2005  Tammikuu   Helmikuu   Maaliskuu   Huhtikuu   Toukokuu 


Suuri kommunistinen pankkiryöstö

Kamera ei valehtele. Tuon sananparren valjasti käyttöönsä Romanian hallitus vuonna 1959, kun se halusi vakuuttaa katsojat, että heidän uudelleen käsikirjoittamansa ja kuvaamansa pankkiryöstödokumentti on totta.

Romanian kansallispankki ryöstettiin Bukarestissa ja syyllisiksi "löydettiin" ja julistettiin kuusi miestä, jotka näyttelivät myös pääosat hallituksen elokuvassa. Heidät oli naamioitu gangstereiksi ja he luulivat vapautuvansa kuolemantuomiosta. Lavastetun oikeudenkäynnin jälkeen heidän murhansa näytettiin elokuvassa.

Edes ohjaaja Alexandru Solomon ei löydä loogista selitystä pankkiryöstölle, sillä Romanian valuutta, lei, ei kelvannut missään muussa maassa. "On yksi teoria, jonka taakse asetun", kertoo ohjaaja BBC:n nettisivuilla. "Epäilen näiden ihmisten olleen niin epätoivoisia, että ainoastaan tällaisella teolla he näyttäisivät protestoivansa olemassa olevaa systeemiä vastaan."

Yli neljänkymmenen vuoden jälkeen Solomon käsikirjoittaa ja ohjaa uudelleen hallituksen version tapahtumista käyttäen arkistomateriaalia ja haastatellen sen aikaista kameramiestä, sellikaveria, naapureita ja hallituksen agentteja.

Millaisena romanialainen stalinismi näyttäytyy tämän päivän ihmisille? Minkälaisen reaktion se nostattaa katsojissa? "Toivon reaktiota. Ihan minkälaista vain. Tiedän, että tarina on vaikea sulattaa, oletpa sitten kommunisti, juutalainen tai romanialainen. Uskon, että tällaisten tarinoiden kertominen ja näyttäminen auttaa ihmisiä ajan myöten ajattelemaan avoimemmin, mikä on vain hyväksi, etenkin samanlaisille maille kuin omani", päättelee 60-luvun lopulla syntynyt Solomon, joka itse on alkuperältään Romanian juutalainen ja nähnyt kommunistivallan loppukauden.

Dokumenttiprojektin elokuvan Suuri kommunistinen pankkiryöstö (Camarades gangsters, levez-vous/The Great Communist Bank Robbery) on tuottanut France TV Distribution, Ranska, 2004.

Teksti: Aila Havia-Venäläinen
Kuva: France TV Distribution



[Takaisin]