Beatin alkutahdit

Kuvassa Johnny Depp Vastakulttuurin muotokuva yli viiden vuosikymmenen ajalta

"Niin sanottu beatnik-sukupolvi oli joukko eri kansallisuuksien ihmisiä, jotka yhdessä tulivat siihen johtopäätökseen, että yhteiskunta mättää." Amiri Baraka

Chuck Workmanin ohjaama ja käsikirjoittama, Dokumenttiprojektissa uusintana nähtävä elokuva Beatin alkutehdit (The Source) alkaa aikansa kuuluisimpien vastakulttuurin edustajien, Allen Ginsbergin, Jack Kerouacin ja Willian Burroughsin tapaamisesta New Yorkissa 1944. Sitä on erityisesti toivonut Markku Into Turusta.

Siitä lähdetään vuoristoratamaisen vauhdikkaalle matkalle halki 50-luvun kansainvälisen boheemielämän, San Franciscon ja Yhdysvaltojen renessanssin ja 60- ja 70-lukujen hippiliikkeen yltäen tähän päivään. Kuvituksena on arkistomateriaaleja, haastatteluja, otteita elokuvista, yleisötilaisuuksista, luennoista ja tv-ohjelmista.

Yhtenä runkona Workman käyttää vanhoja valokuvia elokuvan alusta asti, kun Ginsberg selailee pitkässä kamera-ajossa valokuva-albumiaan. "Valokuvien avulla sain esiteltyä kaikki tärkeimmät vaikuttajat", kertoo Workman. "Käytän myös todellisuutta kertomaan tarinaa, sillä tosiasia on, että Ginsberg valokuvasi innokkaasti koko elämänsä ajan."

Kolmen vuoden aikana kuvatussa elokuvassa on myös fiktiivisiä jaksoja. Niissä Dennis Hopper esittää Williams Burroughsia (1914-1997), John Turturro Allen Ginsbergia (1926-1997) ja Johnny Depp (kuvassa) Jack Kerouacia (1922-1969).

Elokuva on kuvaus hippien ja beatnikien tärkeästä roolista naisten, homojen ja vähemmistöjen puolesta puhujina unohtamatta heidän vaikutustaan taiteessa, politiikassa, populaarikulttuurissa ja jokapäiväisessä elämässä.
Tuotanto : Calliope, USA, 1998. (es. 16.10.02)

Kuva: TV2 Tiedotus



[Takaisin]