Eläintieteilijä Jussi Viitala kyseenalaistaa tämän väitteen mainiossa kirjassaan Älykäs eläin. Muita keskustelijoita olivat Mensan puheenjohtaja Lasse Henritius sekä älykkyyttä ja lahjakkuutta tutkinut professori emeritus Kari Uusikylä.
Ihmiset ovat meidän mielestämme tietysti älykkäimpiä eläimiä, koska olemme... ...ihmisiä. Delfiiniä tai koiraa eivät meidän älykkäät keksintömme paljoa kiinnostaisi, mutta niillä on päässään maailmoja, joista me ihmiset emme tajua yhtään mitään. Mutta montako divisioonaa on delfiinillä, montako internetiä koira on keksinyt? Jussi Viitala nostaa kirjassaan ihmisen aivoja tärkeämmäksi kädet ja puhekyvyn. Aivothan niitäkin tietysti ohjaavat, mutta ne ovat mahdollistaneet aikamoisen kulttuurievoluution.
Keskustelu sivusi näin pääsiäisen alla myös pyhän kokemusta. Ihmisen ja muiden eläinten on sanottu eroavan siinä, että vain ihminen kykenee pyhän kokemiseen ja erottaa oikean ja väärän. Tätähän me emme tietenkään tiedä eläimistä. Emmekä aina ihan varmasti myöskään ihmisistä, vaikka aivojemme peilisolut antavatkin meille tajun toisten ihmisten ajatuksista. Ns,mielen teorian mukaan meillä on kokemus muista ihmisistä samantyyppisinä kokijoina kuin me itsekin. Eli tajuamme, että toinen ihminen tuntee kipua, pelkoa ja häpeää. Suuri osa meistä liittää tämän kokemuksen myös yliluonnollisiin toimijoihin, jumaliin tai henkiin. Sillä tavoin on selitetty ihmisen uskonnollisuutta, vaikka simpanssitkin kuulemma tanssivat sadetansseja. Tai sitten ne tanssivat ihan huvikseen.
Peilisolut olisivat helppo tapa erottaa ihmiset eläimistä, mutta valitettavasti italialaiset tutkijat löysivät ne alun perin 90-luvulla makiapinoilta. Ehkä apinat naureskelevat meille palavereissa istuville ihmisille, jotka suoritamme
suotta elämäämme?
Jussi Viitalan kirjan lisäksi suosittelen paria muutakin teosta, jos ihmisen aivot ja peilisolut kiinnostavat. Itse pidin todella paljon amerikkalaisen neurotieteilijän Michael Gazzanigan kirjasta Inhimillinen, jota olen suositellut aiemminkin. Se kertoo miksi me ihmiset olemme erityisiä. Omasta mielestämme tietysti. Toinen hyvä kirja aiheesta kiinnostuneille on ranskalaisen uskontotieteilijän Pascal Boyerin kirja Ja ihminen loi jumalat. Molemmat kirjat on myös suomennettu.
Pyhän kokeminen
Tänä kiirastorstain aamuna Enbusken ohjelmassa puututtiin pyhän kokemiseen. Asia kuitattiin sillä että jollakin keskustelijoista oli kauheita kokemuksia väkisin käännyttäjistä. Tällaisilla uskonnon nimissä toimivilla vallanhimoisilla ihmisillä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä pyhän kanssa. Tällaisella logiikalla voisin tyrmätä kaikki Enbusken ohjelmien ajatukset sanomalla: ai radiotoimittaja? Minulla on kauheita kokemuksia typerästä toimittajasta. - Jumala, uskonto, uskovaiset ja uskonnon nimissä toimivat inhottavat ihmiset täytyy osata erottaa toisistaan. Muuten on mahdotonta keskustella mistään uskontoon liittyvästä. Itse pyhä on aihe joka ansaitsisi oman keskustelunsa, tyydyn vain tässä toteamaan että kaikilla ei ole kykyä kokea mitään pyhää. Kenelle tämä taito on annettu, on mielenkiintoinen kysymys. Ja voiko sen taidon saada hankituksi. M.R.