2005  Kesäkuu   Heinäkuu   Elokuu 


Sota

(Krig / War)

Tanskalaisdokumentti Sota kertoo, miten maailmojen sotien kauhut ja hirmuteot eivät muutu vuosikymmenten aikana. Aina on sorrettuja, aina on sortajia. Syyt saattavat muuttua, vallankäyttö ei.

"Normit kumoutuvat jossain määrin kaikissa sodissa. Lähimmäisten tappamista pidetään pahimpana mahdollisena rikoksena siviilielämässä, mutta sodassa siihen kannustetaan", tiivistää haastateltu asiantuntija.

Jens Loftagen elokuvassa on haastateltu Bosnian sodan kokeneita eri näkökulmista. Yksi näkökulma on Mostarin kaupungin pasifistin, yksi dubrovnikilaisen monikulttuurisuuden kannattajan, yksi entisessä Jugoslaviassa olleen hollantilaisen rauhanturvaajan, jonka asemapaikkaan serbit hyökkäsivät.

Vuosikymmenten sortoa kuvaa myös serbialaisen opettajan kertomus kidutuksista Hitlerin puhdistusleirillä Pohjois-Norjassa, kun serbialaiset petturit myivät partisaanit ammuksia vastaan.

Erikoisena osuutena elokuvassa näytetään koetta, jolla testataan koehenkilön kyky tuottaa toiselle tuskaa. Koehenkilölle käy ilmi, ettei sähköshokkeja annettu kenelläkään, mutta koehenkilö itse järkyttyi siitä, miten altis hän oli tottelemaan käskyjä.

Lyhyissä dramatisoiduissa osissa kulkee "viaton tappaja", jonka rooli muuttuu elokuvan aikana.

"Sovinto. Sana ylitse muiden, kaunis kuin taivas".

Elokuvan on tuottanut Cosmo Film A/S, Tanska, 2002.

Kuva: Cosmo Film A/S

Teksti: Aila Havia-Venäläinen



[Takaisin]