2004  Kesäkuu   Heinäkuu   Elokuu 


Tähtäimessä suuryhtiöt

Keskiviikkona 4.8.2004 TV2

Suuryhtiöt : yksinvaltiaita vai hyväntekijöitä

Kuvitellaanpa, että muutama suuyhtiö olisi henkilö. Millaisin sanoin kuvailisit Kodakia? Entä IBM:ää? Tai Shelliä? Entä miten nämä henkilöt tulisivat toimeen yhteiskunnassa?

Mark Achbarin ja Jennifer Abbottin ohjaama Tähtäimessä suuryhtiöt (The Corporation) on purevan satiirinen ajankuva nykyajan maailmanlaajuisista vallan käyttäjistä, suuryhtiöistä ja miehistä, jotka raivaavat nuo vallan polut.

Elokuvassa tehdään muutamille suuryhtiöille persoonallisuustesti ja niin kävi, että suuryhtiöt vähän välittävät muiden tunteista tai turvallisuudesta, eivät tunne syyllisyyttä, eivät osaa pitää yllä ihmissuhteita eivätkä ne ole läheskään niin lainkuuliaisia kuin haluaisimme tuttavamme olevan. Ottaisitko sinä tällaisen ystävän?

Elokuvan on käsikirjoittanut Joel Bakan, joka on analysoinut suuryhtiöitä kirjassaan The Corporation : The Pathological Pursuit of Profit and Power. Elokuvassa saavat puheenvuoron niin suuyhtiöiden johtajat kuin niiden toimintatapaa kritisioivat henkilöt. Asioita katsotaan äärimmäisen monelta kantilta ja kuten yksi pörssihai lihaksenkaan värähtämättä kertoo, että pörssimaailma henkäisi syyskuun 11. kuten kaikki muutkin, tosin ihan eri syystä : "Tuhoaminen tuottaa".

Nöyrtyvätkö suuryhtiöt niin kuin muutkin instituutiot kommunismista kuninkaallisiin? Mitkä ovat tehokkuushakuisen tuottamisen seuraukset ympäristölle, demokratialle, koko planeetallemme?

Mitkä arvot suuntaavat suuryhtiöiden tulevaisuutta, kun "kaiken takana on voiton maksimointi" kuten Michael Moore haastattelussa toteaa? Haastateltavien joukkossa ovat muiden muassa Noam Chomsky, Vandana Shiva ja Susan George.

Tuottaja Big Picture Media Corporation, Kanada, 2003.

Kuva: Big Picture Media Films



[Takaisin]