2005  Syyskuu   Lokakuu   Marraskuu   Joulukuu 


Imagine, Imagine

John Lennonin klassikko innoituksen ja inhotuksen lähteenä

Imagine all the people
Sharing all the world…

John Lennonin kirjoittama Imagine ilmestyi 1971 ja se äänestettiin Isossa-Britanniassa vuosituhannen vaihteessa kaikkien aikojen suosituimmaksi lauluksi. Jokainen muistaa läpivalkoisessa huoneessa kuvatun videon, jossa John istuu valkoisen flyygelin ääressä Yoko Ono "leijaillessa" ympärillä.

Silti se jakaa tunteita: joidenkin mielestä Imagine on vain rikkaan miehen laskelmoitua mammonan tavoittelua, joidenkin mielestä laulu on Lennonin henkilökohtainen ja itse koettu vetoomus paremman maailman puolesta.

Tämäniltaisen dokumentin ohjaaja Frederick Baker oli vasta kuusivuotias Imaginen ilmestyttyä. Bakerin ote ei olekaan henkilökohtainen, vaan hän näyttää miten Imagine on enemmän kuin vain laulu. "Imagine on ilmiö, joka kumpuaa Yoko Onon tuskallisista lapsuuskokemuksista. Se on kivistä tehty ympyrä New Yorkissa, se on viesti lasten tuotemallistossa ja Imagine yhdistää kulttuureita New Yorkista sodan runtelemaan Georgiaan ja aina Japaniin asti", tiivistää ohjaaja itse elokuvansa linjan eräässä nettihaastattelussa. "Laulua on ihan pakko kunnioittaa sekä niitä ihmisiä jotka joko rakastavat tai vihaavat sitä. Laulun suosiota tai vaikutusta ei voi kiistää", Baker jatkaa.

Elokuva oli viimeisiä leikkaustunteja vailla, kun Bakeria lykästi : Lennonin sekalaisesta jäämistöstä löytyi ennen esittämätöntä materiaalia Lennonin, Onon ja Mick Jaggerin yhteisestä hengailusta erään filmihankkeen ympärillä. Lisäksi mukana on kotivideota Lennonin ja Onon asunnosta vuodelta 1969.

Oman panoksena Imaginen jatkumolle on antanut myös Yoko Ono, joka nykyisin tunnustetaan toiseksi kirjoittajaksi. Hän on vahvasti ollut mukana Liverpoolin John Lennon -lentokentän tunnelman luomisessa logoa myöten.

Elokuvassa psykologit vertaavat Imaginen sanomaa eräänlaiseksi lumelääkkeeksi, joka noudattaa uskonnollisia teemoja : joku palvoo pop musiikkia kuten joku palvoo omassa uskonnossaan sitä mihin uskoo.

Käynti georgialaisen taksikuskin pakeilla vahvistaa Imaginen viestin laajenevan yleismaailmalliseksi rauhan ja toivon sanomaksi. "Elokuvani kertoo koko mielikuvitusprosessista ja siitä miksi tämän tuhatluvun ihmiset laulavat Imaginea täyttääkseen hengellisen tyhjiön. Imagine loihtii tavattoman toiveikkaan tunteen maailmaan", tiivistää Baker.

"You may say I'm a dreamer
But I'm not the only one…"

Elokuvan on tuottanut ORF, Itävalta, 2004.

[Takaisin]