2004  Kesäkuu   Heinäkuu   Elokuu 


Verner Lehtimäki - punapäällikön elämä

Keskiviikkona 11.8.2004 TV2

Punaupseerin ja herrasmiehen uskomaton elämäntarina

Tapani Itärannan ohjaama elokuva Verner Lehtimäki - punapäällikön elämä kertoo Suomen 1918-sodan punapäällikön, Muurmannin legioonan suomalaisten komentajan, puna-armeijan lentäjän, Kominternin Amerikan-vakoilijan, luokkataistelijan, keikarin ja perheenisän uskomattoman elämäntarinan.

Elokuva alkaa vuodesta 1918 Tampereelta, missä Hugo Salmelan kuoleman jälkeen Lehtimäki johti punaisia joukkoja Tampereen antautumiseen 6.4. saakka. Mannerheimin juhliessa valkoisten voittoa Lehtimäki oli paennut Venäjälle mukanaan Tampereen pankeista räjäytetty mahtava kultasaalis.

Lehtimäen karisma, rohkeus ja vankkumaton poliittinen näkemys sai miehet kaikilla sotatantereilla upseerinsa rinnalle. Lehtimäki vältti varman kuoleman ensimmäisen kerran murrettuaan Tampereen piiritysrenkaan. Toisen kerran kuolema kolkutteli Muurmannilla, kun englantilaissotilaille selvisi, että Lehtimäki onkin bolshevikkien soluttama agentti. Lehtimäki pääsi pakenemaan.

Kiehtovaa tarinaa vie eteenpäin tamperelainen ylilääkäri Kimmo Lehtimäki, jonka isosetä Verner Lehtimäki oli. Mielet herkistää Verner Lehtimäen sveitsiläissyntyisen oopperalaulajatarvaimon, Lilly Leemannin heleä sopraano.

Lehtimäki tapasi vaimonsa Leningradissa, kun hän oli puna-armeijan lentäjä. Heidät vihittiin Shanghaissa 1923. Edellisvuonna heille on syntynyt poika, Eino. Jalmar Lehtimäen vaimo on venäläissyntyinen Valeria ja heille syntyy tytär, Lilian. Lehtimäen veljekset perheineen muuttavat Shanghaista San Franciscoon, sieltä Chicagoon ja vielä New Yorkiin.

Verner perustaa lentokoulun ja hänen väitetään käyvän huippusalaisia kauppaneuvotteluita amerikkalaisen ilmailuteknologian viennistä Neuvostoliittoon. Ilmailuasiantuntijana hän on vastuussa, että lentokone, jolla ranskalaiset ylittävät ensimmäistä kertaa Atlantin, on kunnossa.

1930-luvun alussa Lehtimäen veljekset organisoivat amerikansuomalaisten työläisten varainkeruun, jonka tarkoituksena on hankkia siviililentokoneita helpottamaan Karjalan liikenneoloja. Verner palaa Neuvostoliittoon ja Karjalaan on tulossa suomalaisjoukon mukana 22 lentokonetta. Vernerin pettymykseksi Stalinin Neuvostoliitto poikkeaa kovasti Leninin Neuvostoliitosta

Lehtimäen veljesten vastoinkäymiset alkavat. Jalmar sairastuu syöpään ja kuolee hämärissä olosuhteissa. Vernerin vaiheita sisällissodasta lähtien seurannut Suomen valtiollinen poliisi uskoo, että Verner sekaantunut kansainväliseen vakoiluun, kun Suomen seurapiirejä häkellyttänyt Mary Martin osoittautuu neuvostovakoojaksi ja hänen poikansa väittää Verneriä isäkseen.

Vernerin kohtalo täyttyy Stalinin vainoissa. Tammikuun 21. päivänä 1938 Verner vangitaan kotonaan. Vasta 1956 Lilly saa tietää, että Verner on teloitettu ampumalla.

Elokuvassa Kimmo Lehtimäki vierailee Vernerin entisessä Pietarin-asunnossa, jossa edelleen asuu Vernerin Eino-pojan leski, Varvara Matvejevna Kurasova. Einon muistoissa säilyi aina tuo tammikuinen päivä. Vernerin hautapaikasta ei ole varmaa tietoa, mutta Lillyn haudalle Varvara ja Kimmo sentään voivat viedä kukkia.

Elokuvan on tuottanut Dokumenttiprojekti.

Kuva: Kimmo Lehtimäen kokoelmat



[Takaisin]