[Takaisin]


Bordellissa syntyneet

Oscar-palkittu elokuva Kalkutan punaisten lyhtyjen alueen lasten valokuvausprojektista

"Joskus mietin, mitä tapahtuisi, jos pääsisin täältä. Kävisin koulua. Mikähän minusta tulisi?" näin pohtii kymmenvuotias Kochi, jonka isä yritti myydä tytön. Jo nyt häneltä kysytään, milloin tyttö alkaa "hommat".

Kochi on yksi niistä kahdeksasta lapsesta, jotka valokuvaaja ja elokuvan toinen ohjaaja Zana Briski valitsi projektiinsa. Kaikki lapset ovat prostituoitujen lapsia ja eläneet kujilla ikänsä.

Zana lähti Intiaan ensimmäisen kerran jo 1998 kuvaamaan yleisesti intialaisten naisten elämää. Sattuman kaupalla hän suuntasi Kalkutan Punaisten lyhtyjen alueelle ja samassa hän tiesi, että tätä varten hän tuli Intiaan. Zana asui naisten kanssa, naisten keskellä heidän omassa elinpiirissään ja vähitellen hänet hyväksyttiin.

Alusta lähtien lapset ympäröivät oudon Zana-tädin, joka kulki kameroineen kujilla. Heidän ihastuksensa ja ihmetyksensä olivat niin aitoja, että seuraavan kerran palatessaan Zanalla oli kymmenen helppokäyttöistä kameraa, jotka hän antoi valitsemilleen lapsille.

Kameran kautta lapsille aukesi erilainen tapa toteuttaa itseään ja nähdä ympäröivä maailma toisenlaisesta kulmasta. Zana opetti heille lähelle menemistä ja pelottomuutta ja samalla hän vaati lapsia perustelemaan, miksi he pitivät kuvista ja miksei eivät. Matkat meren rannalle tai eläintarhaan olivat lapsille elämänkokoisia kokemuksia.

Kahdeksan lapsen joukosta erottui heti Avijit. Poika oli jo palkittu monesti piirroksistaan ja kamera antoi hänelle uuden ilmaisukeinon. Hänen työnsä olivat niin vakuuttavia, että Maailman lehtikuvajärjestö kutsui Avijitin tuomariksi Amsterdamiin. Intialainen byrokratia oli lähes tyrmätä koko matkan, kun passin saaminen tuntui olevan mahdotonta. Avijitin maailman oli siihen asti pyörinyt huumeita polttelevan isän seurassa talossa, jossa viinan myynti aloitettiin aamutuimaan.

Zana kiintyi suojatteihinsa niin, että hän halusi heidät kouluun. Vastassa oli ennakkoluuloa ja monenlaista pelkoa. Lisäksi vanhempien olisi luvattava lapsille vähintään 10 vuoden koulurauha. Kotiin pääsisi vain lyhyiksi lomiksi. Monille se oli liikaa, mutta ehkä Zana pelasti edes yhden.

Bordellissa syntyneet (Born Into Brothels) palkittiin viime vuonna Oscarilla. Lisäksi elokuva on voittanut useita muita palkintoja. Zana Briskin lisäksi ohjauksen ja käsikirjoituksen on tehnyt Ross Kaufman. Elokuvan on tuottanut ThinkFilm, USA, 2004. (es. 16.11.05)


Teksti: Aila Havia-Venäläinen
Kuva: YLE Kuvapalvelu



[Takaisin]