi elämä sujua aivan toisin. Eipäs naiset väheksytä itseämme!

äiti kapakassa lapsi kadulla

"Kun lähiöstä seuraavan kerran löytyy pikkulapsi harhailemasta kadulla keskellä yötä, ja äiti löytyy lähikapakasta, onko mahdollista, että ymmärtäisit myös sen naisen tilannetta?"
- No just joo. Patriarkaattihan sen äidin komensi jättämään lapsen heitteille. Ymmärretään oikein kovasti sitä äitiä.

Lestadiolaisetko "vaikeassa asemassa"?

Toimittaja epäili Annen pohjoisesta tarkoittavan kommentissaan lestadiolaista herätysliikettä. Pikkuisen voisi laajentaa näkökulmaa siihen suuntaan, miten toisella tavalla suojatussa asemassa me olemme. Harvemmalla meistä on esimerkiksi juoppo mies, jota tarvitsee pelätä. Riski jäädä esimerkiksi yksinhuoltajaksi on huomattavan pieni, kun seksi kuuluu avioliittoon ja avioerot ovat harvinaisia. Sitä kun ei yleensä pidetä vaihtoehtona, vaan parisuhteen eteen ollaan valmiita tekemään lujemmin töitä. Suuret perheet ja suvut sekä runsas ystäväpiiri, joilla on yhteinen arvomaailma, antavat nykymaailmassa harvinaisen turvaverkon. Tuore äiti ei jää yksin, vertaistukea ja neuvoja on saatavilla paljon. Monilla paikkakunnilla lestadiolaisten keskuudessa elää edelleen ns. rotinaperinne, jossa vauvaperheeseen tuodaan suuri määrä ruokaa, leivonnaisia ym. toisten yhteisöön kuuluvien naisten toimesta. Itse muistan, kun meidän perheellämme oli hyvin vaikea vaihe, keräsi paikallinen rotinaryhmä, ns. "äitipiiri" minulle ja miehelleni rahat mökkiviikonloppua varten. Lastenhoitokin olisi järjestynyt sitä kautta, mutta sitä optiota ei tarvinnut käyttää, sillä lapset pääsivät mummolaan.

Onhan se totta, että joskus tuntuu että nainen on naiselle susi, niin lestadiolaisissa piireissä kuin muuallakin. Ihmisiä mekin olemme eikä kaikkien kanssa voi synkata. Lestadiolainen nainen on kuitenkin usein jopa vahvemmassa asemassa kuin ei-lestadiolainen, kun ottaa huomioon nuo edellä mainitut seikat. Tottahan usein suuri lasten lukumäärä väsyttää, ja toisaalta ne lestadiolaisperheet, joihin lapsia ei niin helposti siunaannukaan, kokevat suuria paineita erilaisuutensa vuoksi. Edelleen on myös tiettyjä tabuja, joista ei juuri uskalleta puhua, mutta koko ajan mennään parempaan suuntaan. Päivittäkää asenteenne! Hyvin harva lestadiolaisnainen on "nyrkin ja hellan välissä". Raamatussa sanotaan, että mies on naisen pää - mutta nainen on se kaula, joka päätä kääntää!

Hyvä sisko

Kiitos ohjelmasta ja ennen kaikkea juuri nyt siitä, mitä puhutte hyvä jätkä -ajattelusta. En ole koskaan voinut sietää sitä, juuri samasta syystä kuin ette tekään. Olen nainen, en mies. Enkä missään tapauksessa jätkä. Tahdon olla hyvä naisena, tahdon kelvata naisena ja omine ominaisuuksineni kaikessa siinä, mitä teen. Enkä nyt tarkoita erityisesti naisellisia piirteitäni enkä ominaisuuksiani, vaikka en toki niitäkään väheksy.

tukea!

"Kun työpaikan palaverissa naispuolinen kollega seuraavan kerran ehdottaa jotakin, tue häntä voimakkaasti!"

- Hyvä! Ehdotuksen laadulla ja järkevyydellä ei ole väliä vaan ehdotuksen tekijän sukupuolella.

- munattomuus viisastuttaa eikä nainen Voi olla väärässä.

TULTA MUNILLE!!

Miesten seurassa paremmin viihtyvät

Olen pannut merkille että ainakin jotkut naiset jotka elvistelevät viihtyvänsä paremmin mies- kuin naisporukoissa kaipaavat sukupuoleen perustuvaa erityiskohtelua. Onhan selvää, että naisporukassa yksi mies saa erityiskohtelua ja samoin nainen miesporukassa, varsinkin jos ovat herrasmiehiä.:) Itse naisena viihdyn sekä nais- että miesporukoissa mutta naisten luottamuksen ja ystävyyden saavuttamisesta olen paljon ylpeämpi. Hyvä ja räväkkä ohjelma.
Antakaa palaa vaan!

t. Iita 54 v

Uusi "naisaateli"

”Naiset ovat toisilleen kateellisia.
Jouduin jäämään varhennetulle vanhuuseläkkeelle kateellisen työtoverin takia. Hän oli työpaikkakiusaaja ja nainen. Suurin osa naistyötovereistani oli ihan ok. En kuitenkaan saanut heiltä koskaan tarvitsemaani tukea. Ehkä he pelkäsivät kiusaajaa.
Myös miehet kadehtivat. He mobbasivat työtoveriaan, joka oli naisten suosikki. Kateus ei ole sukupuolisidonnaista.

”Naiset eivät osaa pitää yhtä.”
Meillä alle kolmekymppisillä naistyöntekijöillä oli 80-luvulla hankala esiMIES. Olimme hänen takiaan stressaantuneita. Ehdotin, että kertoisimme esimiehellemme miltä hänen alaisenaan olo tuntui. Näin päätettiinkin yhteisesti. Pyysimme esimiestämme keskustelemaan. Hän seisoi keskellä, me naiset ympärillä. Minä aloitin koska ajattelin että aloittaminen oli vaikeinta. Kerroin mikä aiheutti esimiehen johtamistavassa minulle stressiä. Kun olin lopettanut sanoin, että no niin nyt on seuraavan vuoro. Kaikki seisoivat hiljaa. Kukaan ei sanonut yhtään mitään. -Sanokaa nyt mikä mieltänne painaa kun
teillä on siihen tilaisuus, sanoin lopulta epätoivoisesti. Kukaan ei edelleenkään sanonut mitään. -No, sanoin -Muilla ei kai sitten ollutkaan mitään ongelmia kun he tarkemmin ajattelivat. Tilaisuus päättyi siihen. En kokenut työtovereitani mitenkään solidaarisina. Onneksi esimieheni ei kantanut minulle asiasta mitään kaunaa, päin vastoin.
Jos nykypäivän nuoret naiset ovat solidaarisia toisilleen ja kateuskin on menneisyyttä olen järisyttävän onnellinen. On syntynyt uusi "naisaateli".

Hyvä ohjelma, hyvä naiset!

Erinomaista asiaa, naiset! Ja hyvä keskustelu Moilasen ja Silfverbergin välillä.
Feminismi on ehdottoman tärkeä asia, ja kuulijoista päätellen on hyvä käydä näitä perusasioitakin läpi, kuten naisten välinen solidaarisuus, työelämän epätasa-arvoisuus, kotitöiden jako ym. Joskin itse haluaisin jo, ja pyrin siirtymään, "post-sukupuolittuneeseen" maailmaan. Sukupuoli ei vaikuta moneenkaan asiaan elämässä ja parhaimmillaan voimme elää hyvässä, inhimillisessä yhteiskunnassa, jossa kaikilla on samat mahdollisuudet sukupuoleen, kulttuuritaustaan tms. katsomatta.

Jatkakaa!
t. Nainen inhimillisyyden puolesta

mummot ja lapset

mummona ehdottomasti samaa mieltä. On takana elämää tyttönä ja naisena... eikä naisen elämä vielä tähänkäänlopu ( lohdutuksena Anne Moilaselle: elämää on vielä 60 jälkeenkin!!!!)
Sitäpaitsi miksi solidaarisuus olisi sukupuoliriippuvainen juttu? Miksi olisin solidaarinen jollekin pöljälle naiselle enkä solidaarinen fiksulle miehelle ? Apuva !

Naisten solidaarisuuteen nojaa koko inhimillinen olemassa olo

Olenko ymmärtänyt oikein, että naisten välistä solidaarisuutta etsitään vain työelämästä. Sehän on perinteinen miesten toiminta-alue, jossa pätevät edelleen hyvin vahvasti maskuliiniset toimintamallit. Naisten välisen solidaarisuuden muodot eivät ole saaneet julkisen elämänpiirin alueella vielä tilaa. Ehdottaisin laajentamaan tarkastelunäkökulmaa yksityisen elämänpiirin alueelle.

Toivo lensi lippaasta

Kommenttini liittyy ehkä enemmän aiheeseen ”valta”; ehkä se on joskus tulevaisuudessa ohjelman teema. Mutta voi tämän katsoa liittyvän myös naisten väliseen solidaarisuuteen.

Viime päivinä olen katsonut uutisia Gazan tilanteesta. Lähinnä olen katsonut BBC Worldin ja France 24:n uutisia. Israelin hyökkäystä Gazaan ovat puolustaneet Israelin ulkoministeri ja Acting Prime Minister Tzipi Livni (nainen) ja Israelin Ranskan suurlähetystön Conseiller et Porte-parole de l’Ambassade Nina Ben-Ami (nainen). On hyvin ikävä huomata, että päästessään johtoasemaan naiset eivät muuta politiikkaa eivätkä toimi toisin kuin miehet. Väkivalta ja kosto alkavat vähitellen saada miesten lisäksi myös naisten kasvot.

En usko, että israelilaiset naiset ovat mikään poikkeus. Uskon (niin, uskon kysymys tämäKIN on), että naiset kaikkialla maailmassa menevät mukaan vallan kiemuroihin ja heidän toimintansa saa vallan rumat kasvot. Poikkeusyksilöitä on, mutta poikkeusyksilöitä on myös miehissä.

Tuntuu kuin toivokin olisi lentänyt lippaasta, jos edes naiset eivät pelasta maailmaa valtaan päästyään.

Naisten välinen

Naisten välinen solidaarisuus? Hehheh...

Pitkän työelämäni varrella olen kohdannut sekä hyviä että huonoja naisia. Huonot naisen ovat kateellisia ja juoruilevia selkäänpuukottajia, ja heitähän on piisannut. Syitä monenlaiseen kateuteen löytyy: toisen ulkonäkö, fiksuus, mies, poikaystävä, harrastukset, lapset, uusi kolttu jne jne jne. Olen pahoillani, mutta tällaisia siskoja on ja paljon onkin. Asenteita pitää paljon muokata ja ajan kulua, jotta se naisten välinen mainostamanne solidaarisuus toteutuu. Pahin työpaikkakiusaajani oli nainen, ja kiusaaminen alkoi heti ensimmäisenä työpäivänäni ennen kuin olin edes ehtinyt päivää sanoa. Onneksi miespuolisten työtoverien kannustus ja tuki sekä oma normaali itsetuntoni auttoivat asian yli.
Työn parista olen kyllä löytänyt myös parhaita naisystäviäni, ja nämä ystävät ovat olleet solidaarisia, toista kannustavia ja naiseudestaan iloisia hyviä tyyppejä.
Terveisin
Mummeli - onneksi jo eläkkeellä...

En voinut kuunnella

enää yhtään tuota huutamista ja riehumista. Toivoin että ensimmäisen lähetyksen jälkeinen kritiikki olisi loiventanut ilmaisua mutta turha toivo. Valitettavasti menevät hyvät asiat pilalle kun noin rumasti riehutaan. Moni on tässäkin kiinnittänyt huomiota samaaan. Muoto ja tyyli ovat tärkeitä. Surullisena suljin radioni.

laita radio hiljaisemmalle

Jos nainen puhuu innostuneesti niin se on huutamista. Siitä vaan nuoret naiset, kyllä maailmaan ääntä mahtuu. Minun radiossa on nappula jota kääntämällä volyymin saa pienemmälle. Ja tuo kommentti muistutti minua ex-mihestäni, joka aina kun halusi nolata minut muiden kuulleen tai halusi minua mitätöidä niin puuttui minun ääneni volyymiin. No hän oli muutenkin väkivaltainen ja se stoori on ollutta ja mennyttä.

Eli jos ei muuta valittamista ole kuin äänen voimakkuus niin älä kuuntele, tai osta uusi radio.

toinen yritys

Ensimmäinen kirjoitukseni jäi suodattimiin. Uusi yritys.

Olette väärällä asialla. Mies-nais-akselilla tapahtuva kärjistäminen on mennyttä aikaa.

Ohjelmassa esitetyt yleistykset voisi aivan hyvin siirtää käsittelemään hämäläisten ja savolaisten välisiä eturistiriitoja.

Sukupuoli itsessään ei tee kenestäkään hyvä eikä huonoa.

Ohjelma on parantunut viime

Ohjelma on parantunut viime viikosta. Enää ei tuntunut olevan rasittavia taustamusiikkeja haastattelun taustalla tai ylimääräistä häsläystä. Koherentimpi kokonaisuus. Propsit siitä.

Kuitenkin ohjelman feminismi tuntuu olevan omituisen vanhanaikaista, kuin jostain 30 vuoden takaa:

"On korkea aika alkaa kannattaa kotijoukkuetta!"

Eivätkös tällaiset iskulauseet ole tasa-arvon kannalta korkeintaan vahingollisia? Eikö tämä vain kärjistä vastakkainasettelua, kun tavoitteena olisi nähdä ihmiset ihmisinä ja lakata arvottamasta ketään sukupuolen perusteella suuntaan tai toiseen? Miksi äänestää naista siksi, että tämä on nainen? Minä äänestin naista presidentiksi ja miestä kansanedustajaksi. Kummassakin tapauksessa tein päätöksen poliittisten meriittien ja pyrkimysten perusteella.

Omasta mielestäni Suomessa akuuteimpia tasa-arvo-ongelmia ovat asevelvollisuus, miesten syrjäytyminen ja mielenterveys, lasikatot, naisvaltaisten alojen matalat palkat ja korkeakoulutuksen naisistuminen. Näistä olisi hauska saada keskustelua ohjelmaan.

Ensi viikon ohjelmaa odottaen,
Tuomo
opiskelija, Vantaa

miesten välinen solidaarisuus

"Miesten välisen solidaarisuuden tunnemme, ja siitä on ollut miehille suurta hyötyä. Sen varaan on rakentunut nykyinen patriarkaalinen yhteiskuntajärjestys."

Saanen olla eri mieltä tästä. Miesten välillä ei ole mitään kollektiivista solidaarisuutta. Kuten ei ole naistenkaan.
Tietenkin on erilaisia miesryhmiä joiden välillä voi olla jonkinlaista solidaarisuutta. Mutta on virheellistä olettaa, että miesten välillä on jonkinlainen solidaarisuus, ja kuten käsitin se toimisi nimenomaan naisia vastaan.

Saanen kysyä siksi sitten miksi kautta historian poikaparat on lähetetty sotiin tappamaan toisiaan tai miksi tänä päivänä suurin osa kurjalistosta on miehiä. Tämä "solidaarisuus" ei todellakaan ole eduksi kaikille miehille.

Asiat ovat vähän monimutkaisempia kuin tytöt vastaan pojat..

Keskinäistä hyrinää kaikille samanmieliselle - naisille

Vastaava toimittaja heittäytyi ennustaja-eukoksi ja kertoi arvanneensa, että ohjelma tulee saamaan paljon palautetta. Saman logiikan mukaan ei olisi luullut olevan vaikeaa ennustaa myöskään sitä, että - kuten valtaosa tämän päivän kommenteista näyttää ilmentävän - ohjelma on onnistunut karkottamaan kuulijapiiristään jokseenkin kaikki muut paitsi samanhenkiset sisaret.

Jos oli jotenkin tarkoitus, että asia tavoittaa laajemman yleisön, etenkin ne, jotka kenties voisivat ohjelman annin perusteella tarkistaa ja päivittää ajatusmailmaansa tasa-arvon suhteen, niin huonolta näyttää. Toivottavasti en kuitenkaan ole ainut miespuolinen epähenkilö, joka enää roikkuu mukana - aion muuten olla loppuun asti. Miksikö?

Siksi, että odotan keväältä jotain muuta kuin sitä, sori vaan, verrattain yksisilmäistä ja keskinäistä hyrinää tyyliin, hyvä sisko, hyvin sanottu! Olemmehan me nyt varmasti samaa mieltä kaikesta. Ja nyt kun sitä sitten ollaan, niin tottahan sen puheen täytyy olla totta, joka sanan!

Tämän päiväinen keskustelu ei mielestäni ollut kovinkaan analyyttista, kriittistä tai oivaltavaa. En vain oikein osaa pitää tuollaista yhteisesti jaettujen ennakkoluulojen ja stereotypioiden loputonta vatvontaa mitenkään inspiroivana. "Että kyllä ne miehet sitten ovat.."

Asiat sinänsä ovat tietysti tärkeitä, selvähän se. Mutta onko todellakaan kypsää väittää esim, että jos toimittajamies osaa suurin piirtein sitoa kengännauhansa itse, niin ylennys paukahtaa. En tiedä mikä käytäntö teilla siellä Ylen ykkösessä sitten mahtaa olla, mutta tuossako oli todellakin se lopullinen totuus?

Kyllä sellainen totuus pikemminkin aika heikoista rakennuspuista koostuu, jos sen todentaminen on noin tavattoman yksinkertaista. Teillä on ollut kenties elämänne tilaisuus tuoda tärkeitä teemoja esiin, mutta onkohan tuo unioni-fraseologia sittenkään se kaikkein uskottavin metodi sitä vallankumousta ajatellen?

Todellisia alistettuja naisia

Olen yllättynyt, että kommenttini naisten välisen solidaarisuuden laajentamisesta uskonnollisiin yhteisöihin oli tulkittu lestadilaisuutta koskevaksi. Lestadiolaiset ovat uskossaan vapaasta tahdostaan, vaikka syntyisivätkin uskovaan perheeseen. Onneksi puolustautujia tuli esille.

Tarkoitin yhteisöjä, joihin syntyneet naiset ovat ilman meille itsestäänselviä oikeuksia ja irtaantuminen yhteisöistä on hengenvaarallista. Keinoja ja todellisia tekoja naisten välisen solidaarisuuden osoitukseksi tarvitaan. Löytyykö uskallusta korottaa ääntä todella alistettujen puolesta?

Anne pohjoisesta

vahva feministisuodatus päällä

Tuntuu jäävän viestit feministisuodattimeen. Tarkoitus lienee saada normaalin kritiikin (feministit ei kestä kritiikkiä) sijaan feminismille myönteistä "hyrinää ja hymistelyä" julki?

Ohjelma tuntuu saavuttaneen kohderyhmänsä, kun soittajat on noin 80V+ mummoja (kaikki kunnia heille) ja yksi (arviolta) 60V+ yksinhuoltaja mies. Edelleen ongelmana on näidenkin kohdalla kuitenkin se että Moilanen pälättää soittajien päälle ja pyrkii katkaisemaan keskustelun siihen paikkaansa jos/kun ei tule mieluisaa tekstiä soittajalta.

Yllättäen (ennokkoluuloni osoittautui vääräksi) Silfverberg osoittutui järkevämmäksi ja tasapainoisemmaksi feministikisi kuin Moilanen itse. Samoinhan kävi edellisessä ohjelmassa kun Nyytäjä osoitti Moilaselle oikean paikan...

Olisin ollut kiinnostunut kuulemaan vastauksen siihen kun sekä Moilanen että Silfverberg ilmoittivat haluavansa olla päivän miehenä ja harrastaa ainakin seksiä. Niin että mistä he kuvittelivat saavansa sitä seksiä. Sitä ei miehenä ihan noin vaan saa...(ellei tyydy "pelaamaan" itsensä kanssa, ja tätä Moilanen & Silfverberg tuskin tarkoittivat) :)

Tämä on tietenkin vaikeaa naisten käsittää, siis tämä seksi asia...;)

Nainen ei tue naista

Tämä on ihan selvää. Tehyn työtaistelua tukivat kyselyissä enemmän miehet kuin naiset. naiset kannattavat kyselyjen mukaan useammin miesjohtajaa kuin miehet - uskomatonta mutta totta!

Miehenä joka on työskennellyt monen hyvän naisen alaisena ja tasa-arvoa kannattavana tämä yksioikoinen eräiden naisten ruikutus ottaa päähän. Ei vie asioita eteenpäin, mutta tukee joidenkin tarvetta olla esillä.

Kummastelen

Feminismi käsitetään valveutuneiden naisten jutuksi.
Onko sovinismi sen vastakohta?

Sovinismilla on kovin paha kaiku. Mutta onko feministinainen yhtään parempi kuin sovinistimies?

Onko tällä asialla mitään merkitystä, kun maailmassa tapahtuu Gazan tapaisia juttuja?

Pommia ei kiinnosta tappaako se feministin, sovinistin vai lapsen.

Onhan julkifeministiksi julistatuminen kiva tapa saada töitä ja julkisuutta, mutta mielestäni nyt ei puututa tarpeeksi kiperiin kysymyksiin.

Toisinsanoen, tämä ohjelma on hassua viihdettä, mutta yhtä turhaa ajanhukkaa kuin Idols tai BB.

Äänestän sormellani ja kuuntelen jotain, joka ei yritä tehdä mitättömyydestä asiaa. On ihan ok olla tavallinen tylsä tyyppi.

mitähän tällä halutaan sanoa?

"Kun lähiöstä seuraavan kerran löytyy pikkulapsi harhailemasta kadulla keskellä yötä, ja äiti löytyy lähikapakasta, onko mahdollista, että ymmärtäisit myös sen naisen tilannetta?"

- mitähän tällä halutaan sanoa?

Heterofeminismiä

Femakkotestissä ei tainnut olla kommentointimahdollisuutta. Kommentoin tähän.

Miksi paras rakastettu feministille on testin mukaan mies? Tässä yhteydessä en olisi uskonut törmääväni moiseen heteronormatiivisuuteen.

Haukutaan kuuta!

Ja taas nuoret narttukoirat haukkuvat kuuta ihan kuorossa ennen kuin oppivat, ettei kuu muuta rataansa, vaikka kuinka kiljuttaisiin.

Ei ole mitään uutta auringon alla. Jos mukana on vanhoja koiria, he ovat mukana vain siksi, että tuntevat olonsa nuorekkaaksi, ei siksi, että uskoisivat voivansa haukunnallaan mitään muuttaa kuitenkaan!

Onnellisesti miesten kanssa

Heteroseksuaalisen, korkeakoulutetun, hyvän näköisen, työssäkäyvän naisen elämänkokemuksella voin todeta seuraavaa: suurimmalla osalla tuntemistani vakaumuksellisista feministeistä on ongelma, jota paikataan feminismillä.

Ongelma esiintyy suhteessa miehiin, tai sitten ongelmat ulkoistetaan miehiä koskeviksi, koska se on helpompaa kuin omien puutteiden kohtaaminen. Aatteen heikko kohta on rääpälemäisyys.

Kokemukseni mukaan aika moni feministiksi julistautunut on kokenut pettymyksiä ihmissuhteissa. "Sisko" on esim. tullut miehen taholta jätetyksi tai sitten sijoitus kumppaninvalintaan liittyvillä markkinoilla ei alunperinkään ole ollut häävi. Tätä turhautumista puretaan sitten aatteen nimissä.

Feministit puhuvat naisten keskinäisestä solidaarisuudesta, vaikka feministien keskinäinen solidaarisuuskin on pelkkä vitsi.

Feminismin itsetuntoa vahvistava vaikutus on ihan samanlainen kuin millä tahansa jengiytymisellä.Sen verran säälittäväksi tähän jengin kuuluvien itsetunto silti jää, ettei toimintaa saa sanoa säälittäväksi.

Joo, femakkotestikritiikki on ihan paikallaan!

Se ei ollut tarkoitus, että väittäisimme femakolle "sopivan" parhaiten vain heterorakkauden.
Itse olen sitä mieltä, että rakkaus on aina vihaa parempaa, ja se saa monia muotoja.

Korjataan.
Sorppa, sanoo tuottaja Kurviska / YLE

Naisten solidaarisuus

Suomalaisen ammattiyhdistysliikkeen historian häpeällisin episodi oli viimeisimmän sairaanhoitajien palkkataistelun jälkinäytös.Tehyn Jaana Laitinen-Pesola sanoi ratkaisun synnyttyä,että "kaikkein hienointa tässä sopimuksessa kuitenkin on,että se koskee vain tehyläisiä"!Tuollaisista naisten on päästävä eroon.