2004  Kesäkuu   Heinäkuu   Elokuu 


Monica Lewinsky - mustaa ja valkoista

Opiskelijat kysyivät, Monica vastasi

Millaista oli työskennellä Valkoisessa talossa? Mikä on julkisuuden hinta? Mitä odotit suhteelta Bill Clintonin kanssa? Miksi haluat olla täällä vastailemassa kysymyksiimme?

Muun muassa noihin kysymyksiin joutuu Monica Lewinsky vastailemaan tämäniltaisessa ohjelmassa, joka on nauhoitettu tammikuussa 2001 kolmen päivän aikana newyorkilaisessa yliopistossa ja kysymyksiä esittävät niin oppilaat kuin ohjelman tuotantotiimi. Mustavalkoisten kysymysten ja vastausten väliin leikataan jännitysfilmin tavoin dokumenttipätkiä ja otteita nauhoitetuista puhelinkeskusteluista ja tv-väittelyistä, joissa Monica Lewinsky leimattiin joko juonittelevaksi noidaksi tai juonittelun kohteeksi joutuneeksi uhriksi.

Valkoisen talon työharjoittelijan ja presidentti Bill Clintonin suhde oli vuoden 1998 uutispommi, joka jätti kaikki muut - sekä poliittiset että taloudelliset - asiat varjoonsa. Aihe oli kuin huonosta kioskikirjasta : vanhempi mies antautuu suhteeseen nuoreen tyttöön, jonka paras uskottu nauhoittaa salaa 20 tuntia intiimejä puhelinkeskusteluja ja jolle FBI järjestää samaisen uskotun ystävän avulla ansan ja pidättää nuoren naisen.

Monica Lewinsky joutui 25-vuotiaana elämänsä vuoristorataan ja vasta 2001 hän vapautui sopimuksesta, jossa hän lupasi olla paljastamatta tietojaan suojellakseen itseään ja äitiään.

Mukana on myös Bill Clintonin ehdoton vakuutus, ettei hänellä ollut suhdetta Lewinskyyn, minkä hän joutui reilun puolen vuoden jälkeen muuttamaan lähes 70 miljoonan katsojan edessä. Ohjelmassa otetaan esille myös Paula Jones, joka syytti Clintonia seksuaalisesta häirinnästä. Tämän tapauksen myötä myös Lewinskyn ja Clintonin suhde tuli ilmi ja Linda Trippin salaa nauhoittamista puhelinkeskusteluista kävi ilmi, että Clinton ja tämän ystävä Vernon Jordan olisivat käskeneet Lewinskyn valehdella oikeudessa käsi raamatulla.

Lewinskyn vastauksista ja reagoinneista vaistoaa tuon nuoren tytön kasvaneen huumorintajuiseksi ja älykkääksi naiseksi. Monica murtuu muutaman kerran ja kun hän huomaa äitinsä tulleen saliin, hän lähtee muutamaksi minuutiksi rauhoittumaan. Erityisen voimia koetteleva hetki on, kun Monica selostaa tunteitaan jouduttuaan pidätetyksi ja hän halusi varoittaa Clintonia.

Mitä Monica oppi noina kuukausina? Onko tämä vain tuottajan yritys saada Monicalle lisää julkisuutta, niin kuin eräs opiskelija väittää? Joko tällä saadaan piste nololle tarinalle ja Monica saa keskittyä uuden tosi-tv -ohjelmansa juontamiseen?

Dokumentin Monica Lewinsky - mustaa ja valkoista (Monica Lewinsky on Black and White) ovat ohjanneet Fenton Bailey ja Randy Barbato ja tuottanut World of Wonder / HBO, USA, 2002.

Kuva: TV2 Tiedotus



[Takaisin]