2005  Kesäkuu   Heinäkuu   Elokuu 


Valtio vapauden vei

- Kolme miestä, kolme erilaista suhtautumistapaa asevelvollisuuteen

Suomessa on voimassa yleinen asevelvollisuus. Jokaisen suomalaisen miehen on siis mentävä armeijaan tai siviilipalvelukseen. Dokumenttielokuva Valtio vapauden vei seuraa kolmea nuortamiestä, jotka suhtautuvat eri tavalla asevelvollisuuteen: Esa Juntunen menee armeijaan, Mika Leinonen siviilipalvelukseen ja Ilmari Suominen kieltäytyy näistä molemmista.

Armeija kestää 6 - 12 kuukautta. Siviilipalvelus kestää vuoden ja kuukauden. Totaalikieltäytyjä Ilmari joutuu mielipiteensä vuoksi oikeustaisteluun Suomen valtiota vastaan. Pahimmassa tapauksessa hänet tuomitaan vankeuteen.

Amnesty Internationalin mukaan Suomi ainoa EU-maa, jossa on mielipidevankeja. Asevelvollisuuden nimissä Suomen valtio ottaa itselleen oikeuden olla huomioimatta omaa perustuslakiaan sekä kansainvälisiä sopimuksia ihmisoikeuksista ja tasavertaisuudesta. Valtio riistää jokaiselta suomalaiselta mieheltä vähintään 6 - 13 kuukautta parhaista vuosistaan.

Dokumenttielokuvan ovat käsikirjoittaneet ja ohjanneet Joonas Berghäll ja Mika Hotakainen ja sen ovat tuottaneet Joonas Berghäll ja Pekka Karjalainen Mokul filmi Oy:stä. Dokumentti on aiemmin esitetty TV2:lla 29.12.2004.

Kuva: Mokul Film Oy
Teksti: TV2 Tiedotus



[Takaisin]