2005  Tammikuu   Helmikuu   Maaliskuu   Huhtikuu   Toukokuu 


Grey Gardens

Jacqueline Kennedyn tädin ja serkun uskomaton elämäntyyli

Neiti Edith Bouvier Beale, Jacqueline Bouvier Kennedyn serkku asui vuosikymmeniä purkutuomion saaneessa kartanorötiskössä äitinsä, kahdeksan kissan, pesukarhujen ja opossumien kanssa. Koska sekä rouva että tytär olivat samannimisiä, kutsuttiin heitä yleisesti Iso-Edieksi ja Pikku-Edieksi.

Idyllisen pikkukaupungin, East Hamptonin terveysviranomaiset tarkastivat äidin ja tyttären asuttaman 28-huoneisen talon1970-luvun alussa ja löysivät kauhistuksekseen asuinkelvottoman, täysin saastaisen kartanorumiluksen, jonka puhdistamisen rahoitti Jacqueline Onassis.

Äiti ja tytär asuivat talon kolmessa huoneessa ilman juoksevaa vettä. Heidän oma maailmansa oli absurdi sekoitus tarua ja totta, johon kummankin naisen taiteellinen seurapiirimenneisyys jätti vaatteilla koreilun, meikkaamisen ja suurieleisyyden kameran edessä.

Mustavalkoisissa valokuvissa nuori malli ja tanssija, Edith Bouvier Beale on häikäisevän kaunis. Vuonna 1936 The New York Times raportoi Edithin debyyttitanssiaisista ja rikkaat miehet piirittivät häntä. Kukaan ei tiedä, miten hänen uransa olisi edistynyt, sillä äiti-Edith käski tytön kotiin.

Pikku-Edien vanhemmat erosivat ja omaisuus meni toiselle vaimolle. Iso-Edie suututti oman isänsä ja tämä sulki tyttärensä testamentista. Jäljellä olevan omaisuuden hoito jäi retuperälle ja seurapiiritapahtumat vaihtuivat erakkoelämään rapistuneessa kartanossa.

Mayslesin veljesten elokuva on paikoitellen kiusallisen intiimi, mutta neiti Beale on sanonut, että elokuva on hänen mielestään läpimurto johonkin kauniiseen ja kallisarvoiseen, jota elämäksi kutsutaan.

Iso-Edie kuoli 1977, jonka jälkeen Pikku-Edie asui kuin ennenkin pari vuotta, kunnes myi tilan ja muutti Floridaan. Pikku-Edie löydettiin kuolleena asunnostaan 2002. Hän oli kuollessaan 84-vuotias.

Elokuvan Grey Gardens ovat ohjanneet David Maysles, Albert Maysles, Ellen Hovde ja Muffie Meyer. Tuotanto : A Maysles Films Inc. Prodction, USA, 1976.

Teksti: Aila Havia-Venäläinen
Kuva: TV2 Tiedotus



[Takaisin]