Skip navigation.
Home

Onko Suomeen syntynyt white trash -luokka?

YLE Radio 1 torstaina 17.9.2009 klo 9.05 - 9.58

Television Big Brotherissa nuoret kertovat asioita, joista 1950-luvulla tai vielä 1990-luvullakaan ei kehdattu puhua edes parhaille ystäville. TV:ssä harrastetaan seksiä ja juodaan viinaa, eikä siitä tunneta edes häpeää.

Onko Suomeen syntynyt Iso-Britannian ja Yhdysvaltain tapaan kirjoja lukematon, sivistykseltään sekä moraaliltaan alhainen luokka? Ja mistä se on tullut? Vai onko tämäkin vain samantyyppistä moraalipaniikkia kuin on aina ollut uusia asioita ja sukupolvia kohtaan?

Keskustelemassa tutkija Kari Kallioniemi Turun yliopistosta, teatteriohjaaja Pekka Milonoff ja Big Brother tv-ohjelman tuottaja Mikko Räisänen.

Vastaus: kyllä on

Koko Big Brother on sairas ilmiö varsinkin sen takia, että ihmiset jaksavat vuodesta toiseen seurata sitä. Big brother-väestö ei ole kiinnostunut mistään tärkeistä yhteiskunnallisista asioista. Valtaeliitille Big brother-väestö on hyödyllisiä idiootteja.

14 Käsittämättömän

14
Käsittämättömän teräviä mutta ystävällisiä ohjelmia (TV-formaatti ei niinkään sovi sinulle...) Mutta miksi tänään oli vain miehiä - äidit ja mummot tietävät tarkkaan juuri kuinka pientä ihmiselo on, varsinkin stressin ja ryhmän seassa.
Nyt kun kuulin, että BB:ssä ei ole tarkoituskaan noudattaa oikeudenmukaisuutta, lopetan katselun.

BB ei kelpaa minkään jaottelun perustaksi

Minua jäi keskustelusta kalvamaan rinnastus kaurismäkeläisiin ihmisiin ja BB-ihmisiin. Tuomas Enbuske j kumppanit tapaavat päivittäin joka käänteessä näitä kaurismäkeläisiä, tavallisia, kunniallisia puurtajia. BB taas vetoaa ihmisen alhaisimpiin vaistoihin ja nuo raukat menevät siihen ansaan. Unohtui myös se, että kyllähähän meillä ns säätykierto on jokapäiväistä, vaikka systeemi koventunut onkin.

Olen itse katsonut puolen tunnin jakson tuota BBtä ja kovasti hämmästynyt sen suosiosta. On ovela formaatti, kun vetää katsojia ja mainostajien rahaa.

Kovaa jäsentelyä

yhteiskunnassa, joka kovenee koko ajan. Nimittäin en toimittajana ottaisi huulilleni valkoista roskaväkeä. Ja jäi jotenkin semmoinen tunne, että siellä studiossa katseltiin suomalaista tallaajaa ylhäältä alaspäin.

Sitä juontajatoimittajalla tuntuu olevan jotakin hampaankolossa meitä 60-lukulaisia kohtaan. Oijoi jos emme olisi riehkasseet niin tämä yhteiskunta olisi aivan toisennäköinen. Näin kovaa emme kuitenkaan tahtoneet. Tällaisissa kovissa yhteiskunnissa ihmisiä tippuu reunoille, mutta syitä kannattaa miettiä ennenkuin pysähtyy halveksimaan. Surulliseksi tämä tekee.

"Ruuvia kiristetään, tehoja nostetaan"

"Mitä epäreilummin ihmistä kohdellaan, sitä innostuneempia katsojat ja fanilaumat ovat..." (kommentti keskustelusta) Median valta on uskomaton. Ainoa vaihtoehto olisi ehkä juuri se, mitä eräs ohjelmassa mukana ollut sanoi, että rajat on laitettava kiinni. Kohtuullisuutta lienee enää vaikea saavuttaa. "Pahalle" on annettu pikkusormi ja se on vienyt jo koko käden.

En todella voi käsittää, miten vallassa olevat, ohjelman tekijät ja päättäjät saavat rahaa ja omaisuutta itselleen haaliakseen sortua näin alhaisiin ratkaisuihin ja ihmisten hyväksikäyttöön.

Lakkautetaan haitalliset ja tyhmät tv-ohjelmat, sensaatiolehdet: iltasanomat ym. Niin - tietenkin elämä olisi silloin sille suurelle fanilaumalle ja 40% katsojista tylsää. Kuinka heistä kukaan jaksaisi tavallista arkea, ihmisten todellista kohtaamista, pieniä ilon hetkiä...kuinka kukaan jaksaisi surua, elämän raadollisuutta ym. Niin - kun "viisaat" päättäjät eivät enää voi asialle mitään, keksitään yhä tehokkaampaa, kiristetään ruuvia yhä enemmän. Niinpä voin todeta fil.tri, yrittäjä Leena Vilkan sanoin (Eeva-lehti, syyskuu 2009): "Ihminen muistuttaa yhä enemmän dinosauruksia, jotka olivat ylisuuria voimiltaan, mutta aivoiltaan kääpiöitä."

Big Brothersiin haluavilla

Big Brothersiin haluavilla on sairaaloinen tarve tuoda itseään esille. Jos ei hyvässä niin ainakin pahassa. 70-luvun taitteessa heitä olivat taistolaiset, jotka terrorisoivat opiskelumaailmaa. Heihin tavallinen opiskelijapoika tai-tyttö suhtautui kuin kummajaisiin. Onneksi Big Brothers tulee ulos kanavalta, jonka kanssakumppani lehtien puolella on muiden muassa 7-päivää lehti.Samanlaista sontaa.Toivottavasti YLE ei koskaan sorru tällaisten formaattien esittämiseen, vaan pitää lippua korkealla mm. Tuomas Enbusken tapaisilla ohjelmilla.

toistoa toistoa toistoa toistoa toistoa toistoa

toistoa toistoa toistoa
miestenmielipiteitä miestenmielipiteitä miestenmielipiteitä miestenmielipiteitä miestenmielipiteitä miestenmielipiteitä

hävetkää !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

latteaa, yhdentekevää, sopii kyllä miehille

sikamaista kuitenkin

HALUAN ETTÄ YLEN HALLINTOELIMET KIELTÄVÄT YKSITTÄISIÄ TOIMITTAJIA SUOSIMASTA VAIN MIEHISIÄ ASIANTUNTIJOITA OHJELMISSAAN !!!!!

SE ON SIKAPUUHAA

How low can you go?

Ei tällä ole kuin lievä aste-ero pummitappeluun. Vastenmielistä kerätä henkisesti sairaita ihmisiä kirnuamaan rahaa tuottajan taskuun.

Luotan silti vakaasti, että jossain tulee raja vastaan ja heiluri kääntyy takaisin. Jos esim. kausi kahdeksan tarjoilee koprofiilian ihmeet zoomattuina kotikatsomoihin, niin miten enää kiristää ruuvia seuraavalle seasonille?

Olen eri mieltä siitä

Olen eri mieltä siitä että yhteiskunnan arvot ovat koventumassa. En ole elänyt 80-luvulla mutta olen ainakin saanut sen kuvan että arvot olivat silloin kovimmillaan. Vasemmistolaisuus ja siihen liittyvä toisista välittäminen on ollut laskussa ja uusliberalismi nousussa, mutta tällä vuosikymmenellä se nähdään yleishyödyllisenä asiana jossa kaikki voittavat. Rehellisyys on lisääntymässä ja tabut ovat katoamassa, esim seksitä puhutaan arkipäiväisemmin, mutta nyt sitä ei nähädä minään esiaviollisena rietasteluna vaan normaalina osana elämää. Elämästä on tulossa moniarvoisempaa, nyt rikkautta ei välttämättä enään nähdä yhtä tavoiteltavana kuin vanhoina mustavalkoisina aikoina.

Vaihtoehtoja ei ole ellei niitä tehdä.

Suomalaisessa yhteiskunnassa vallitsee joko alistunut tai välinpitämätön suhtautuminen kulttuurin rappioitumiseen. Kansanliike paremman, valistuneemman ja arvoiltaan kauniimman kansan ja maan puolesta on kuitenkin mahdollista. Valistus on ainut asia, joka todella vaikuttaa. Valistuksen jakamiseen paras paikka on koulu ja koulun suurimmat vaikuttavat tekijät ovat opettajat. Niin vanhanaikaiselta kuin se kuulostaakin, niin olen sitä mieltä, että opettajien pitäisi toimia kansankynttilöinä. Tottakai kakilla muillakin areenoilla voi ajaa muutosta. Peruskoulu on vain siinä mielessä helppo, ettei siellä jyllää markkinavoimat yhtä voimallisesti kuin esimerkiksi mediassa.

Aatteen nimi voisi olla esimerkiksi uuskansallisromantiikka ja tavoitteena mieleltään kauniimpi (suomalainen) ihminen. Siihen ihmiskäsitykseen sopisivat Kaurismäen elokuvat, mutta ei Big Brother. En kaihoa vanhaa, vaan haluaisin luoda parempaa uutta.

Jos Suomessa saadaan kansanliike niin mitättömän asian kuin Tomi Putaansuun kasvojen suojelemiseksi, niin ei voi olla mahdotonta saada ihmisiä kuuntelemaan Tuomas Enbuskea BB:n katsomisen sijaan.

Kurkatkaa kulissin taakse

Tärkein huomio BB:Stä on se, että se on "kusetusta", manipuloitu show, jossa mikään ei pidä paikkaansa vaan tuotanto sormeilee kaikkea mm. äänestystuloksia.

Koosteissa ihmisiä nostetaan ja pudotetaan, ovelilla leikkauksilla joku saadaan näyttämään kierolta ja toinen taas nukkeihmiseltä. Kätlin on hyvä esim. jota tuotannon MIEHET suosivat, sattuneesta syystä.

Vuodesta toiseen sama kaavaa ja kukaan ei kirjoita siitä!

arvokas köyhyys

Ohjelmassa yleistät helposti liikaa ja yksinkertaistat maailmaa. Ei kaikki köyhät käyttäydy kuin bb-talon asukkaat, eivät kaikki bb-taloon pyrkivät ole edes köyhiä. Arvokkuutta löytyy köyhissäkin, älä ylenkatso.

Onko ihme

Tällaiset BB-talo-ohjelmat tyhmentävät ihmisiä koko ajan lisää. Tyhmentäminen on alkanut näillä uusilla radiokanavilla. Kuunnelkaa vaikka näitä aamu show-ohjelmia. Mitä soopaa sieltä tulee. Rinnastaisin kyseiset ohjelmat pedofiliaan, koska siellä 80% kaikista jutuista pyörii navan alapuolella ja näitä sitten kuuntelee jopa ala-aste ikäiset lapset.

Ei se uutta ole

Eipä tuo luokka taida uusi olla. Mäkitupalaiset asuu nyt lähiöissä. White trashia on BB:n perusteella yliopistoissakin.

Tuomas Enbuske

tekee hyvää työtä. Kuuntelen/katselen ainakun työkiireiltä aikaa jää. Pohdiskelevaa, mukana faktaa sekä uutta näkökulmaa. Parasta toimitustyötä vuosiin YLEssä.

"Valkoinen köyhällistö"

On vielä sama asia suomessa, kuin mikä se oli muuallakin ns. länsimaissa. Suomessa "roskilla" menee vain keskimäärin paremmin, kiitos hyvän sosiaalitukemme. Kysymys: Tuleeko ihmisistä aina huono-osaisia? Saivatpa he suomalaista sosiaalitukea tai eivät?

Kyseessä suomalaisen väestön köyhtymisestä ja joutumisesta alempaan yhteiskuntaluokkaan. Ilmiö ei liity Suomessa (vielä) sivistymättömämpään tai tyhmempään kansan osaan. Koulutuksesta emme ole valmiita tinkimään, kivat tilastot täytynee pitää?

Ratkaisua ei ole. Elämme kilpailuyhteikunnassa, joka ymmärtää pyörästään tippuvia ihmisiä aina vain vähemmän. Miksi näin. Vanhat sosialistiset teemat eivät toimi, radikalismi vain pahentaa asioita. Keksitään uutta.

Keskustelua voit jatkaa: yacuxxx@hotmail.com (saa julkaista)

YaCu