2004  Kesäkuu   Heinäkuu   Elokuu 


Sinun kanssasi vai ilman sinua

Keskiviikko 7.7.2004 TV2

Ranskalaisdokumentti huostaan otetuista lapsista

Voiko lastenkoti olla lasten koti? Miten rakentaa itsetuntoa, kun ympäristö ja ystävät saattavat vaihtua puolivuosittain? Miten pitää yllä tunnetta omasta perheestä?

Marie Dumora kysyy sanattomasti monta asiaa kahden ranskalaisperheen huostaan otettujen lasten kautta. Hän antaa lasten puhua ja olla puhumatta. Pälyilevät katseet, olankohautukset ja varovaisuus puhuvat omaa kieltään.

Sabrina ja Belinda ovat sisaruksia, joista Belinda vanhempana määräilee nuorempaansa. Muutenkin he ovat aina yhdessä niin lastenkodissa kuin koulussakin. Sabrina vaihtaa lastenkotia ja koulua kasvaakseen omaksi itsekseen. Tulevaisuudesta ei tiedä kukaan. Sisarukset alkoivat karkailla, kun saivat tavata toisiaan sunnuntaisin ja lomilla. Kotona on isäpuoli, eikä äiti pysty huolehtimaan tytöistä.

Grégory, Alexandra ja Anthony ovat myös sisaruksia, joista Anthony on vanhin. Poika kertoo, miten seitsenvuotiaina alkoivat pompottaa masennuksesta kärsivää äitiään. Kolme vanhinta sisarusta joutui lastenkotiin. Myös heillä on kotona isäpuoli, jonka kanssa varsinkaan Anthony tule toimeen. Tyttöä isäpuoli hakkaa. Kotona on vielä kaksi vauvaikäistä pikkusiskoa, mutta kotioloista ei juuri puhuta. Äitikin on vain käymässä.

Sisarusten lyhyet näkemiset ovat täynnä halauksia, mutta samalla myös alakuloa ja menetetyn lapsuuden kaihoa.

Dokumentin Ilman sinua vai sinun kanssasi (Avec ou sans toi) on tuottanut Les Films d'Ici, 2001.

Kuva: TV2 Tiedotus

[Takaisin]