2005  Tammikuu   Helmikuu   Maaliskuu   Huhtikuu   Toukokuu 


Elämää pilvenpiirtäjässä

- venäläisyyden nykyolemusta etsimässä.

Millaisia ovat nykyvenäläiset, Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen? Mitkä ovat heidän unelmansa, mihin he uskovat ja miten he elävät? Elämää pilvenpiirtäjässä (The Moscow Skyscraper) dokumenttielokuva kuvaa elämää ja ihmisiä eräässä Stalinin rakennuttamassa pilvenpiirtäjässä tämän päivän Moskovassa.

Moskovan kuuluisa pilvenpiirtäjä on ollut yli 50 vuotta Venäjän ja sen laajan kansan metafora. Stalin aloitti pilvenpiirtäjän rakennusprojektin, kun Venäjä oli ottanut sodassa voiton natsi-Saksasta. Sotavankien rakentama rakennus sai ensimmäiset asukkaansa vain muutamaa kuukautta ennen Stalinin kuolemaa. Asukkaaksi pääsi yhteiskunnan eliittiä, jotka olivat vaikutusvaltaisen sisäministeri Berian tarkoin valitsemia tieteen ja taiteen neroja, älyllistä ylimystöä sekä KGB:n ja armeijan korkeimpia henkilöitä. Jotkut heistä asuvat pilvenpiirtäjässä vieläkin, osa on testamentannut asuntonsa jälkeläisille, mutta millaiseksi elämä on muuttunut? Uusrikkaiden ja entisten kommunistisen puolueen virkamiehien naapurusto sekoittaa Neuvostoliiton perintöä ja viimeisen vuosikymmenen aikana syntynyttä epävakautta. Stalinin haamu tuntuu elävän yhä talossa ja asukkaat puhuvat hänestä hieman pelokkaaseen mutta kunnioittavaan sävyyn.

Ohjaaja Pavel Lounguine etsii rakennuksen käytäviltä aitoa venäläisyyttä. Hän haluaa peilata venäläisiä sellaisena kuin he itse näkevät itsensä. Millaisiin elämiin ovet aukeavat, kun Lounguine koputtaa? Lopputuloksena on ironinen, epätavallinen ja runollinenkin kuvaus nykypäivän Venäjästä.

Ohjaaja Pavel Lungin, tuotanto Roche Productions, Ranska, 2004.

Kuva: TV2 Tiedotus
Teksti: Piritta Pesonen



[Takaisin]