2005  Syyskuu   Lokakuu   Marraskuu   Joulukuu 


Sotalapset

Seitsemän lapsen kohtalo talvi- ja jatkosodan aikana

"Mä aina luulin ettei äiti voinut mua rakastaa, kun se lähetti mut pois."

Sirkka Artman, Riitta Grundel-Koskinen, Jorma Hauru, Irmeli Heino, Marja Kinos, Pentti Käppi ja Jouko Lehtonen. Seitsemän sotalasta. Seitsemän kohtaloa.

Sotalapset kertoo näiden lasten kohtaloista niiden yli 70 000:n joukossa, jotka talvi- ja jatkosodan aikana kulkivat Suomen ja Ruotsin väliä. Elokuva seuraa keskeisten henkilöidensä elämäntarinaa heidän sotalapsuutensa ajan. Päähenkilöt kertovat omista tunteistaan ja ympäröivästä maailmasta niin kuin he itse sen kokivat. Ero vanhemmista, matka toisenlaiseen maailmaan ja uusi perhe kuvaillaan lasten kokemusten kautta.

Arkistomateriaali piirtää kuvia sota-ajasta ja sen olemuksesta, kahden kansakunnan kokemuksesta. Lapsi hakee sodan myllerryksessä ja suuressa elämän muutoksessa omaa oikeuttaan olla rakastettu ja rakastaa. Lapsen tarpeet ovat vastakkain maailman tilanteen kanssa. "Olin aivan viimeisten joukossa ja sehän tuntu tietenkin hyvin ikävälle ja surkealle, mutta sitten sieltä ovesta tuli semmonen hyvin kookas jaa turvallisen näköinen mies ja hän sitten valitsi minut."

Sotalapsista suuri osa palasi Suomeen ja heistä on elossa yhä noin 40 000. Ruotsiin ja muihin pohjoismaihin jääneiden määrän on arvioitu olleen 6000-15 000, kadonneiden määrää ei tiedetä. Sotalapset on kertomus suomalaisten historiasta, siitä osasta sotaa, joka ei ole suurten sankarielokuvien aihe. Sotalapset on kotirintaman historiaa.

Koskettaviin ja satuttaviinkin lasten muistoihin on tallentunut myös hauskoja ja lämpimiä hetkiä.

Ohjaaja Eija Dammert aloitti elokuvan ennakkotyöt nelisen vuotta sitten. "Tuolloin en saattanut kuvitella millainen kokemusten ja muistojen vyöry minulla olisi edessäni", Dammert kertoo. "Kannamme lapsuutta mukanamme koko ikämme, käsittelemme läpi aikuisuuden lapsuutemme kysymyksiä ja haemme niihin vastauksia. Ja toisaalta, meissä ihmisissä on valtavasti sinnikkyyttä, suuret voimavarat ja kyky selviytyä hyvinkin kipeistä tilanteista ja löytää iloa", Dammert jatkaa.

Elokuvan on tuottanut Kinotar Oy ja se sai elokuvaensi-iltansa viime vuoden marraskuussa.

Kuva: Kinotar Oy
Teksti: Aila Havia-Venäläinen



[Takaisin]