2005  Kesäkuu   Heinäkuu   Elokuu 


Berliinin viimeiset päivät

Kakkosella nähdään tänään kaksi ensiesityselokuvaa, jotka kuuluvat Kakkosen kesän teemaan Elämä peruttu - ihmisiä sodassa.

Ensimmäinen elokuva, Berliinin viimeiset päivät (Sterben an der Ostfront) perustuu Antony Beevorsin bestselleriin Berlin - The Downfall 1945. Kaksiosainen dokumenttielokuva kertoo, miksi natsi-Saksa sortui ja Berliini luhistui, ja mitä tapahtui siviileille.

Ensimmäisessä osassa puna-armeija käynnistää ratkaisevan hyökkäyksensä Saksaan. Eletään tammikuuta 1945. Lähes 800 000 neuvostosotilasta odottaa Oderin itäpuolella hyökkäystä Berliiniin. Toisessa osassa edessä on puna-armeijan kosto natsien hirmuteoille idässä. "Tuhatvuotinen valtakunta" on tuhoutuva neljässä kuukaudessa.

Ennen kuulemattomat neuvostolähteet, ennen näkemättömät arkistomateriaalit ja aikalaisten siviilien ja sotilaiden - sekä neuvostoliittolaisten että saksalaisten - uudet todistukset antavat ehkä toisenlaista näkökulmaa toisen maailmansodan ratkaisutaisteluun kuin mihin on totuttu. Todellisten ihmisten todistusvoima jaksaa kantaa sukupolvesta toiseen.

Dokumenttielokuva Berliinin viimeiset päivät on kertomus ihmisen ylpeydestä, fanaattisuudesta, kostonhimosta ja raakuudesta, mutta myös uhrautuvaisuudesta ja selviämisestä. Toinen osa esitetään Kakkosella 13.7.2005.

Illan toinen elokuva on Jens Loftagen ohjaama Sota vuodelsta 2002. Tanskalaisdokumentin kertojana on "viaton tappaja", joka saa eri kasvot historian kuluessa.

Ohjaaja: Sven Ihden
Tuotanto: Majade Filmpropduktions ja Preview Production, Saksa 2003

Kuva: TV2 Tiedotus



[Takaisin]