2005  Toukokuu   Kesäkuu 


1939

Kaksi keskiviikon elokuvaa jatkavat Elämä peruttu - ihmisiä sodassa -teemaa

Muistojen Karjala - sarjan ensimmäinen osa tiistaina aloitti Kakkosen kesän teeman, jossa kunnioitetaan toisen maailmansodan päättymistä 60 vuotta sitten ja muistutetaan, miten tärkeää on, ettei rauhan hintaa unohdeta. Teema jatkuu tänään kahdella Dokumenttiprojektin elokuvan uusinnoilla.

Illan ensimmäinen elokuva on Peter von Baghin ohjaama 1939. Dokumenttielokuvan kertojat ovat vuoden 1939 nuoria ihmisiä ja elokuva edustaa Peter von Baghin tyyliä omimmillaan: 1939 on arkistomateriaaleista koottu kollaasi, joka yhdistelee taidokkaasti vanhoja valokuvia, uutiskatsauksia, iskelmiä ja pätkiä elokuvista.

Kansakunnan muistin kartoittajana tunnetun von Baghin dokumenttielokuva on toivottu uusinta, joka esitettiin ensimmäisen kerran vuonna 1993. Näin ohjaaja itse kirjoitti elokuvan valmistumisvuonna.

"Mitä yksi vuosi merkitsee kansakunnan ja sen ihmisten elämässä? Erityisesti vuoden 1939 dramaturgia on oma aiheensa. Itsenäisen Suomen ja kansallisen tajunnan dramaattinen keskipiste. Sitä yritetään jatkuvasti rekonstruoida - ei kuitenkaan dokumentaarin keinoin, mikä on Suomessa sekä ihmeellistä että tyypillistä.

Vuodesta 1939 säilyneet kuva- ja äänidokumentit ovat hätkähdyttävämmin todistusvoimaisia kuin mikään sepite. Kaikki heijastaa täyttymyksen tuntua: uskottiin, että Suomi oli kiskaissut itsensä maailmankartalle, että edettiin kohti valoisaa, jopa etuoikeutettua tulevaisuutta. Toisin kävi. Suomi oli maailman keskipisteessä, mutta ei kirjallisuutensa, taideteollisuutensa, ei suunnittelemiensa olympialaisten kautta. Vuoden viimeinen kuukausi katkaisi kaiken.

Elokuvassamme on kolmisenkymmentä kertojaa - vuoden 1939 nuoria ihmisiä. Heidän kauttaa välittyy tuon ajan henkilökohtaisten ja yleisten asioiden myrskyisä ristiaallokko. 1939 oli esimerkiksi "kaikkien aikojen elokuvavuosi", joka tuotti mm. Kaksi vihtoria, Vihreä kulta -elokuvan tai elokuvan Avoveteen, jossa pateettisesti kuviteltiin Helsingin 1940 olympialaisten huipentuma, 10 000 metrin kolmoisvoitto.

Todellisuuspakoa ilmensivät Olavi Virta, Matti Jurva tai Harmony Sisters ja kaikki ne lempeät arkipäiväisyydet, joihin uutiskatsauksen haaskasivat aikansa. Kunnes 1.9. kaikki muuttui: talletettiin YH:n (ylimääräisten kertausharjoitusten) ajan tummaa tunnelmaa täynnä olevat otokset, sitten Helsingin ensimmäiset pommitukset 30.11.

Sama tekijäryhmä esitti Tampereella 1992 ensimmäistä kertaa elokuvan Viimeinen kesä 1944. Toivomme, että uusin yrityksemme kokoaisi samanlaisen hämmentävän aktiivisen, eri ikäluokista koostuvan katsomon: että kokisimme yhdessä sellaisen etuoikeutetun hetken kadonneessa ajassa, jollaisen vain dokumenttielokuva voi meille antaa." Peter von Bagh, 1993

Tuotanto: Nosferatu ja TV2 Dokumenttiprojekti, 1993 (ed. es. 6.6.01)

[Takaisin]