2004  Kesäkuu   Heinäkuu   Elokuu 


OUTO HEDELMÄ

Southern trees bear strange fruit.
Blood on the leaves and blood at the root,
Black bodies swinging in the southern breeze,
Strange fruit hanging from the poplar trees.
Pastoral scene of the gallant south,
The bulging eyes and the twisted mouth,
Scent of magnolias, sweet and fresh,
Then the sudden smell of burning flesh.
Here is fruit for the crows to pluck,
For the rain to gather, for the wind to suck,
For the sun to rot, for the trees to drop,
Here is a strange and bitter crop.

Lewis Allanin vuonna 1939 säveltämä ja sanoittama laulu kertoo etelän puista, jotka kantavat outoja hedelmiä, mustia ruumiita. Selkäpiitä karmiva laulu kuvastaa aikaa, jolloin Amerikan etelävaltioissa musta ihonväri saattoi olla riittävä syy lynkkaukseen.

Strange Fruit nousi lynkkauksenvastaisen kansanliikkeen tunnuslauluksi. Billie Holidayn tulkitsemana siitä tuli maailmankuulu ja monet olettivat, että kappale olisi ollut alunperinkin laulajan itsensä tekemä. Hänen lisäkseen laulua ovat esittäneet lukuisat muutkin artistit ja edelleen kappaletta kuullaan mustan musiikin tulkkien esittämänä. (Meeropolin toinen koko maailman tuntema kappale on Frank Sinatran esittämä The House I Live In.)

Harva tietää edelleenkään, että kappaleen tekijäksi ilmoitettu Lewis Allan on nimimerkki, jonka taakse kätkeytyy peruskoulun opettaja Abel Meeropol New Yorkin Bronxista. Meeropol oli emigrantti ja taustaltaan Venäjän juutalainen. Hän tiesi, mitä oli elää tuona aikana syrjityn vähemmistön jäsenenä.

Abel ja Anne Meeropolilla riitti sydäntä myös vakoilijoina kuolemaan tuomittujen Julius ja Ethel Rosenbergin orvoiksi jääneiden lasten adoptointiin vuonna 1953.

Dokumentti kertoo dramaattisen tarinan Amerikan menneisyydestä, jossa laulu Strange Fruit nousee kuvastamaan aikansa traagisimpia tapahtumia..

Dokumentin (Strange Fruit) on ohjannut Joel Katz. Tuotannosta vastaa Oniera Films, USA 2002.

Kuva: Charles Peterson



[Takaisin]