Skip navigation.
Home

Pitäisikö suomalaisia kannustaa yrittäjyyteen?

"Yrittäminen on ensimmäinen askel epäonnistumiseen" sanoi jo 1990-luvun suurin televisioajattelija Homer Simpson. Tänään puhuimme yrittämisestä. Sillähän on Suomessa vähän huono kaiku. Yrittäjät valittavat usein julkisuudessa kuinka hankalaa yrittäminen Suomessa on; 15-tuntisia päiviä kahdeksana päivänä viikossa, alaiset vain pottuilevat ja vaativat lisää etuja ja loput vie verottaja.

Tähän ei kannata suhtautua liian vakavasti, sillä kaikki eturyhmät tietysti valittavat huonoa asemaansa, se kuuluu suomalaiseen julkisuuteen. Muuten ei saa lisää, jollei valita). Oikeasti yrittäminen ei Suomessa ole lainkaan niin vaikeaa. Esimerkiksi konkurssin jälkeen saa kyllä uuden mahdollisuuden ja yrittäjyyten
kannustetaan erilaisin ohjelmin ja starttirahoin. Vaikka olisi viisitoista konkurssia takana, ei joudu häpeäpaaluun Senaatintorille, vaan aina saa aloittaa alusta. Enemmän este on päänsisäinen mokaamisen pelko.

Kun olin koulussa, kukaan ei ikinä edes maininnut että yrittäminen olisi vaihtoehto. Koulutusjärjestelmä lähti siitä, että ensin käydään peruskoulun, sitten lukio ja sitten yliopisto ja lopulta mennään valtiolle tai kunnalle töihin. Yrittäjät eivät yleensä käy tätä myllyä läpi, sillä yllättävän moni menestynyt yrittäjä on jättänyt koulunsa kesken. Nykyään asenneilmasto ja kouluopetuskin on kuulemma muuttunut. Menestyneet yrittäjät ovat rock-tähtiä, joista kirjoitetaan kirjoja ja heidän kaltaisikseen halutaan.

Ohjelmassani vieraana oli Totti Nyberg, joka muutama vuosi sitten hylkäsi palkkatyön ja lähti aluksi palkatta vaatealan yrittäjäksi Makia Clothingiin, jossa on töissä kolme jätkää. Vaatteet tehdään Bulgariassa, Kiinassa ja Portugalissa, mutta suunnitellaan Helsingin Punavuoressa. Soitin myös ravintola Tamariiniin, jossa puhelimeen vastasi kolmea thaimaalaista ravintolaa pyörittävä 27-vuotias Kenny Wo. Lisäksi keskustelussa olivat Ulla Etholén Aalto yliopistosta ja Malin Brännback Åbo Akademista.

Sekä Totti että Kenny kertoivat rakastavansa työtään. Vaikka päivät ovat pitkiä, eikä palkka ole hyvä, niin elämä on kivaa. Työ on elämäntapa. Do what you love and the money will follow, tee mitä rakastat ja rahaa kyllä alkaa tulla, sanovat amerikkalaiset. Mutta onko se oikeasti niin? Kannattaako yrittäminen? Vai annetaanko siitä vain katteettomia lupauksia? Yrittäjät tienaavat keskiverrosti hieman palkansaajia enemmän, mutta onko se tarpeeksi iso korvaus yrittäjäriskistä ja suuremmasta työmäärästä? Vai onko sitä työtä edes niin paljon? Suomessahan pitää myös valitella työnsä määrää, jotta vaikuttaisi tärkeältä. Mikään ei saa tulla liian helposti.

yrittäjyys

olen ollut alihankkijana kuorma-autolla erääs yrityksessä ,jolla oli pari rekkaa yms jakareita ajossa kiitolinjassa. tämä yrittäjä joka omisti rekat ja jakarit ajatti minulla syys,loka marras eli 3 kuukautta maksamatta tilityksiä minulle. saoi vai ettei yrittäjällä ole rahaa eikä kuulemma kiitolinja ole tilittänyt tilityksiä hänelle. minä onneton uskoin ja luotin että TÄMÄ NIINSANOTTU REHELLINEN YRITTÄJÄ MAKSAA MINULLE KUN OLI KERRA NIN LUVANNUT KÄTTÄPÄÄLLE TAPAAN. ja kissan viikset yritys meni konkurssiin kun oli kaiiki maksut työeläke vakuutukset poltto aineet yms jätetty maksamatta pistetty rahat parempiin suihin . huijari mikä huijari konkursseja oli tehnyt pari aikaisemminkin,että kyllä on yrittäjällä tollaisella kantia. NYT on tehnyt kaverille yhtiökumpanin kanssa uudet sopimukset kiitolinjankanssa se siitä REHELLINEN YRITTÄJÄ KUN HÄN ON. Minä olen puilla paljailla ei edes kiitolinja ottanut töihin tälläistä tyhmää miestä,mutta tämä rehellinen yrittäjä jatkaa edelleen kiitolinjassa parilla rekalla ja jakarilla uuden kaverinsa kanssa kiitos. kuljetus ala on alapäästä .mutta tollaiset yrittäjät pärjäävät ei ne välitä mitään konkursseista eivätkä häpeä mitään. =sosiopaattio. kiitos ja näkemiin

Yrittääkö vaiko ei

Yleensä ihmisiä yrittäjyyteen ovat kannustamassa lähinnä
henkilöt jotka eivät itse ole koskaan olleet yrittäjinä,
tai eivät muuten ole asiaan perehtyneet.

Oman yrityksen pyörittäminen, oli se sitten pieni tai
suurempi, ei ole koskaan yhtä huoletonta kuin palkkatyössä
olo.

Ensinnäkin työpäivän pituus tuskin koskaan jää 8 tuntiin.
Yleensä siihen kuluu jokseenkin koko valveillaoloaika,
tavalla tai toisella. Suunnittelua, paperitöitä ym. ym.

Silloin kun yrityksellä menee hyvin, voi yrittäjäkin saada
itselleen kohtuullista tuloa. Hiljaisempina suvantoaikoina
ollaankin sitten miinuspuolella.

Pakolliset vero,- vakuutus,- ym. maksut lankeavat aina
maksuun etukäteen, eikä neuvotteluvaraa paljon ole.
Varsinkin työntekijöitä koskevat kulut on aina hoidettava
ajallaan, vaikka kassa olisi tyhjä,niinpä hyvä pankkisuhde
on välttämätön.

Vaikka kuinka nauttisi työstään, sekä tuntisi sen omakseen,
ei ympäripyöreät päivät vuosikausiksi sovi kaikille.
Jatkuva paine ja epävarmuus tulevasta rasittaa.

Parhaillaan yrittäminen elämäntapana on antoisaa ja
haasteellista, ja sopii energiselle ja aktiiviselle
henkilölle, joka haluaa itse määrätä ajankäytöstään,
eikä halua olla kenenkään pomotettavana.

Yrittäjänä on myös mahdollisuus saada kohtuulliset tulot,
riippuen toimialasta.
Jokaisen tuttavapiiristä löytynee se rakennusgrynderi,
joka useidenkin konkurssien jälkeen aina lyhyessä ajassa
talouden elvyttyä hankkii sen mersun, omakotitalon ja
kesämökin.

Toisessa päässä ovat lopullisesti epäonnistuneet, jotka
eivät koskaan pääse veloistaan, ja joita nähdään maahan-
lyötyinä kauhuesimerkkeinä.

Yleisesti ottaen yrittäjäksi ryhtyvän on oltava valmis
jatkuvaan hereilläoloon. Hetkeksikään ei voi jäädä
hyvänäkään aikana leijumaan itsestään selvyyden tilaan.
Alamäki voi yllättää rajusti ja arvaamatta siihen
valmistautumattoman. Esim. nykyinen talouslama.

Silti yritysmuotoisesti työskentely on paras tapa tienata
leipänsä. Jos jokin menee nappiin tai pieleen, syyllinen katsoo peilistä.

Yrittäjän imago

Yrittäjyydestä puhuttaessa kannattaa muistaa se, että meissä on myös paljon vain oman itsemme työllistäviä, joille yrittäjyys vain on se järkevin ja miellyttävin tapa -- joskus myös ainoa -- tuottaa toimeentulo itselle. Tavoitteena ei välttämättä ole toiminnan laajentaminen, työntekijöiden palkkaaminen tai sen kummoisempi vaurastuminen.

Kyseessä ei siis oikeastaan edes ole "yrittäminen" siinä perinteisessä raksafirma-, maahantuonti- tai innovaatiomielessä, vaan ihan tavallinen työnteko.

Silti saamme nauttia yrittäjyyden leimasta hyvässä ja pahassa: jatkuvasti saa palkkatyöläisiltä tai -työttömiltä ystäviltä kuulla, miten "rohkea teko" yritykseni perustaminen oli, ja sitten toisesta suupielestä arvaillaan, saanko paljonkin "laitettua verotukseen" sinne kuulumatonta tavaraa.

Eli yrittäjä on yhtä aikaa jonkinlainen sankari ja epärehellinen ketku. Ikänsä veroja ylpeänä maksaneesta henkilöstä tulee ilmeisesti PRH:ssa käynnin yhteydessä ihme keplottelija, joka haluaa maksattaa yhteiskunnalla kaikki mahdolliset baari- ja taksilaskut. Rohkenen epäillä.

-Freelancer-kääntäjä

Milloin tämä ilmestyy YLE Areenassa?

Mielestäni tämä Tuomas Enbusken radio-ohjelma on mielenkiintoinen ohjelma ja kuuntelen tätä aina mielelläni. Valitettavasti en ehdi tätä aamuisin kuunnella. Siksi joudun turvautumaan YLE Areenaan. Tätä eilistä ohjelmaa ei ole siellä vielä julkaistu. Olen eilisestä alkaen odottanut. Tämä odottaminen on aika tylsää. Milloin tämä julkaistaan YLE Areenassa? Olen kiitollinen, jos saan vastauksen.

Hohhoijaa

Missähän kaukaisessa tulevaisuudessa tämän ohjelman saisi Areenaan kuuluviin?

Podcast

Hei,

Itse lähes poikkeuksetta kuuntelen podcastina Ko. ohjelmat. Ystäväni mainitsi näistä aikoinaan. Todella toivoisin näiden olevan ajantasalla kun se kerran mahdollista on.

Tiedonjanoni on kasvanut itseni yllättävälle tasolle. Tietynlaisen "heräämisen" myötä olen antanut tiedolle tilaa aivoissani ja nykyään pelkkien kuvien katselusta ja musiikin kuuntelusta olen kiinnostunut yhtäpaljon myös tekstin sisällöstä ja laulun sanoista. Olen ammatiltani valokuvaaja, siitä tämä aktiivinen kuvaan tuijottaminen.

Tätä kirjoittaessani ryhdyin pohtimaan onko ajankohtaisuudessa pysymiseen jotain kultaista sääntöä?

Suomessa on valitettavan vähän ohjelmia jotka ovat yskottavuudelta ja informatiivisuudelta, sekä miellyttävyydeltään sillä tasolla, jotta niitä olisi syytä katsoa tai kuunnella. Onneksi edustat tätä vähemmistöä. Vai enkö vain ole löytänyt?

Kiitos.

Ps. Vauva lehden kolumnisi on hyvä syy lukea vaimon kanssa samaa lehteä.

Aiheehdotus

Idea aiheeksi:

Mihin tarvitaan jatkuvaa kasvua? Ja mihin se lopulta johtaa?

Pienet yritykset

Pienet yritykset joutuvat olemaan vastuullisia asiakkailleen, työntekijöilleen ja yhteiskunnalle. Pienten yritysten työntekijät eivät myöskään voi piiloutua yrityksen taakse vaan joutuvat kohtaamaan tekojensa moraalinäkökohdat. Sen vuoksi niiden toimintakin on enimmäkseen varsin hyväksyttävää. Toki on pienyrityksiä, jotka toimivat moraalittomasti, koska niiden pyörittäjät ovat moraalittomia.
Lisäksi pienyritysten osalta markkinalähtöisyys, kilpailutus, kuluttujavalinnat, boikotit, jne. voivat oikeasti toimia.

Suuret yritykset ovat vallankäyttäjiä, joilla on varaa aloittaa näännytystaisteluja edellämainittuja tahoja vastaan, vaikka näillä olisikin validit syyt valittaa.