2003  Kesäkuu   Heinäkuu   Elokuu 


Eduard Shevardnadzen kolme elämää

Sunnuntaina 4.6.2003 TV2 klo 23.05

Maailmanpolitiikan merkkimies kertoo omin sanoin poliittisesta historiastaan

Puolueelleen ja Stalinille uskollinen kommunisti, entinen Neuvostoliiton ulkoministeri ja nyt synnyinmaansa Georgian kiistelty presidentti Eduard Shevardnadze kertoo omin sanoin poliittisista vuosikymmenistään Stalinin ajoista Neuvostoliiton hajoamiseen.

Niko Kirtadzen dokumentissa Shevardnadze kertoo, miten hän on kasvanut politiikkaan kuunnellessaan pikkupoikansa opettajaisänsä ja setänsä poliittisia keskusteluja. Shevardnadze oli hyvä koulussa ja hänessä on luontaista johtaja-ainesta sekä karismaa.

Lähes seitsemän sisäministerivuotensa aikana hän näki salajuonet ja hitaan muutoksen ja kun hän oli Georgian kommunistisen puolueen johtajana, hän kokeili politbyroonkin uhalla yksityisomistusta maaseudulla.

Neuvostoliitto oli suuntaamassa kohti demokratiaa ja Gorbatsov nimitti Shevardnadzen ulkoministeriksi. "Se oli kuin sangollinen kylmää vettä niskaa", naurahtaa Shevardnadze ja pyysi selitystä. Gorbatsov vastasi, että on Kremlissä ennenkin ollut yksi georgialainen. Hän tarkoitti Stalinia.

Shevardnadzen ensimmäinen tehtävä alkoi vain kymmenen päivää nimityksestä. Hän saapui Helsinkiin juhlistamaan muiden maiden ulkoministerien tavoin Helsingin ETY-kokouksen 10-vuotispäivää. USA:n ulkoministerin tapaamisesta alkoi kahden maailmanvallan lähentyminen ja Shevardnadzen henkilökohtaisen lämpimät suhteet Reaganiin helpottivat aseiden riisumissopimusta.

Sitten Euroopassa alkoivat muutokset, jotka johtivat myös Neuvostoliiton hajoamiseen. Shevardnadze vaistosi, että armeijan väliintulo maassa tapahtuvissa mellakoissa oli diktatuurin paluuta ja vain kahdeksan kuukautta ennen kuin Gorbatsov syöstiin muutamaksi päiväksi vallasta, hän erosi virastaan.

Shevardnadzen muisteloa täydentää runsas arkistomateriaali. Elokuvan on tuottanut ADR Productions, Ranska, 1999.

Kuva: TV2 Tiedotus



[Takaisin]