2004  Tammikuu   Helmikuu   Maaliskuu   Huhtikuu   Toukokuu 


Sota ja rauha

Keskiviikkona 28.1.2004 TV2 klo 22.05

Intialaisohjaajan palkittu dokumentti Intian ja Pakistanin ydinasekilvasta

Intialainen Anand Patwardhan on tehnyt dokumenttielokuvia lähes kolme vuosikymmentä. Monet niistä ovat olleen kansallisessa televisiossa esityskiellossa ja Patwardhan itse on käynyt oikeutta sensuurilaeista.

Tämäniltainen Sota ja rauha (War and Peace) vie katsojat intialaiselle taikamatolle, joka on kudottu kulttuurista, politiikasta, ydinasekokeista, ydinaseiden vastaisesta liikkeestä ja ennen kaikkea loimina ovat eri uskontoja tunnustavat ihmiset niin Intiassa kuin Pakistanissakin.

Intiasta tuli virallisesti ydinasevalta 11.5.1998, jolloin Pokaran autiomaassa, Luoteis-Intiassa suoritettiin ydinkoe. 15 kilometrin päässä on Khetolai-niminen kylä, jonka läheisyydessä on tehty ydinkokeita 1974 jälkeen. Kenellekään ei kerrottu ydinkokeista. Valtaa piti hindu-nationalistinen BJP-puolue. Pakistan aloitti oman ydinaseohjelmansa jo vuonna 1972 ja varustelu jatkuu kiivaana, kun Pakistan saa apua Kiinasta ja Intia Neuvostoliitosta.

Patwardhanin elokuvassa annetaan toivon kipinä, kun bussilastillinen intialaisia vierailee Pakistanin puolella. Patwardhan itse sanoo elokuvassa menettäneensä nationalismin ja ylpeyden rippeetkin, kun Gandhin murhasi hindujen yläluokkaan kuulunut mies.

Sota ja rauha -elokuva on palkittu muun muassa Tokiossa, Sydneyssä ja Mombaissa. Elokuva on valmistunut 2001 ja sitä kuvattiin yli kolme vuotta.

Kuva: TV2 Tiedotus



[Takaisin]