2005  Tammikuu   Helmikuu   Maaliskuu   Huhtikuu   Toukokuu 


Tervetuloa pohjolaan

Kolme kohtaloa: pakolaisena Tanskassa

Joseph, Tanja ja Zakia ovat kaikki paenneet kotimaastaan, jonne kenelläkään heistä ei ole enää paluuta. Pakolaiset ovat tulleet Tanskaan täynnä toivoa. Uusi elämä ei kuitenkaan ala helposti. Jokaisen on kamppailtava tulevaisuutensa, ihmisarvonsa ja itsekunnioituksensa puolesta.

Josef on paennut Tanskaan Kamerunista, jossa hän joutui vangituksi ja kidutetuksi poliittisista syistä. Kidutus jätti häneen niin henkisiä kuin ruumiillisiakin arpia. Painajaiset vaivaavat häntä edelleen öisin, mutta päivisin hän jaksaa opiskella kieltä ja hoitaa kuntoaan. Kun yksinäinen Josef löytää tyttöystävän, alkaa nuorukaisen elämänhalu elpyä ja omanarvontunto palautua. Lopulta hän saa pysyvän turvapaikan Tanskasta ja pääsee opiskelemaan.

Tanja on Kroatian serbi, joka perheineen elää epävarmuudessa ja odottaa turvapaikkahakemuksensa uudelleenkäsittelyä. Karkotusta odottava perhe tarttuu viimeiseen oljenkorteen. He pääsevät muuttamaan Färsaarille, josta löytyy työtä ja asunto.

Afganistanilainen Zakia on koulutukseltaan lääkäri, joka on päätynyt Tanskaan iranilaiselta pakolaisleiriltä. Tarmokas Zakia haluaisi tehdä lääkärin työtä ja näin "maksaa" turvapaikastaan uudelle kotimaalleen. Kielitaitokaan ei riitä tuomaan hänelle oikeita lääkärin töitä, mutta takkuisesta alusta huolimatta lahjakas Zakia ei luovuta. Oikeaa työtä odotellessa voi aina tehdä vapaaehtoistyötä…

Pakolaisten elämää kolme vuotta seuraavan dokumentin (Dignity - Welcome to Denmark) on ohjannut Erlend Mo ja tuottanut Koncern tv- og filmproduktion ApS, Tanska.

Kuva: TV2 Tiedotus

[Takaisin]