2005  Kesäkuu   Heinäkuu   Elokuu 


Sota ja rauha

- Intialaisohjaajan palkittu dokumentti Intian ja Pakistanin ydinasekilvasta

Sota ja rauha on intialaisohjaaja Anand Patwardhanin viihdyttävä ja shokeraava dokumentti Intian ydinasevarustelukilvasta. Samalla se on kannanotto ydinaseita vastaan.

Intiasta tuli virallisesti ydinasevalta 11.5.1998, kun Luoteis-Intiassa, Pokaran autiomaassa, suoritettiin ydinkoe. Mutta 15 kilometrin päässä sijaitsee Khetolain kylä, jonka läheisyydessä ydinkokeita on tehty jo vuodesta 1974. Pakistan puolestaan aloitti oman ydinaseohjelmansa jo vuonna 1972. Varustelu jatkuu kiivaana molemmissa maissa, sillä Pakistan saa apua Kiinasta ja Intia Neuvostoliitosta.

Anand Patwardhan on tehnyt dokumenttielokuvia lähes kolme vuosikymmentä. Monet niistä ovat olleet esityskiellossa Intiassa ja Patwardhan on käynyt oikeutta sensuuria vastaan. Patwardhan kertoo elokuvassa menettäneensä nationalisminsa rippeetkin, kun Gandhin murhasi hindujen yläluokkaan kuulunut mies.

Sota ja rauha (War and Peace) on kuin intialainen matto, joka on kudottu kulttuurista, politiikasta, ydinasekokeista ja ydinaseiden vastaisesta liikkeestä. Loimina ovat eri uskontoja tunnustavat ihmiset Intiassa ja Pakistanissa. Patwardhan kuvasi dokumenttiaan yli neljä vuotta, ja sitä on verrattu jopa Gulliverin matkoihin.

Sota ja rauha -elokuva on palkittu muun muassa Tokiossa, Sydneyssä ja Mombaissa.
Elokuva on valmistunut 2001.

Kuva: TV2 Tiedotus



[Takaisin]