2004  Tammikuu   Helmikuu   Maaliskuu   Huhtikuu   Toukokuu 


Unohdettu massamurha

Keskiviikkona 3.3.2004 TV2 klo 22.05

Indonesian tragedia toteutui lännen tieten ja tuella

Kylmä sota riehui kuumimmillaan, kun Indonesian presidentti Sukarno syöstiin 1960-luvun puolivälissä vallasta. Sen kaappasi yksi viime vuosisadan julmimmista diktaattoreista, minkä jälkeen maan armeija surmasi noin puoli miljoonaa kommunistia - tai sellaiseksi epäiltyä.

Palkittu australialaisdokumentti Unohdettu massamurha (Shadow Play - Indonesia's Forgotten Holocaust) selvittää Indonesian tapahtumien taustoja. Ohjaaja Chris Hilton esittää uusia todisteita, joiden mukaan tragedia toteutettiin USA:n, Australian sekä Iso-Britannian tieten ja tuella. Totuus on edelleen kiusallinen monille, ja tapahtumien tarkkaa kulkua saadaan tuskin koskaan selville.

Sekä USA että Neuvostoliitto pyrkivät saamaan 1960-luvulla puolelleen Indonesian, jota pidettiin Vietnamin "takaovena". Kommunistisen puolueen väkimäärä kasvoi maassa ripeästi, mikä taasen huolestutti länttä.

Kaikki kärjistyi 30. syyskuuta vuonna 1965, jolloin Indonesiassa murhattiin kuusi korkea-arvoista kenraalia. Armeija syytti raakuuksista kommunistipuoluetta ja alkoi pidättää sen jäseniä opiskelijoista koostuneiden joukkojen avulla. Pian armeijan ylipäälliköksi nimitettiin kenraali Suharto, joka antoi käskyn puhdistaa maan kommunisteista.

Yksi pidätetyistä oli lastenlääkärinä työskennellyt Sumiyarsi, joka vietti vankileirillä 11 vuotta elämästään. Hänet vangittiin laittomasti ilman oikeudenkäyntiä, sillä nainen kuului täysin lailliseen mutta kommunistisena pidettyyn järjestöön. Vankilassa Sumiyarsi säästyi sähköiskuilta, koska hän uhkasi tulla kuoltuaan kummittelemaan kuulustelijaansa.

Joyo Santoson veljelle Ibnoelle kävi huonommin, sillä kuukausi vangitsemisen jälkeen hänet sullottiin kuorma-auton lavalle, vietiin viidakkoon, teloitettiin ja viskattiin joukkohautaan. Nyt Ibnoen pääkallo on löytynyt, mutta selviääkö hänen kohtalonsa silti?

Tieto joukkomurhasta ja ihmisten kiduttamisesta ei koskaan päätynyt länsimaiden tiedotusvälineisiin; kylmän sodan ilmapiirissä ei tahdottu julkaista uutisia, joiden avulla kommunistit olisivat keränneet sympatiaa.

Mikä oli läntisten diplomaattien ja tiedustelupalveluiden osuus joukkomurhaan, josta on vaiettu lähes 40 vuoden ajan? Kuka antoi nuorille upseereille käskyn surmata korkea-arvoiset kenraalit? Onko Indonesian kansalla olemassa edellytykset sovintoon, sillä menneisyyden haamut kuuluvat yhä osaksi maan todellisuutta?

Ohjaaja Chris Hilton, tuotanto Hilton Cordell Productions, Australia, 2001.

Kuva: TV2 Tiedotus



[Takaisin]