2004  Kesäkuu   Heinäkuu   Elokuu 


Margot - vakoilija lähestyy ystävänä

Margot - vakoilija lähestyy ystävänä kertoo englantilaisen naisagentin, Eileen Daggettin organisoimasta vakoiluringistä, johon hän värväsi vuosiksi 1940-41 aatelisia suomalaisystäviään.

Yksi, ehkä hyväuskoisin heistä oli Margot af Enehjelm, joka oli naimisissa 13 vuotta vanhemman Tor af Enehjelmin kanssa. Agronomi-luutnantin kanssa eläminen maaseudulla oli Margotista ikävää ja hän etsi jännitystä englantilaisystävänsä Eileen Daggettin kautta, joka vie Margotia seurapiiritilaisuudesta toiseen. Samalla Margot aloittaa salaisen suhteen Tervakosken paperitehtaan johtajan pojan Mac Stjernschantzin kanssa, johon Margot oli tutustunut ollessaan paperitehtaalla töissä.

Kun Margot esittelee Macin Eileen Daggettille, alkaa pariskunta mennä yhä syvemmälle vakoilun pyörteisiin. Rinki alkaa kutistua, kun Suomen ja Englannin diplomaattisuhteet katkaistaan kesällä 1941 Saksan vaatimuksesta. Eileen Daggett lähtee Englantiin ja jättää suomalaisystävänsä aikamoiseen liemeen.

Vänrikki Otto Kumenius saa tehtäväkseen selvittää tämän ns. amatööriliigan jutun. Koska kaikki englantilaisten saamat tiedot suomalaisten ja saksalaisten sotatoimista menevät suoraan Brittien aseveljille Moskovaan, uhka Suomen turvallisuudelle on todellinen.

Toukokuun 6. päivänä 1942 Margot, Mac ja kymmenkunta muuta ihmistä pidätetään. Oikeudenkäynnissä syyttäjä vaatii Margotille ja Macille rangaistusta maanpetoksesta. Kumpikin kiistää. Margot saa 10 vuotta ja Mac 12 vuotta kuritushuonetta. Margot vapautuu vankilasta 23.9.1944 ja Mac 1.10.1944. Risto Ryti on eronnut ja marsalkka Mannerheim Suomen johdossa.

Robert Alftanin ja Tapani Itärannan elokuva hahmottaa yksityisten ihmiskohtaloiden kautta myös sodanaikaisen Suomen historiaa. Runsaan arkistomateriaalin lisäksi haastatellaan muun muassa Margot af Enehjlemin lastenlasta, Nina af Enehjelmiä sekä Elisabeth de Godzinskyä.

Elokuvan Margot - vakooja lähestyy ystävänä on tuottanut TV2 Dokumenttiprojekti 2002.

Kuva: TV2 Tiedotus



[Takaisin]