2002  Kesäkuu   Heinäkuu   Elokuu 


EU - RAKAS VIHOLLISENI

Lähes jokaisella meistä on mielipide EU:sta, mutta onko meillä tietoa, miten se toimii. Mitä nuo tuhannet byrokraatit oikein siellä Brysselissä ja Strasbourgissa touhuavat? Kirjoitettuaan aiheesta pari kirjaa toimittaja Nick Fraser halusi mennä paikan päälle ottamaan siitä selvää.

Fraserin isä oli englantilainen ja äiti ranskalainen, ja mies on aina pitänyt itseään eurooppalaisena. "Halusin tietää, mitä mieltä minun pitäisi EU:sta olla," kertoo Fraser. "Onhan se aikamme tärkein yhteiskunnallinen keksintö, joka muokkaa tulevaisuuttamme".

Kuuden kuukauden tuloksena on poliittinen road-movie, jossa Fraser soluttautuu paikasta toiseen: milloin hän puhuu sioista puolalaisten kanssa, milloin orpokodeista romanialaisten kanssa. Oma hommansa on löytää haastateltava Brysselin sokkeloista.

Hän ahdistelee lehdistötilaisuuksissa, juhlissa ja täysistunnoissa valtuutettuja ja keskustelee EU:n komission puheenjohtajan, Romano Prodin, kanssa Euroopan nykytilasta. "Muutama vuosikymmen sitten oli helpompaa perustella yhtenäistä Eurooppaa. Me kaikkihan halusimme kahden maailmansodan jälkeen rauhaa, mikä nykyään otetaan itsestään selvänä", kuvailee Prodi tilannetta.

Tunnissa ei ehkä niskalenkkiä koko EU:sta oteta, mutta moni byrokraatti saa työtä tekevän ja asiaansa uskovan kasvot.

Ohjaaja: Benjamin Lewis
Tuotanto: Compagnie des Phares & Balises, Ranska, 2000

[Takaisin]