Skip navigation.
Home

Myydäänkö Lappi?

YLE Radio 1 torstaina 6.8.2009 klo 9.05 - 9.58

Lapista ja aluepolitiikasta ovat Tuomas Enbusken seurassa keskustelemassa professori Esko Niemi Teknisestä Korkeakoulusta, rehtori Mauri Ylä-Kotola Lapin yliopistosta, aluekehitysjohtaja Jussi Yli-Lahti työ- ja elinkeinoministeriöstä sekä puhelinhaastattelussa Lapin maakuntajohtaja Esko Lotvonen.

Pöyristyttävää

Olipa taas harvinaisen Helsinki-keskeinen asiantuntija studiossa, eli Esko Niemi. Lähes surkuhupainen oli hänen kommenttinsa siitä miten helsinkiläiset lakiopiskelijat joutuvat lähtemään Rovaniemelle opiskelemaan. Eikö samalla tavalla voida surkutella rovaniemeläisiä, jotka joutuvat lähtemään Helsinkiin, varsinkin jos sieltä löytyy hieman enemmänkin samaa asennetta kuin arvon professorilta.

Hienoa Mauri!

Kysehän ei ole kepulaisesta aluepolitiikasta, vaan siitä, että murroskaudella pidetään kaikki kortit avoinna tulevaisuuteen. Kyseenalainen yliopistouudistus nyt näyttää miten keskittämispolitiikka toimii. Ainakin propagandakoneisto on lahjottu jauhamaan sen eduista. Saunottakaa pojat saunottakaa. Kyseenalaista on tässä taas tilastojen ja tutkimusten valossa paistattelu. (kenen leipää syöt sen joukoissa seisot). Itse Lapissa asuneena, siellä Lapin yliopistossa opiskelleena ja Pirkanmaalle muuttaneena voin sanoa, että yliopisto on varmaan maan parhaiten profiloitunut ja joutunut todistelemaan olemassaoloaan. IT-ala näyttää hiipumista ja rahat virtaa ulkomaille. Samoin metsäteollisuus. Ehkä ilmastonmuutoksen kannalta on tärkeätä tehdä tutkimusta koko Suomen alueella ja niitä innovaatioita tarvitaan ihan koko kirjo.

Kuuntelin keskustelua:

Kuuntelin keskustelua: "Myydäänkö Lappi"- ajellessani aamulla Oulusta Kuusamoon. Väitän, että maakunnat pärjäävät aina omillaan, jos maakuntien rajat suljetaan, mutta kehä kolmosen sisällä kuollaan nälkään! Eli Helsingin alue elää loppujen lopuksi maakunnista tulevan monenlaisen virran varassa!
Miten kävisi, jos pääkaupunki olisi Kuopio,Oulu,Vaasa tai vaikkapa Kajaani? Kuinka paljon Helsinki hyötyy pääkaupunkin asemasta ? Tuhansia työpaikkoja ! Valtion hallinto, kansanedustuslaitos, keskusliikkeet jne... luettelo on tosi pitkä ,sijoittuu pääkaupunkin mukaan!
Kansan tuoma hyvinvointi (koko kansan)näkyy mm.näistä syistä pääkaupunkiseudulla korkeampana kansantuotteena.
Totta on sekin, että eläminen ja asuminen on kalliimpaa ruuhkassa.
Pääkaupungin sijainti maan laidassa meren äärellä - jossa laajentuminen ei voi tapahtua kuin säteittäin - on maallemme kallis ratkaisu !!!
Alueellisen- ja väestökeskipisteen perusteella pääkaupunki pitäisi "myydä" tänne ylemmäs!
Vielä: Niemi valitti, että helsinkiläiset joutuu tulemaan Rovaniemelle asti opiskelemaan... ikänsä olemme tehneet toisinkin päin mm. eläinlääkäriksi opiskelevat, vaikka pääosa elukkalääkäreistä on maakunnissa.

Logiikka hoi, älä jätä

Lapin maakuntajohtaja ja Lapin yliopiston rehtori toivat selvästi esille, että Lapista on saatu ja saadaan edelleen mm. puuta ja vesivoimaa (=sähköä). Eipä Helsingin herrat osaa näitä kommentoida tai saatikka laskea näitä saldoon, jolla todistellaan Lapin hintavuutta.
Eikä edes toimittaja osaa tarttua tähän, toki en pystynyt kuuntelemaan aivan loppuun asti (jos asia tuli esille, niin anteeksi).
Tokihan trendi on selvä että alkutuotanto (esim. puu ja sähkö) on aliarvostettua päivä päivältä yhä enemmän, mutta siitä huolimatta nämäkin tulisi huomioida, varsinkin kun kantaa professorin titteliä (ja palkkaa).
Kun aluepolitiikka halutaan alas, niin ihmettelen miksi Helsinkiin pitää tuoda EU-virasto, olkoon virastot kunnon keskittymissä, eikä tuotako niitä (EU)verovaroilla tänne pohjolaan. Mutta valtava on hinku saada aluetukea Helsinkiin Brysselistä, mutta aluetuki Helsingistä on kuin punainen vaate - mikä on logiikka ja moraali; 'puhdasta oma napaa' ja 'kaverille ei jätetä' ideologiaa, kun käytännön toimia tarkastelee.
Voisiko Aalto yliopiston myydä, kaipa siitä saisi hyvät rahat?

nimim. en puske

Niemen ja Enbusken oppiharhat

Niemi ja Enbuske eivät näe yhteiskunnallista kokonaisuutta, kuten esimerkiksi Ylä-Kotola ja Ylilahti. Niemi ja Enbuske näkevät vain oman napansa ja varpaansa. Irroitetaanpa pääkaupunkiseutu Suomesta ja laitetaan muuri Kehä 3:n reunalle ja katsotaan miten Niemi ja Enbuske sekä heidän oppi-isänsä ja hännystelijänsä alkavat muurin takana menestyä. Onhan sekin nykyään hullua, että muut suomalaiset rientävät työmatkoillaan päivittäin sadoilla lentovuoroilla ja junayhteyksillä ääripäähän Suomea eli pääkaupunkiseudulle ja sieltä takaisin. Kalliiksi tulee tuo pääkupinkiseutu muulle Suomelle eli lisää hallinnon ja yliopistojen hajauttamiista maakuntiin.Teknillinen korkeakoulukin pitäisi siirtää Ouluun eli keskelle Suomea. Tämäkin tulisi opiskelijoille paljon halvemmaksi kuin asuminen ja liikkuminen pääkaupunkiseudun ruuhkassa. Opiskelijan vapaa-aika ja sosiaalinen elämäkin on Oulussa avoimempaa ja hyödyllisempää kuin Helsingissä. Pääkaupunkilaisethan eivät osaa tervehtiäkään muualla kuin tunturikeskusten laduilla ja poluilla. On hyvä, että on Lappi, jossa pääkaupunkilaiset voivat yhä uudelleen pistäytyä tervehtimisen peruskursseilla.

Niemi pihalla

Niemi kuulostaa kaavoihinsa kangistuneelta nörtiltä. Jos kaikki pääkaupunkiseudun yliopistot ja professorit edustavat Niemen surkeaa yhteiskunnallista osaamistasoa, niin surkea on pääkaupunkiseudun yliopisto-opetuksien laatu suomalaisten hyvinvoinnin kehittämisen kannalta. On suorastaan välttämätöntä, että Suomessa on laaja yliopistoverkosto aina Lappia myöten.

Puolittaista tietoa

Keskustelussa unohtui perulähtökohta. Tuonsiirrot syntyvät pääasiassa tuloeroita. Tulotaso etelän kaupungeissa on paljon korkeampi kuin syrjäseuduilla. Pohjoismaisissa - kaikissa - hyvinvointvaltioissa tasoitetaan automaattisesti tuloja heikompien hyväksi. Helsinginkin tuloista syntyy suuri osa valtion suoraan tai välillisesti maksamana esim. korkeapalkkaisimmat virakmiehet. Vertailu on turhaa kaunan nostamista näiden alueiden välille.
Lappi ei suinkaan ole Suomen köyhin alue BKT:llä mitattuna. Köyhempiä ovat Kainuu,Etelä_Savo ja jopa Etelä-Pohjanmaa. Lapissa on korkean jalostusasteen teollisuutta, mikä mm. puuttu E-P:lta, vaikka siellä on paljon yritystoimintaa, mutta ei suurituloista.
Lapissa on vähän asukkaita/nelikilometri, mutta ei harva asutus. Siellä asutus on keskittynyttä, suuria kyliä ja sitten asumatonta aluetta. Poikeuksna ovat saamelaiset ja muut poronhoitajat, joita on myös viime vuosina asutettu kyliin.
Lapin ongelma on työttömyys, työpaikkojen puute, jota aluepolitiikalla pyritään korjaamaan.

Matti

Helsinki myyntiin

Lappi myy muun Suomen tai ainakin pääkaupunkiseudun venäläisille tai virolaisille ja kaupan jälkeen itsenäistyy. Lappi pärjää kaivannaisteollisuudella, vesivoimalla ja matkailulla. Muille nykysuomalaisille määrätään korkeat rajamaksut ja nykyisille pääkaupunkilaisille asetetetaan ikuinen porttikielto. Lapin hallinnolliset asiat hoidetaan Rovaniemellä ja Brysselissä.

On selvää, että Suomi on

On selvää, että Suomi on liian harvaan asuttu. Esimerkiksi infran rakentaminen tulee suhteettoman kalliiksi. On otettava huomioon, että suurin osa Suomen hyvinvoinnista (kansantuottesta) muodostuu kehäkolmosen sisäpuolella. En tiedä muuta kehittynyttä eurooppalaista maata, jolla on vara harjoittaa näin typerää (alue)politiikkaa. Olen varma, että Suomenkin on heitettävä se virran mukaan. Siihen pakottaa talouden ja ympäristön reunaehdot.

Kiitos taas kerran mielenkiintoisesta ohjelmasta.

Pääkaupunkilaiset pesevät muiden suomalaisten paitoja

Eräs kirjoittaa, että suurin osa Suomen hyvinvoinnista muodostuu kehäkolmosen sisäpuolella. Onpa siellä kehäkolmosen takana todella itsekkäät harhaluulot. No, suppeassa kehässä eivät näkemyksetkään kehity. Eihän siellä pääkaupunkiseudun asfalttiviidakossa ole juuri mitään tuotannollista toimintaa suhteessa muuhun Suomeen. Tuotannostahan se kansantalous ja hyvinvointi muodostuu. Kehäkolmosen sisällähän pestään vain niin sanotusti muiden suomalaisten paitoja ja pesun maksaa muu Suomi teollisesta ja muusta tuotannosta saamillaan tuloilla.

Pääkaupunkiseutu on kuin käki

Pääkaupunkiseutu on kuin käki, joka munii munansa muun Suomen pesään ja muu Suomi ruokkii ja hoitaa laiskan käen. Pääkaupunkiseutu pitää siis hajauttaa, jotta toisten siivellä elo loppuisi. Tässä professori Niemelle tarpeellinen ja kansantaloudellisesti kannattava aluepoliittinen haaste toteutettavaksi. Jos Otaniemellä (Niemellä) ei ole henkisiä toteutusresursseja, laitetaan Rovaniemi (Ylä-Kotola) asian toteuttajaksi.

Yhteiskuntaoppia Niemelle

Suosittelen Niemelle ja Enbuskelle yhteiskuntatieteiden opiskelun aloittamista Lapin Yliopistossa, jotta pystyisivät hoitamaan leipätyönsä. Ohjelman perusteella ko. henkilöiden osaamis- ja tietämystaso oli kyseisessä aiheessa erittäin suppea, suorastaan surkea.

Kehä kolmosen

Kehä kolmosen sisäpuolelle todellakin virtaa täältä maakunnista rahaa monella tavalla - esim. pääkonttorin sijainnin pesusteella - Metsähallitus,jonka tulot ja verot TAKUULLA EI MUODOSTU kehä kolmosen sisällä! Samoin on Fortumin,Imatran voiman, Pohjolan voiman jne kohdalla...
Kyllä se vain on niin, että Helsinki ei pärjää ilman muuta Suomea, mutta muu Suomi pärjää ilman Helsinkiä!

Kyllähän Lapin

Kyllähän Lapin luonnonvaroja ja myös matkailua olisi voinut hyödyntää, vaikka siellä ei pysyvästi asuisi yhtään ihmistä.On maailmalla niistä paljon esimerkkejä.Nyt eikä varsinkaan tulevaisuudessa ole vara pitää tällaisia takamaita asuttuna. Yksinomaan infran rakentaminen ja ylläpito puhumattakaan muusta rakentamista on aivan käsittömän kallista/asukas. Jos aluetuet poistettaisiin, joutuisivat ihmiset keksimään toimeentulomahdollisuuksia elleivät muuttaisi talouskeskuksiin, joissa Suomen hyvinvointi muodostuu.

sikamaista

miten on mahdollista, että ammattitoimittaja edelleen n:nnen kerran valitsee haastateltavakseen vain miehiä ? Eiko voitaisin yhdessä sopia, että ko. toimittaja ei kuulu ns. sivistyneistöön. Poistakaa kaikki samanlaisella sukupuoli-valikoinnilla tehdyt ohjelmat uusinnoista,
Lisäksi ohjelmassa sivuutettiin kaikki lappilaisten antropologista tietämystä tai lappilaisten alkuperäisväestöä edustavat ihmiset. Tosi hesalaista puuhastelua, nykyajan kolonialismia?
Kuusamossa syntynyt kansalainen

Jos minä olisin...

Joskus haaveillaan että jos olisin presidentti tai diktaattori tai paavi. Miten panisin asiat järjestykseen.

Minä en kaipaa valtikkaa vaan muutama pinna lisää ä-osamäärään ja olisin Tuomas Enbuske.

Jos minä olisin Tuomas Enbuske antaisin ohjelman väittelijöitten perustella 5 min kantaansa muitten häiritsemättä. Voisi vaikka kotona valmistella pienen alustuksen ja sitten päästetään vastaväittelijät raatelemaan argumentteja.

Enbusken ohjelma on viihteellinen, mutta kun siinä on niin vähän kättä pitempää, millä voisi konkreettisesti vertailla eri vaihtoehtoja.

Tässäkin että onko Lappi taakka Suomelle esitettiin väitetä väitteen perään, mutta ainoa konkreettinen ja samalla pöhköin ehdotus oli luovuttaa Lappi Venäjälle, koska kuulemma venäläiset ovat saaneet oman Lappinsa kukoistamaan.

Taisi T E ohjelman lopussa kysyä Esko Niemeltä tilastoa, mitä Lappi maksaa etelä Suomen veronmaksajille. Niemi vilkaisi tilastoaan jottain 100-200 miljoonaa ja korotti luvun kuin helppoheikki puoleen miljardiin /vuosi. Tätä hihasta temmattua lukua sitten käsiteltiin kunnioittavasti kuin valtion budjettiesitystä.

Hyvä Tuomas. Pane ohjelmasti vieraat töihin. Vaadi heitä hieman valmistautumaan ennen ohjelmaa.

Ihmisyhteiskunnassa ei koskaan yksi pysty tekemään kaikkea tarvitsemaansa, eikä yksikään maakunta ole omavarainen. Lappi esimerkiksi myy puuta ja sähköä ja ruostumatonta terästä muulle maailmalle. Laskelmissa tuotteille voi antaa monenlaisia hintoja. Suomessa on esimerkiksi sähkö Euroopan halvimmasta päästä. Tuskin tähän päätäisiin ilman pohjois Suomen vesivoimaa ja metsäväaroja.

Jos Suomessa lopetetaan aluepolitiikka, niin Lappi tyhjenee melkein. Tiet sinne on kuitenkin huollettava jos halutaan, että sieltä saadan raaka-aineet maalikylille. Kustannukset asukata kohti nousevat entisestään.

Jos lappi tyhjenee, ei ole paikallisia viljelijöitä tekemässä talvella metsuritöitä. Korpeen tulee Amerikan malliin urakointifirma, minkä karskit miehet kiroilevat jättävät 20 cm kannot. Tätäkö Esko Niemi haluaa?

Antti Männikkö

Aluepolitiikka on Suomen suurin ongelma

Aluepolitiikka on ehdottomasti Suomen suurin ongelma, näin on koska:
- Öljy kallistuu, maaseutu vaatii öljyä
- Kaikki palvelut ovat tehottomampia maaseudulla sairaaloista koultukseen ja yleiseen byrokratiaan
- Aluepolitiikkaa ei kritisoida juuri ollenkaan
- Maaseudun tukemiseen menee suoraa noin 10 miljardia budjetista (joka on 40 miljardia)
- Maaseudulla on erittäin vähän lähitulevaisuuden potentiaalia
- Kaikki maaseutuun kulutetut rahat olisivat voineet mennä suurten ikäluokkien hoitoon, no eivätpä menneet
- Suomen on todella vaikea taistella olemassaolostaan, resurssit ovat melkein loppu, mutta kehitysmaiden nousu on vasta alkamassa

järjellä ei tunteella

Minä en ymmärrä miten Lapista tulevilla voi olla tähän asiaan suhtautuminen niin tunneperäistä, ja Kekkosen ajan aluepolitiikan fraasit vielä niin syvällä tajunnassa, että ei ymmärretä yhteiskunnan muutosta joka on tapahtunut.

Yhteiskunnassa on tapahtunut muutos jonka myötä yhä suurempi osa tuotetusta lisäarvosta tulee jostain muusta kuin alkutuotannosta, mutta se ei saisi näkyä mitenkään alueilla jotka elävät näistä, vaan näiden alueiden pitäisi jatkaa elämää kuin mitään ei olisi koskaan tapahtunut. Minä ymmärtäisin tämän, jos kyse olisi isoista väestömassoista, joista oli kyse vielä silloin 60-luvulla, mutta nyt kyse on lähinnä kalliista vaalimainoksesta. Aluepolitiikan tähtäimenä pitäisi tällä hetkellä olla juuri toiminnan kivuton alasajo muulta osaltaan kuin juuri liittyen kannattavaan alkutuotantoon.

Monille tuntuu olevan vaikea ymmärtää yksinkertaisia käsitteitä kuten mittakaavaetu, joka saavutetaan sillä että väestöntiheys on suurempi. Tätä tiheyttä ei tietenkään välttämättä kannata kasvattaa äärettömästi, mutta eipä suomessa ole todellista tilanpuutetta missään. Tietenkin tätä keskittämistä vastaan puhuu nykyisen infrastruktuurin huononeva käyttöaste, mutta toisaalta taas isompien kehityspolkujen ei pidä olettaa tapahtuvan päivissä eikä edes muutamassa vuodessa, ja näitä investointeja voidaan painottaa toisin, jos vain poliittista tahtoa siihen löytyy.

tuotanto muuttuu

Tuotanto on tätä nykyään ketjuuntunutta ja lisäarvon syntyminen ei ole noin yksioikoinen asia, ja palvelut ovat jotain muutakin kuin vain sitä paitojen pesua. Arvoketjut sisältävät aina vain enemmän osaamiseen keskittyvää työtä eli juuri sitä halveksimaasi palvelua. Jostain syystä tätä palveluiden arvojen nousua on vaikea niellä monilla joiden näkökulmasta ainoa arvokas työ on sitä tehtaassa hikoiltu lopputuotteen tuotanto.

Hienoja kommentteja

Olipa loistavia tekstejä kommenttejen kirjoittajilla! Kirjoitin Kirsi Virtaselle 5.8.09 olevaan ohjelmaan jo sen, mitä voisin sanoa tähänkin. Niinpä en toistele.

Kommenttikirjoituksista näkyy, että ihmiset ajattelevat ja tietävät, kun seurustelevat myös muun porukan kanssa kuin mitä Helsinki ja pikku piiri sen ympärillä edustavat. Oikeastaan edustaminen ei ole oikea sana, vaan pitäisi sanoa, "ne, jotka päästetään tai halutaan julkisuuteen". Kuka muuten haluaa? MIKSI?

Usein mietin, miksi julkisuuteen pääsee pääsääntöisesti vain samansuuntaista puhetta - HUOM: tiedosta ei ole kyse. Kyse on samanmielisten keskinäisestä kapeasta löpinästä, millä halutaan vaikuttaa. Kyse on myös vallankäytöstä ja mielipidevaikuttamisesta siis!

Mielipidevaikuttamista olisi puhua myös siitä, mitä todella muut maamme kansalaiset kuin pääkaupupunkseutulaiset tekivät sotien jälkeen, jotta sotakorvaukset saatiin hoidettua ja maamme kukoistamaan ja millainen panos maastamme otettiin nykyisen kukoistuksemme pohjustamiseksi. Ripaus tästä tarpeellisesta puheesta ohjelmassa jo olikin. Siitä kiitos - toimittaja Enbuske oli osannut valita myös näitä ääneen puhujia.

Nykyinen nuori sukupolvemme osa tarvitsee herätyksen, jotta ymmärtää koko kansan panoksen ja arvon. Peruskouluopetus ei ole enää siihen pysty, koska koulu näyttää tavoittelevan sitä, että koululaisilla olisi mukavaa. Tiedolla ei niin väliä.

Mielipidevaikuttamiseen tähtäävissä ohjelmissa tulisi olla jonkinlainen suhteellisuudentaju ja tasapuolisuus yhteiskuntatietouden ohella. Joku kommenttien kirjoitajista viittasikin siihen, että historiaamme ja yhteiskuntamme kehitystä voisivat myös toimittajat opiskella. Yhdyn siihen. On typerää ja asiantuntemattomuutta liturgian omaisesti toistella, mitä Kekkonen teki, kun aluepolitiikkaa tuki, jos ei ymmärrä maamme silloisia oloja. Niin - ja jos ei osaa peilata silloisia tekoja nykyiseen hyvinvointiimme.

Missä nämä etelän herrat lomailisivat

Olipas älytön ohjelma, olen aikaisemmin pitänyt Tuomasta fiksuna. Missähän Helsinkiläiset lomailee jos Lappi annetaan pois? Suurin osa ovat etelän matkailijoita. Kyllä kelpaa tulla puhtaille lumille hiihtämään. Voin luvata että en enää ikinä kuuntele tätä ohjelmaa, oli kyllä pohjalta.

Yksisilmäinen insinööri?

Esko Niemen osuus vahvisti ikävällä tavalla käsityksiäni tuntemieni tuotantotekniikan ”asiantuntijoiden” yksisilmäisyydestä. Alan edustajien maailmankuva tuntuu olevan numerolasien läpi värittynyttä, jossa ei muita mittareita – kuin numeraalisia – tunnu löytyvän. Johtuuko se siitä, että alan ihmiset eivät arvosta perinteisen länsimaisen sivistyksen muita lajeja, kuin matematiikkaan perustuvia, sitä en osaa sanoa.

On suorastaan pöyristyttävää sivistymätöntä laskeskella osuuksi, kuinka lappilaiset elävät meidän pääkaupunkilaisten kustannuksella, varsinkin, kun Lapin metsät on raiskattu kaikkien suomalaisten – myös meidän kaupunkilaisten – elintason hyväksi. Hyvä Esko, laskeskeletteko osuuksia myös dementikkojen, masennuksesta kärsivien tai vähemmän itseänne ansaitsevien kohdalla? Elääkö siivoojat tai ala-asteen opettaja teidän kustannuksellanne? Ovatko he liian tehottomia? Pitäisikö kaikkien olla yhtä tehokkaita, ansaita saman verran, asua samanlailla?
Kuullostaa neuvostoajattelulta, jossa eliitti saneli kansalle edellisten kaltaisia ehtoja.

Toivoisin Otaniemenkin korkeasti koulutettujen mielipidevaikuttajien laventavan sivistystänne myös hieman humaanimpaan suuntaan.
Rehtori Mauri Ylä-Kotola osoitti ihailtavaa monipuolisuutta ajattelussaan, vaikka omaakin ”tehottoman taidekoulutaustan”.

Nimim. stadilainen

Järjetöntä edellyttää osinkoja oman maakunnan vesivoimasta

Yhtä hyvin loviisalaiset voisivat vaatia ydinvoimaosinkoja.

Juristi Urho Kekkonen toimi aikoinaan Kemijoen vesioikeuksien ostoasiamiehenä, sai ehkä hieman provisioita, mutta toimi ilmeisesti maan edun mukaisesti.

Sen sijaan lapset on koulutettava ja vanhukset hoidettava asuinpaikasta riippumatta ja alueitten erityiskustannukset veronmaksajalle tulisi arvioida mahdollisten alueellisten lisäkustannusten mukaan.

Helsingissäkin on lisäkustannuksia koska suuressa kaupungissa sosiaalinen kontrolli puuttuu ja eduilla keinottelu käy helpommin.

Lähtökohtaisesti ansiot on ansaittava työllä joten kehotan lappilaisia jalostamaan omaa puutaan ja järjestämään Saksan pankkiireille elämyslomia omalla työllään etelästä riippumatta.