2006  Tammikuu   Helmikuu   Maaliskuu   Huhtikuu   Toukokuu 


Aallonmurtaja

Haapasaaren luontoa ja ihmisiä

Aallonmurtaja-dokumentissa tutustutaan itäisellä Suomenlahdella, aluevesirajan tuntumassa sijaitsevaan Haapasaareen. Ihmisten ja luonnon eloa seurataan kevättalvesta syksyyn.

Harvojen vakioasukkaiden lisäksi saarta elävöittää pieni varuskunta ja osuuskauppa. Saaren etäisyys, luonnon kauneus ja äärimmäiset olosuhteet ovat tekijöitä, joiden vuoksi elokuvan päähenkilöt viihtyvät siellä. Kaikilla heillä on syynsä asua eristyneellä saarella. Miehet ovat perinteisiä sankarihahmoja, kovimmatkin myrskyt kokeneita merikarhuja. He ovat tuoneet saalit kotiin usein henkensä kaupalla.

Aarne "Apa" Valtonen on jättänyt taakseen monta elämää, maissa ja merellä. Nyt Haapasaari on hänen elämänpiirinsä. Entinen merivartija ja kalastaja Veikko Yrjölä on saaren aristokraatti, siellä syntynyt ja ikänsä asunut. Merikapteeni Kari Puska on myös alkuperäisväestöä. Vuosien poissaolon jälkeen hän on asettumassa takaisin Haapasaaren. Riitta Warma on myös aito haapasaarelainen. Hän ei asu saaressa vakituisesti, mutta viettää siellä suurimman osan vapaa-ajastaan synnyinkotiaan kunnostaen. Itse Haapasaari on myös elokuvan päähenkilö. Saarta ympäröivässä luonnossa tapahtuu koko ajan paljon enemmän kuin siellä asuvien ihmisten elämässä.

Elokuvan on ohjannut Hannu Oksanen ja tuottanut Oksanen Töölöstä Oy, 2005.
Dokumenttiprojektin ohjelmistossa esitettävä Haapasaari kuuluu Toinen Suomi -kokonaisuuteen. www.toinensuomi.net

Kuva: Heikki Oksanen

[Takaisin]