2005  Syyskuu   Lokakuu   Marraskuu   Joulukuu 


Euroopan keskipisteessä

(Die Mitte) Riemunkirjavia keskipisteitä ja niiden esittelijöitä

Puolalainen ohjaaja Stanislaw Mucha lähti kuvausryhmän kanssa kiertomatkalle Eurooppaan kyselemään ihmisiltä, missä se olisi se kuuluisa Euroopan keskipiste.

Kysymys osoittautui monesti ihan muuksi kuin maantieteelliseksi. Varsinkin itäeurooppalaisille on kysymys enemmänkin uskosta, isänmaallisuudesta ja toivosta kuin tosiasioista.

Muchan tielle osuu toistakymmentä kaupunkia, jotka kehuskelevat olevansa Euroopan keskipiste. Itävaltalaisen Braunau am Innin kaupungissa japanilaisten turistien salamavalot välkkyvät Hitlerin synnyinkodissa ja kaupungin ravintolan nimi on ylväästi Mittelpunkt Europas eli Euroopan keskipiste. Kuulemma Napoleon itsekin oli jo keskipisteestä samaa mieltä. Slovakialaisen Krahulen kaupungin paikan oli osoittanut enkeli ja puolalaisessa Piatekin kaupungissa väitetään keskipisteen jotenkin kadonneen.

Muchan matkaan mahtuu riemunkirjava joukko visionäärejä ja eksentrikkoja, epäileviä tuomaita ja optimisteja. Muchan elokuva on matka Euroopan Unionin rajojen äärilaidoille, joissa vieläkin taistellaan toimeentulosta ja toivutaan menneisyydestä huumoria apuna käyttäen. Vai mitä sanotte saksalaisen Kölben kaupungin herramiehestä, joka vannoo Europaan keskipisteen sijaitseva yhden hänen puutarhakääpiönsä jalkojen juuressa.

Euroopan keskipisteessä (Die Mitte) -elokuvan on tuottanut Strandfilm, Saksa, 2003.

Teksti: Aila Havia-Venäläinen

[Takaisin]