2003  Kesäkuu   Heinäkuu   Elokuu 


Luotien hukuttamat

Keskiviikkona 16.7.2003 TV2 klo 22.05

Ranska vaikeni algerialaisten mielenosoittajien joukkomurhasta 1961

Lokakuun 17. päivän iltana 1961 noin 30.000 pääosin Pariisissa asuvaa algerialaista kokoontui rauhanomaiseen mielenosoitukseen algerialaisille määrättyä ulkonaliikkumiskieltoa vastaan.

Ranskan viranomaiset ja poliittinen johto tiesivät mielenosoituksesta ja tuhannet poliisit olivat mielenosoittajia vastassa. Silminnäkijät ja mielivaltaisesta väkivallasta selvinneet kertovat ranskalaiselokuvassa Luotien hukuttamat (Drowning by Bullets) dramaattisen illan tapahtumia, jotka salattiin medialta.

Ranska kävi sotaa Algerian vapautusrintamaa, FNL:ää vastaan ja tilanne oli sekä ulko- että sisäpoliittisesti herkkä. Poliisien kauna kasvoi FNL:n suorittamien poliisimurhien vuoksi ja jokaista algerialaista epäiltiin poliittisesta avunannosta FNL:lle.

Mielenosoituksessa tilanne riistäytyi käsistä, ja poliisit ampuivat, pampputtivat ja kiduttivat vangitsemiaan algerialaisia. Tapahtumasta kertovat filmit ja kirjat takavarikoitiin.

Illan elokuvassa haastatellaan eloon jääneitä algerialaisia sekä poliisin ja hallituksen edustajia, joiden kertomukset vievät autenttisille paikoille Pariisin bulevardien yöhön. Arkistomateriaalit tukevat elokuvaa, jonka ovat ohjanneet Philip Brooks ja Alan Hayling. Tuotanto Dominant7, Ranska, 2001.

Kuva: TV2 Tiedotus



[Takaisin]