2004  Tammikuu   Helmikuu   Maaliskuu   Huhtikuu   Toukokuu 


Mary Annin puheenvuoro

Keskiviikkona 14.1.2004 TV2 klo 22.05

Mary Ann Kkailther on dene-heimoon kuuluva intiaani. Mary Ann, joka ei nuorena uskaltanut puhua valkoisten edessä omaa äidinkieltään, puhuu nyt koko yhteisön puolesta.

Mary Ann perheineen asuu Pohjois-Kanadassa, Saskatchewanissa, tundran rajamailla. Dene-heimo on yksi Kanadan alkuperäisheimoista. Se on lähtöisin pohjoisilta karibujen laidunmailta, ja sitä kutsutaan myös karibu-kansaksi.

Lähialueilla on useita uraanin avolouhoksia. Radioaktiivinen saastuminen seudulla on lisääntynyt. Louhokset muodostavat huomattavan ympäristöuhan ja vaarantavat paitsi kyläläisten terveyden ja hyvinvoinnin myös heidän perinteisen kulttuurinsa säilymisen. Kalojen saastuminen vaarantaa kyläläisten merkittävimmän tulolähteen, kalastuksen.

Elokuva antaa puheenvuoron ihmisille, joiden elämään uraanimalmin louhinta vaikuttaa. Heidät on ydinvoimakeskusteluissa usein unohdettu.

Mary Annin kotiseudulla on louhittu uraania yli 50 vuotta. Sinne on kertynyt miljoonia tonneja radioaktiivista louhinta- ja murskaamojätettä. Radioaktiivisia alueita kutsutaan nimellä National Sacrifice Areas - kansalliset uhrialueet. Käyminen näillä teollisuusjätteen "pyhillä paikoilla" on kielletty seuraavien 1000 vuoden aikana.

1980-luvulle tultaessa ympäristöuhat olivat kasvaneet vaarallisiksi. Mary Ann Kkailther näki, missä vaarassa hänen perheensä tulevaisuus samoin kuin koko heimon säilyminen ja perinteiset elämäntavat olivat. Hän aloitti kansalaistoiminnan tulevaisuuden puolesta.

Mary Annin kotikylän tulevaisuus näyttää edelleen lohduttomalta. Vaikka uraanin louhinta loppuisi, sen vaikutukset jatkuvat pitkään. Lähistöllä sijaitseva kylä on surullinen esimerkki siitä, mitä voi tapahtua: se rakennettiin 1950-luvulla avolouhoksia varten ja hylättiin uraanin ehdyttyä. Jäljelle jäi vain röykkiöittäin radioaktiivista jätettä, avolouhoksia sekä alkoholisoituneita alkuperäisasukkaita. Sekö olisi Mary Anninkin kylän kohtalo?

Myös Suomen ydinvoimateollisuus käy kauppaa Kanadan Sascatchewanin kanssa. Noin kolmannes Suomen ydinvoimaloiden käyttämästä uraanista on peräisin Pohjois-Kanadasta.

Elokuvan on ohjannut Eeva Jäntti. Tuotanto Harri Ossian Pulliainen, Ochre Chronicles Oy.

Kuva: Eeva Jäntti



[Takaisin]