2005  Syyskuu   Lokakuu   Marraskuu   Joulukuu 


Ruunaus

Mikä on keski-ikäisen miehen tila?

"Mä synnyin olympiavuonna -52 ja kuulin vaan, että vaarini, joka oli maanviljelijä kysy ensimmäiseks, onko tyttö vai poika, no poika. Oli just sontaa lapioimassa ja paiskas talikon nurkkaan ja sano, että nyt loppu paskanluonti". - Artsi

Vuonna 1952 Suomi muuttui. Silloin tuli Coca-Cola. Ensimmäinen valintamyymälä avattiin Helsingissä ja viimeiset sotakorvausjunat lähtivät. Sakari Kirjavaisen ohjaama dokumenttielokuva Ruunaus seuraa 1952 syntynyttä esimerkkihenkilöä Artoa eli Artsia, joka asuu Sipoossa kuusitoistavuotiaan poikansa kanssa. Artsi on perin juurin tavallinen suomalainen keski-ikäinen mies, vaikka muistuttaakin etäisesti rappiolle joutunutta Ruotsin kuningas Kaarle XII:ta.

Positiivista ja hauskaa, mutta myös terveen itseironista Artsia ohjaaja Kirjavainen käyttää tarinan kokijana ja suomalaisen miehen sieluntilan tulkkina, kun keski-ikäinen mies katsoo peiliin ja huomaa muuttuneensa.

- Miehen kehon muutoksia säätelevät hormonit. Miehen mieheys asuu kiveksissä, joiden tuottama testosteroni madaltaa äänen murrosiässä, kasvattaa lihasmassaa ja saa hiukset lähtemään päästä keski-iässä. Uusimpien tutkimustulosten mukaan keski-ikäisen miehen alttius kuolla naista aiemmin johtuu siitä, että hän on mies.

Mikä keski-ikäinen mies sitten oikein on? Hän tarvitsee peiliä nähdäkseen itsensä. Dokumenttiprojekti : Ruunaus, pyrkii olemaan tuo peili. Lämmin, inhimillinen ja avoin dokumentti saa varmasti myös suomalaisen miehen, naisen lailla, puhumaan avoimesti asioistaan! Tuotanto: Kinotar Oy ja TV 2 Dokumenttiprojekti.
(es. 10.2.2000, ensies. 17.3.99)

Kuva: Pekka Uotila


[Takaisin]