Skip navigation.
Home

Miten röökin saisi tumpattua?

"Jos haluaa helpon homman, voi alkaa vaikkapa Punaisen ristin tiedottajaksi". Suurinpiirtein niin sanoo tupakkalobbari Nick Naylor hienossa, vuonna 2006 ilmestyneessä elokuvassa Thank You for Smoking.

Ja niinhän se on, olisi varmasti helpompi edustaa radiokeskustelussa Amnestyä tai Kirkon ulkomaanapua kuin ylikansallista tupakkajättiä Philip Morrisia. Tupakka kun on absoluuttisesti paha asia, tappaa vuodessa enemmän kuin huumeet, AIDS, sikainfluenssa, alkoholi tai liikenne yhteensä. Tämän tietää myös haastattelemani Philip Morrisin Suomen maajohtaja Marju Vähimaa.

Tupakkayhtiöt ovat viime vuosina vaihtaneet strategiaa. Aiemmin tapana oli, että ne kiistiviät tupakan epäterveellisyyden, ostivat lääkäreitä antamaan ristiriitaisia lausuntoja ja yrittivät kaikilla eri tavoilla vaikuttaa siihen, että tavallinen tupakoitsija saisi niin sekavaa tietoa tupakoinnista, että jäisi jotenkin
muka epäselväksi onko se nyt niin epäterveellistä vai ei. Amerin johtaja Olli Laiho meni aikoinaan tekemään sen virheen myöntämällä, että tupakka aiheuttaa syöpää. Seuraavana päivänä hän veti lausuntonsa takaisin, mutta sai silti potkut.

Uusi strategia on taas myöntää että "kyllä, tupakka tappaa". Näin sanoi myös Marju Välimaa useaan otteeseen haastattelussa. Philip Morris vastustaa suunniteltua tupakkalakia, joka kieltäisi tupakkalogojen näkymisen kaupoissa ja tähtää täysin savuttomaan Suomeen. Perustelun logiikka menee suurinpiirtein näin; joo, tupakointi on epäterveellistä, mutta koska ihmiset kuitenkin polttavat, on parempi, että sen tekevät vastuulliset isot firmat.
Aiemmin tupakkafirmat eivät ole olleet lainkaan vastuullisia; niiden historian lukeminen saisi huumeliigojenkin pyörittäjät kateelliseksi. Suosittelen mm. Heikki Hiilamon kirjoja Valheen mesenaatit ja Kieltämisen ammattilaiset.

Kaikkihan sen tietävät, että tupakka on vaarallista ja siihen sen hienous on juuri perustunut. Nuoret eivät ala polttaa huolimatta siitä, että tupakka on vaarallista, vaan juuri sen takia että se on vaarallista. Tämän takia tupakkayhtiöt ovat liittäneet mainoksia juuri hengenvaarallisten asioiden, kuten formuloiden yhteyteen.

Tupakka on ollut aikuistumisriitti ja se on aloitettu nimenomaan alaikäisenä. Jos aloittaa tupakanpolton täysi-ikäisenä, ennuste on paljon parempi. Silloin jää paljon epätodennäköisemmin koukkuun. On muuten jännää, että monet epäkaupallisina vasemmistolaisina itseään brändäävät henkilöt, kuten elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki puolusti pitkään tupakointia ja tupakoi joka kuvassa uhmakkaasti. Samalla hän tietysti toimi yhdysvaltalaisen tupakkafirman mainospellenä. Nyt Kaurismäkikin on kuulemma lopettanut,
kuten myös Jörn Donner ja Loka Laitinen. Sen sijaan Stefan Lindfors ei ole lopettanut. Hän oli ohjelmassani puhelimessa Los Angelesista puolustamassa tupakointia. Ja kyllähän se myös niin on, että niin kauan kuin tupakka on laillista, sitä saa myös polttaa. Tupakoitsijoiden pöydässä on myös perinteisesti raikunut naurunremakka ja siellä on ollut rennoimmat jutut, kun nipottajien pöydässä on ollut hiljaista. Nämä ajat ovat kuitenkin muuttuneet. Entinen tv-pomo Heikki Lehmusto taas lopetti tupakanpolton vuonna 2000 matkalla Sydneyn olympialaisiin. Hän on kirjoittanut lopettamisesta kirjan, josta hän oli ohjelmassani puhumassa. Eri ihmisille sopivat erilaiset lopettamistavat. Miten tupakanpolton voi lopettaa? Onko Suomesta tulossa täysin savuton. Tästä keskusteltiin tänään.

Philip Morris valehtelee

Valehtelu on aina kuulunut tupakkateollisuuden viestintään. Niin nytkin. Philip Morriksen Marju Vähimaan mukaan heillä on "yhteiset tavoitteet" terveysviranomaisten kanssa (lue: meillä on yhteiset tavoitteet hautausurakoitsijan kanssa). PM on aina kiistänyt tupakoinnin syy-yhteyden keuhkosyöpään. Vastustanut ikärajoja ja ravintolatupakoinnin kieltoja.
Lisäaineiden (mm. ammoniakki) laittaminen Marlboroon on taannut sen, että uusia nuoria nikotiiniriippuvaisia käyttäjiä saadaan.

Valetta, valetta.Röökit piiloon ja nopeasti kaupoista.

Lehmusto oli asialla-toivottavasti Stefan menee spirometriaan!

Hyvää tekstimainontaa Enbuske

Harvoin kuulee Ylen aalloilla yhtä törkeää oman tuotteen mainontaa, kun mitä Enbuske antoi sen Lehmuston tehdä.
Tupakan vastustajasta jäi mieleen vain:" Osta mun kirja, jos haluat lopettaa."

Mikä erottaa lopulta

Mikä erottaa lopulta alkoholin, heroiinin ja tupakan?

Vastaus on tajunnantilan raju muuttuminen, joka on tupakassa lopulta erittäin vähäinen ja johtaa lopulta siihen,e ttä se hoitaa vain tärinää. Sillä ei ole samanlaista elämysstimulaatiotilausta kuin alkoholilla ja heroiinilla.

Alkoholia taas on helpompi kontrolloida (joutuu juomaan paljon) ja helpompi valmistaa kuin heroiinia, mikäli haluaa tajunnantilan muutoksen.

Mielenkiintoinen keskustelu

Mielenkiintoinen keskustelu taas kerran.Tupakoinnin muille aiheuttamasta haitasta olisi voinut enemmänkin puhua. Nykyisin ongelma on siirtynyt mm. ravintoloiden oviaukkojen eteen, kun humalaiset tulevat ulos tupakalle. Haju ja melu leviävät asuntoihin. Parvekkeilla tupakointi on myös lisääntynyt. Työaikaa menee paljon, kun tupakoitsijat ramppaavat pihalla tupakalla. Edellä sanotusta ei ole välitöntä terveyshaittaa,mutta häiriö- ym. haittaa.

Kiitos

Haluan kiittää Enbuskea rohkeasta ja hyvin toimitetusta ohjelmasta. Monet julkkikset ovat uhonneet kuin pienet lapset
"mä en ainakaan lopeta kun mä kerta haluun polttaa" ja kas, pakko on tullut, viimeistään terveyden menetyksen myötä. Sukulaiseni lopetti heti, kun "tupakkayskä" (lue:ahtautuma) muuttui syöväksi, mutta liian myöhään. Uusintoja tälle! Ei enää hymistelyä "päätä itse" vaan uskallusta sanoa, että vain luuserit ja pudokkaat polttavat.
Säälitti tuo Marju Vähimaan kovin läpinäkyvä strategia. Ainakin nämä agentit pitäisi velvoittaa itse polttamaan, mutta ei, liian fiksuja siihen. Kaikesta sitä ihminen (ja vielä äiti) joutuu leipänsä hankkimaan! - Mitä sä äiti teet työkses? -Myyn tappavaa myrkkyä. Kovasti tätä agenttia säälitti "kadulla polttavat alaikäiset". Ja sittenkö se myrkky vaarattomaksi muuttuu, kun täyttää 18!

Lapset

Niin!

Yläkouluikäisille on edelleen kova juttu, että vetää röökiä ja juo alkoholia. Täyskielto ei toimi, siitä on todisteita. Sikarien ja muiden vesipiippujen vetäminen on samanlaista tapakulttuuria kuin teehetket ja kahvinjuonti. Tää on hankala asia hei.

Vai tärinää hoitava tajunnantilan raju muuttuminen. Mitäs se on? Puhumattakaan elämysstimulaatiotilauksesta?

Täyskielto mahdollinen

Tupakan täyskielto Suomessa on täysin mahdollinen.
Kun tupakasta tulee laiton tuote, niin useimmat tupakoitsijat lopettavat polttamisen. Ne "nikotiininarkkarit", jotka ovat fyysisesti täysin riippuvaisia tupakasta, voisivat hakea korvaushoitotuotteita esimerkiksi terveyskeskuksista tai apteekista.

sorry

hei, pyydän anteeksi , tarjosin PM:lle ostettavaksi miljoona kappaletta kirjaani, kun haluavat vaikuttaa tupakoinnin lopettamiseen, se yritti olla vitsi, ei T.E. voi suorassa lähetyksessä poistaa mitään
yleensä jos kirjan tekijää pyydetään lähetykseen voi omaansa hiukan puffatakin
sinänsä lähetykseen tulo on kullekin koko aamupäivän luovuttaminen "hyvään tarkoitukseen" toislle taas kuten PM:N edustajalle se on työtä t. HL

Täyskielto ei ole ratkaisu mihinkään.

Tupakan ja muiden huumeiden valmistus kaupalliseen käyttöön tulisi kieltää. Kaikkien päihteiden käyttö sensijaan tulisi sallia. Tällätavoin rangaistuksen saa se joka sen ansaitsee ja käyttäjät saavat apua. Ei sitä pesuainetta syönyttä lastastakaan vankilaan laiteta!

Irti muistakin vaarallisista aineista

Oikein hyvä ja asiallinen ohjelma taas kerran. Tupakasta on puhuttu jo niin kauan, että ei siitä enää voi paljoa uutta sanoa. Odotan toiveikkaana, että saisit asiallisia ihmisiä keskustelemaan muiden epäterveellisiksi tunnustettujen aineiden käytöstä: voi, kerma ja grillimakkara sopisivat aiheeksi. Odotan innolla päivää, kun voipaketissa lukee 'Voi tappaa' tai grillimakkarassa 'Tämä tuote vaarantaa terveytesi'

Kielletään sitten kaikki

Kieltolakikin voidaan sitten toteuttaa? Ja suolan myynti lopettaa. Autoilukin on vaarallista ja se saastuttaa. Ylensyönti tulee myös yhteiskunnalle kalliiksi, siis lopetetaan. Minun mielestäni myös mustat tai tummat vaatteet polkupyöräilijöillä pitää kieltää. Kaikkialla soiva musakkikin on kuulolle haitallista, siis kielletään vaan.

Ammattikoululaiset ovat tyhmiä?

Oletko Tuomas varma, että haluat ohjelmassasi vieraan kertoa ammattikoululaisten olevan tyhmiä ilman mitään kritiikkiä?
"Fiksut ovat lopettaneet" ja sitten perusteluna lukio/korkeakoulu vs. ammattikoulu prosentit.
"Fiksut ovat lopettaneet ja hölmöt polttavat" tekeekö koulutus ihmisestä fiksun? Onko koulutettu koira fiksumpi, kuin kouluttamaton vaiko vain paremmin koulutettu?
Ei se suomalaisen koulutuksen ulkoaopiskelu tee ihmisestä yhtään toisesta fiksumpaa.

Tuomakselta taas hieno

Tuomakselta taas hieno ohjelma, kiitetään. Tupakkayhtiön edustaja tietysti mainostaa tupakkaa samoin kuin kirjailija kirjaansa. Saa tupakan ostamista hankaloittaa kuin paljon vain, tai samantien laittaa myynnin/ostamisen/hallussapidon laittomaksi. Ei vaikuta millään tavalla, haen tupakat sitten ulkomailta. Ihmisellä on oikeus tehdä omalle keholleen mitä haluaa. Kyllä kaikki varmasti tietävät mitä tupakkassa on.

tehdään se yhdessä!

Pari sukupolvea sitten oli yleistä sylkeä lattialle, ja julkisissa tiloissa oli kahdella kielellä kieltokylttejä tästä. Nyt moiseen suhtauduttaisiin halveksivasti. Otetaan me tupakoimattomien enemmistö samanlainen kanta aina, kun nähdään nikotinisti puuhassaan: katsotaan hitaasti ja ihmetellen, osoitellaan kaverille, pudistellaan päätä. Kyllä se glooria röökin ympäriltä siitä häipyy... Minä olen aloittanut jo, etenkin jos kyseessä on äiti lasten kanssa.
Ja mikä parasta, sehän on kuin lahjan näille lähimmäisilleen antaisi, ainakin kun ajattelee, että valtaosa nikotinisteista haluaisi päästä vapaaksi.

Historiaa

Kas kun ei kukaan muistuttanut, miten kävi silloin kun Suomessa oli kieltolaki. Virosta virtasi salakuljetettua viinaa ja mistä kaikkialta.

Tupakan myynti on huumeriippuvaisten taloudellista riistoa

Hyvä Tuomas, jostain syystä argumenttisi loppuivat kuin seinään, kun tupakkayhtiön edustaja sanoi "taikasanat": tupakan myynti on laillista liiketoimintaa. Tästä olisi kuitenkin pitänyt jatkaa kysymällä, että jos huumeiden myynti olisi laillista liiketoimintaa, ryhtyisikö Philip Morris sitäkin harrastamaan?

Samoin sinun olisi pitänyt ohjelmassasi kysyä, että näkeekö tupakkayhtiö millään lailla moraalittomana sen tosiseikan, että tupakan myyjä - ja valmistaja tietysti myös - käyttää taloudellisesti hyväkseen nikotiiniriippuvaisia kansalaisia? Nämähän eivät voi sivuuttaa tupakan myyntipistettä ostamatta sieltä huumettaan. Ihan selvällä suomella sanottuna tällainen toiminta, huumeriippuvaisten taloudellinen hyväksikäyttö, on moraalitonta ja väärin.

Tämä näkökulma ja argumentti tulee nostaa tupakkakeskustelun keskiöön, ts. syyllistää oikein olan takaa tavallisia elintarvikekauppiaita ja keskusliikkeitä, jotka aiheuttavat tupakan myynnillä sairauksia ja kuolemaa lähimmäisilleen - jopa näiden lapsille. Ethän sinä enkä minäkään ryhtyisi moiseen puuhaan - kuin ehkä silkasta raa'asta ahneudesta...

Tupakan myyjät ja valmistajat eivät voi enää nykypäivänä piiloutua sen väitteen taakse, että tupakan myynti on laillista - kyse on pohjimmiltaan laillisuuden kaapuun piiloutuneesta, toisten terveydestä piittaamattomasta ahneudesta, silkasta riistosta ja hyväksikäytöstä, joka siis vain verhotaan "laillisuuden" retoriikan taakse, jotta tupakan myyjän (ja tietysti myös valmistajan) moraalisesta vastuusta ei tarvitsisi julkisuudessa keskustella.

Lintuniemen liturgiat historiaa

Tällä palstalla ex tupakka asiamies Raimo Lintuniemelle tyypilliset "voi, balalaikka,laulukin voi tappaa" ovat tosi idioottimaisia.

Tupakka tappaa-ennemmin tai myöhemmin. Voi on hyvää, autolla on kiva ajaa jne. Tupakka haisee ja maksaa ja vie lääkäriin....taas maksat lisää "nautinnostasi".

Arvelen, että 20 v päästä nykyiset tupakanmyyjät ja asiamiehet ja pomot laitetaan tiilenpäitä lukemaan kuten Argentiinan vainoista (laillisia) vastanneet pomot.

Suomesta tupakaton, kannatan.

Philip Morrisin edustaja oli aiva upea. Harvoin kuulee tällaista ihmistä, joka näin upeasti ja tarkasti laulaa sen lauluja, jonka leipää syö. Rivien välistä pystyi tarkasti lukemaan tupakkayhtiöiden tämänhetkisen myynninedistämisen strategian. Yleensä tällaiset ihmiset ovat todella tylsiä, mutta tässä ihmisessä oli jotakin vangitsevaa. Luulisi tuollaiselle lahjakkuudelle löytyvän jotakin muutakin käyttöä yhteiskunnassa kuin ihmisten myrkyttämisen ja tappamisen edistäminen?

Ei laillisuus aina tarkoita sitä, että laki olisi oikeassa. Kyllä laki voi olla hullu ja hulluja lakeja on aina ollut. Suomen tekeminen tupakattomaksi lailla kuulostaa minusta hyvältä. Sellainen laki olisi oikeassa.

On aivan älyvapaata väittää, ettei laittomuus vaikuttaisi käyttöön. Tottakai tupakalle tulisi omat laittomat huumemarkkinansa, jossa käyttäjien pitäisi olla valmis maksamaan enemmän kuin nyt, hankkimaan rikolliskontakteja laittoman päihteen saamiseksi, miettiä keinoja kiinnijäämisen estämiseksi ja julkinen tupakointi tulisi hankalammaksi. Tottakai tällaiset rikolliset huumemarkkinat muodostuisivat, mutta on tosi lapsellista ja tarkoitushakuista väittää, että tupakoitsijoiden määrä pysyisi samana tai jopa kasvaisi. Ei tupakka ole kaikille niille miljoonalle käyttäjälle, jotka Suomessa nyt polttavat niin tärkeää, että he näihin laittomiin kuvioihin haluaisivat tai jaksaisivat osallistua. Käyttäjien määrä putoaisi varmasti ainakin puolella.

Katso miten äänestät

Eduskunta säätää lait, me äänestämme kansanedustajat. Itse en missään vaalissa ole vuosiin antanut ääntäni henkilölle, jonka tiedän tupakoivaksi - ja jos en ole tiennyt varmasti, olen kysynyt kantaa esim. sähköpostissa. Onhan ymmärrettävää, ettei nikotinisti mene tupakointia rajoittavan tai kieltävän lain taakse.Monet huippupoliitikot ovatkin ottaneet lusikan kauniiseen käteen lopettamalla ja uutisoimalla sen näkyvästi - eräskin "joka anopin ihannevävy" sen jälkeen, kun Sanomatalon valokuvanäyttelyssä oli seinän kokoinen kuva hänestä rööki suussa.
Sanotaan, että kansan käsi on karttuisa, niin on myös kansan mielipide. Miten n. 80% ei saisi n. 20% kansasta järjestykseen - varsinkin, kun enemmistö näistä 20:stä tuntuu lopettamistaan itse haluavan ja olisi ainakin jälkeenpäin kiitollinen elämänsä pelastamisesta.

Vast. Ammattikoululaiset tyhmiä?

Sama osui korvaan. Yleltä olen kuunnellut jonkun lääkärisnaisen luonnehtivan minua syrjäytyneeksi ja looseriksi...hmm ok, kait rouva on sitten parempi ihminen.
Mutta että joku tyyppi, jonka suuri saavutus on lopettaa tupakanpoltto ja tuhertaa aiheesta kirja, kutsuu minua pudokkaksi ja syrjäytyneeksi. Vähän paksua.

Ai niin. Lopetin itse tupakoinnin niinkin hankalasti, etten enään vaan polttanut...... niinku. Ihan ammattikoulu pohjalta.

Tupakkakeskustelusta

Minua on hieman ihmetyttänyt tupakoinnin täyskiellon perään haikailevat kommentit. Onhan se nyt selvää, ettei koko valtion aluella ole mahdollista kieltää tupakointia kokonaan. Tupakointi on sitä vastoin kiellettävä kaikkialla, missä sen savulle voi sivullinen altistua ilman omaa tahtoa vrt. parvekkeet, bussipysäkit, ulkoilmakonsetit, jalkapallo-ottelut yms. ja etenkin missä on paikalla lapsia.
Stefan Lindforssin kommentit olivat uskomattoman typeriä ja naiveja. "Musta on kiva polttaa", "en ota kantaa polttavatko lapseni". Kukas sitten ottaa kantaa lasten polttamiseen elleivät vanhemmat. Tulee mieleen pikkupoika joka on saanut ihan oman uuden lelun eikä halua siitä luopua.
Kyllä se niin on, että vain typerät ja itsekkäät ihmiset polttavat. Viisaannuttuaan tai sairastuttuaan kaikki lopettavat, usein liian myöhään. Tupakoitsijan erottaa muuten läskistä, masentuneesta tai alkoholistista sen, että ainoastaan tupakoivan "nautintoaine" aiheuttaa myös sivullisille syöpää ja pahoinvointia.