Skip navigation.
Home

Vihreät ja Vasemmistoliitto kulkevat käsi kädessä

Vihreät ja Vasemmistoliitto ovat lähes toistensa kaltaisia. Tätä mieltä ovat paitsi monet äänestäjät myös tuore Tampereen yliopistossa tehty tutkimus, jonka mukaan puolueet ovat suurissa poliittisissa kysymyksissä miltei identtisiä. Mikä sitten on Vihreiden ja Vasemmistoliiton ero?

Omat kantansa yhteneväisyydestä ja eroista tuovat ilmi YLE Radio 1:ssä torstaina 12.11. klo 9.05 työministeri Anni Sinnemäki, joka on porvarihallituksessa pahimmassa mahdollisessa pestissä ja Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki, joka puolestaan heittelee ehdotuksia oppositiossa.

Leppoisaa

Ei saanut Tuomas paljon eroa Annin ja Paavon välille.
Ehkä suurin ero on se, että Vihreät ovat oikeistopuolue ja Vasmmistoliitto sosialistipuolue. Siiä ei nyt huomattu keskustella.

Kunnioitetut puheenjohtajat

Koskahan Enbuske suhtautuisi moisella kunnioituksella esim Kepun, Kristillisten tai vaikkapa Perussuomalaisten puheenjohtajaan tai hänen ajatusmaailmaansa?
Toimittaja ei ylipäätään pysty olemaan puolueeton, asenteet kuultavat läpi.

Yritysjohtajien palkoista

Hyvät keskustelijat,

Eivät yritysjohtajat tee yrityksestä menestyvää vaan heidän panoksensa on usein häviävän pieni muun henkilöstön panoksen rinnalla. Aivan kuin menestysyhtyeen laulaja saa kaiken kunnian ja muut unohtuvat. Seurauksena usein koko yhtiön/yhtyeen tuhoutuminen.
Nämä primadonnat saavat usein enemmän pahaa aikaan kuin hyvää, höpötätte te mitä hyvänsä.

Vasemmistoliitto yrittää

Vasemmistoliitto yrittää kaapata vihreitten ääniä vastustamalla ydinvoimaa.Tämä on taktiikkaa, koska muut puolueet kannattavat lisäydinvoiman rakentamista. Ei taida puolueen "työväki" tykätä tästä. Vasemmistoliitto pysyy nyt ja tulevaisuudessa pienpuolueena (ellei kuihdu kokonaan pois). Ei auta vaikka aika hoitaa taistolaiset.
Sen sijaan vihreillä on tulevaisuudessakin tehtävä hoitaa ja puolustaa vihreitä arvoja.
Puolueitten määrä pitää saada pienemmäksi asettamalla äänikynnys ja vähentämällä edustajien määrä sataan. Asukaslukuun suhteutettuna Suomessa on aivan liian suuri eduskuntalaitos virkamiehineen.

Kiitos taas kerran mielenkiintoisesta keskustelusta.

yhteen vaan

Erot ovat sen verran pienet että otsikko huomioonottaen odotin Enbusken ehdottavan puolueitten yhdistämistä.

Enbusken puheohjelmia alusta

Enbusken puheohjelmia alusta alkaen kuunnelleena olen useasti pannut merkille, että Tuomaksella on kova tarve tuoda rivien välistä esille ettei ole vasemmistolainen.

Vasemmistoliiton ydinvoimakannasta tietämättömyyttä

Vasemmistoliitto on koko olemassaolonsa ajan siis parikymmentä vuotta vastustanut lisäydinvoiman rakentamista, ei siis "taktisista syistä" vaan lähtien kestävän kehityksen periaatteista.

Vasemmsitoliitto on eduskunnan neljänneksi suurin puolue, 17 kansanedsutajaa. Vihreiden edustajamärä on 14.

Huolestuttavaa punavihreää talousajattelua

Arhinmäki ei näy ymmärtävän talouden ketjuja. Paperitehtaan paperikone on ehkä tehty Metson verstaalla Outokummun teräksestä, joten paperitehtaan arvonlisässä on huomioitava panoksiin sisältyvä rautakourien arvonlisä jolloin huomaa, että kaikki tuotteet syntyvät työstä ja taistelusta. Yrittäminen on meillä helppoa. Jos pienyrittäjällä on ongelmia se johtuu siitä, ettei hänen tuotteensa kelpaa asiakkaille. Tässä ei kunnan yrityskuraattori voi paljoa lohduttaa.

Jos hallituksella oli 500 miljoonaa elvytysvaraa, ei ruoan arvonlisäveron alentaminen hyödyttänyt erityisesti pienituloisia, kuten Anni hallitukselle solidaarisesti väittää, sillä euron alennus kahdenkympin sisäfileestä on suurempi kuin 10 senttiä kahden euron hampparinmakkaranpalasta. Parempi olisi ollut nostaa vaikka Paavon mainitsemaa työmarkkinatukea, mutta sehän ei taas käy ansiosidonnaisten etuuksien automaattien vuoksi. Tässä Paavo voisi konsultoida ay-jääriä, kuten myös pienyrittäjän työntekijöiden äitiysloma-asiassa.

Anni on ilmeisesti erityisen huolissaan suurituloisten ansionsaajien veroasteesta, sillä mediaanitulonsaaja maksaa vain runsaat 20 % valtion- ja kunnanveroa mikä alittaa alimmat pääomaverot. Siinä Anni on oikeassa, että yritysten menestys ei ole kiinni yritysverotuksesta vaan rakenteista ja asenteista. Näihin rakenteisiin hallituksen olisi puututtava eikä yrittää työntää verotukien tai -raippojen köydellä.

Miksi vain Keskustaa kutsutaan pilkkanimellä?

Ihmetyttää, että Enbuske ja moni muukin käyttää Keskustasta 70-luvulta peräisin olevaa pilkkanimeä Kepu. Muita puolueita kutsutaan kyllä asiallisesti.

Eikä ainakaan "kepulainen"

Tosiaan, näin on. Ja Tuomaksen alituinen pilkkanimittely, "Keputtelu" takaa ei-keskustalaisuuden. Eipä jää enää kuin kaksi mahdollista puoluetta, Persu ja Kokoomus, kumpaa veikkaatte?

Kepu pilkkanimenä on kyllä

Kepu pilkkanimenä on kyllä minulle uutta. Aikoinaan vitsailtiin muistaakseni, että keskustapuolueen ja liberaalien yhdistyminen johtaa lyhenteeseen Kepuli, joka alkaa olla jo pilkkanimi. Keskustan vaikutusvaltaiset politiikotkin käyttävät monesti lyhennettä Kepu eli tyyliin "meillä kepussa". Ei saisi ollla niin herkkähipiäinen, että lyhenteen käytöstä loukkaantuu. Pahinta mitä olen kuullut on viittaus naapuriin letkautuksella "Kepu on Kepu, vaikka voissa paistaisi".

Mikä on oikeudenmukaista?

Keskustelijat puhuivat oikeudenmukaisuudesta. Yleisesti yhtä mieltä ollaan siitä että suurempituloisten tulee maksaa enemmän. Mutta kuinka paljon enemmän olisi oikein? Tässä vähän perustietoja:

- suurituloisin tuhannasosa n. 5000 veronmaksajaa maksaa enemmän veroja kuin yli 2 milj. pienituloisinta veronmaksajaa

- suurituloisin kolmannes maksaa 75% veroista

- pienituloisin kolmannes n. 3%

Onko tämä oikeudenmukaista?

oikeudenmukaisuudesta

- suurituloisin tuhannasosa n. 5000 veronmaksajaa maksaa enemmän veroja kuin yli 2 milj. pienituloisinta veronmaksajaa

- suurituloisin kolmannes maksaa 75% veroista

- pienituloisin kolmannes n. 3%

Onko tämä oikeudenmukaista?

ON MINUN MIELESTÄNI

Prosentit eivät sano totuutta siinä mielessä, että jos ihmisen täytyy tuloillaan elättää itsensä ja perheensä, hänelle tulee jäädä käteen niin paljon, että hän pystyy sen tekemään. Ja melko varma olen, että suurituloiselle jää verotuksenkin jälkeen aivan tarpeeksi.

Mutta ehkä keskituloiselle ei jää. Kerron itsestäni. Olen nainen. Elättänyt mieheni ja yhden lapsen. Palkkani on brutto n. 3000 euroa/kk. Siitä menee veroa yhtä paljon kuin keneltä tahansa yhtä paljon tienaavalta. Siis ei mitenkään oteta huomioon, että perheessä on vain yksi, joka tienaa. Mies on vähän sairas, muttei saa eläkettä, ei ole edes hakenut, koska ei saisi, kun ei ole työhistoriaa. Ei ole mennyt työnhakijaksi (taitaa olla laiskakin). Tuskin saisi töitäkään ammattitaidottomana, eikä ainakaan työttömyyskorvausta, koska puolison tulot (siis minun) ylittävät rajan työmarkkinatuen saamiseen. Eletään vuokra-asunnossa ilman asumistukea, ei autoa. Mutta eletään. Tällaisia saattaa olla muitakin.

Jos nyt välillä vähän kehuisikin Vanhasta (siis pääministeriä), kun hän ehdottaa jonkunlaista yhteisverotusta. Se olisi hyvä ainakin meidän perheelle tai puolisovähennys. Yhteisverotus ja puolisovähennys olivat kai joskus 70- tai 60-luvuilla, jos olen oikein kuullut.

Enbuske on poliittisesti sitoutumaton?

Oletteko joskus ajatelleet että ehkäpä Enbuske on poliittisesti täysin neutraali ts. ei halua ottaa kantaa mihinkään suuntaan, ja on siinä mielessä valmis puhumaan kepusta ja stallereista ilman että menettäisi yöuniaan?

Oikea nimi ta kaisin

Maalaisliitto on oikea nimi,nuoremmat eivät ehkä ole kuulleetkaan,mutta soipivin se kuitenkin edelleen on.Omalla isoäidilläni oli isännän vinoon iskemä nenä.piikatyttö ei ilmeisesti tarpeeksi nöyrä,mulle siinä on tarpeeksi,Kepu täysin keinotekoinen kaupunkilaisten hämäämiseksi,ja hyvin ovat onnistuneet näköjään.Hyvää uutta vuotta kuitenkin.