[Takaisin]


Zetor - vappaana syntynyt

Zetor - vappaana syntynyt on dokumentti temmesläisistä miehistä, joita yhdistää traktorit. Miehet ovat perustaneet traktori-klubin, Zetka-jengin. Mitkä tahansa traktorit eivät klubi-jäsenyyteen kelpaa, vain tsekkiläiset 50-luvun Zetor-traktorit.

Näille miehille suomalaisen maalaismaiseman läpi ajaminen Zetorilla merkitsee vapautta moottoripyöräily-hengessä: Harley Davidson on saanut vakavan kilpailijan. Zetorit vievät miehet suomalaisen iskelmämusiikin tahdittamana Keskisen kyläkaupalle, monen sadan kilometrin päähän Temmeksestä. Keskisellä miehet kokoavat voimansa ja esittävät housut pois -shown.

Dokumentissa kerrotaan myös Teron, poikamiehen tarina. Se on tarina rakkauden löytämisestä, hetken kestävästä rakkauden onnesta. Teron tarina on myös pohjois-pohjanmaalaisen miehen sielunmaiseman kuvaus. Miesten harrastustoiminta levittää hyvänmielen sanomaa Temmeksen kylässä, ja ympäri Suomen laakean Pohjanmaan. Näkymään Zetorista kyläraitilla tiivistyy mielikuva Suomen jälleenrakentamisesta ja 50-luvusta, maaseudun kulta-ajasta. Zetor - Vappaana syntynyt -elokuvan on tuottanut oululainen Videcam Oy.

Zetor - Vappaana syntynyt on Jukka Kärkkäisen (s.1972) ensimmäinen dokumenttielokuva. Kärkkäisen aikaisempi lyhytelokuva Muuttuvat laulut esitettiin Tromssan elokuvafestivaaleilla ja Rovaniemen FF- festivaaleilla, jossa se palkittiinkin parhaana fiktiivisenä elokuvana.

Kuva: Mika Kamula[Takaisin]