2004  Kesäkuu   Heinäkuu   Elokuu 


Töllötin

Keskiviikkona 14.7.2004 TV2

Koukussa televisioon

Voiko tv:n katselu aiheuttaa riippuvuutta? Entä pitääkö vanhempien olla huolissaan, kun lapsi katsoo herkeämättä, silmäänsä räpäyttämättä tv:tä, eikä reagoi ympäröivään maailmaan mitenkään? Kuinka vilkkuvat ja värikkäät valot ja kuvat vaikuttavat tv-katsojan aivoihin? Pitääkö paikkansa myytti, jonka mukaan tv-aallot kuljettavat pahimmillaan niin lapsen kuin aikuisenkin maailmaan, jonne muilla ei ole pääsyä, jossa ainoa huomion kohde on edessä oleva televisio?

Nelivuotiaan Zoen tv-alalla työskentelevä isä Peter Entell heräsi miettimään seuratessaan lapsensa tv:n katselua, mikä vaikuttaa lapsen mieleen niin voimakkaasti, ettei tämä näe eikä kuule elämää ympärillään katsoessaan tv:tä. Kun töllötin suljetaan, alkaa itku ja kapina - mikään ei lapsen mielestä ole liikaa. Onko olemassa tieteellistä tai muuten järkeenkäypää selitystä lapsen tv-riippuvaisuudelle tai sen aiheuttamille, lähes hypnoosiin viittaaville tiloille?

Entell matkusti Japaniin ottamaan selvää, mikä sai aikaan sen, että yli 600 lasta joutui hakeutumaan sairaalahoitoon katsottuaan tiettyä Pokemon -sarjan jaksoa. Tutkimusmatkan tulokset olivat hämmästyttävät ja Entell päätti jatkaa selvityksiään. Omaa työnantajaansa ja koko tv-teollisuutta uhmaten toimittaja halusi löytää vastauksia kysymyksiin, jotka auttaisivat ihmisiä tekemään valintoja ja ymmärtämään niiden taustoja tv:n katselun suhteen.

Kakkosen kesän Olipa kerran lapsi -teemaan kuuluvassa Dokumenttiprojektin elokuvassa nähdään nyt ajatuksia herättäviä selvitystyön tuloksia sekä kuullaan asiantuntijoiden näkemyksiä tv:n katseluun liittyvistä tosiasioista. Dokumentin Töllötin (The Tube) on ohjannut ja tuottanut Peter Entell.

Tuotanto First Run/Icarus Films, USA, 2001. ps

Kuva: Kuvanauhalta



[Takaisin]