2002  Kesäkuu   Heinäkuu   Elokuu 


HALKI PIMEYDEN

- kaivostyöläisenä Virossa

Aleksandr Koman on nuori venäläinen kaivostyöläinen Virossa. Kun hän tulee työpaikalleen, hän vaihtaa vaatteet, laittaa kypärän päähän ja lähtee sitten hissillä alas kaivokseen. Aleksandr kuuluu kaivoksen tienraivaajiin: kun kaivokseen räjäytetään uusi reitti, hän menee ensimmäisenä vahvistamaan käytävän kattoa, jotta kaivoksen muut työntekijät voivat turvallisesti tulla perässä.

Halki pimeyden -dokumentti kuvaa kaivostyöläisten elämää muuttuneissa oloissa. Tulevaisuus ei näytä kaivostyöläisten kannalta lupaavalta: Viron vanhoja kaivoksia on suljettu, ja monet ovat jääneet työttömiksi.

Muutos on saanut dokumentin päähenkilön pohtimaan esimerkiksi ihmisen ja luonnon välistä suhdetta. Aleksandr kiinnostui myös Raamatusta. Hänen mielestään toivoa ei kannata menettää, vaikka asiat näyttäisivät olevan huonosti. Esimerkkinä Aleksandr näyttää vanhassa louhoksessa paikkoja, joissa on ollut radioaktiivista ainetta, mutta joissa nyt on uutta kasvillisuutta.

Dokumenttiprojektin elokuvan yhdeksi teemaksi nousevat myös Viron venäjänkielisen väestön ongelmat. Aleksandr opiskelee viron kieltä saadakseen maan kansalaisuuden. Elämä Virossa ei aina ole helppoa, mutta Aleksandr yrittää löytää mielenrauhan. Katsellessaan Narva-joelta Venäjän suuntaan Aleksandr miettii, ettei hän haluaisi olla kaivostyöläinen Venäjällä.

Elokuvan on ohjannut Hannes Lintrop.
Tuotanto: OÜ Filmistuudio, Viro, 2001.

[Takaisin]