ELÄMÄÄ PILVENPIIRTÄJÄSSÄ

- Venäläisyyden nykyolemusta etsimässä
Millaisia ovat nykyvenäläiset Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen? Mitkä ovat heidän unelmansa, mihin he uskovat ja miten he elävät? Elämää pilvenpiirtäjässä (The Moscow Skyscraper) dokumenttielokuva kuvaa elämää ja ihmisiä eräässä Stalinin rakennuttamassa pilvenpiirtäjässä tämän päivän Moskovassa. Dokumentti esitetään Minun valintani -sarjassa. "Elokuva on kuin läpileikkaus neuvostoajan historiaan", perustelee valintaansa jämsäläinen Markus Aalto, jonka toive dokumentti on.

Moskovan kuuluisa pilvenpiirtäjä on ollut yli 50 vuotta Venäjän ja sen kansan metafora. Stalin aloitti pilvenpiirtäjän rakennusprojektin, kun Venäjä oli voittanut sodassa natsi-Saksan. Sotavankien rakentama rakennus sai ensimmäiset asukkaansa vain muutama kuukausi ennen Stalinin kuolemaa. Asukkaaksi pääsi yhteiskunnan eliittiä, johon kuului vaikutusvaltaisen sisäministeri Berian tarkoin valitsemia tieteen ja taiteen neroja, älyllistä ylimystöä sekä KGB:n ja armeijan korkeimpia henkilöitä. Jotkut heistä asuvat pilvenpiirtäjässä yhä. Osa on testamentannut asuntonsa jälkeläisilleen. Mutta millaiseksi elämä on muuttunut? Uusrikkaiden ja entisten kommunistisen puolueen virkamiesten naapurusto sekoittaa Neuvostoliiton perintöä ja viimeisen vuosikymmenen aikana syntynyttä epävakautta. Stalinin haamu tuntuu elävän talossa yhä ja asukkaat puhuvat isä aurinkoisesta yhä hieman pelokkaaseen mutta kunnioittavaan sävyyn.

Ohjaaja Pavel Lounguine etsii rakennuksen käytäviltä aitoa venäläisyyttä. Hän haluaa peilata venäläisiä sellaisena kuin he itse näkevät itsensä. Millaisiin elämiin ovet aukeavat, kun Lounguine koputtaa? Lopputuloksena on ironinen, epätavallinen ja runollinenkin kuvaus nykypäivän Venäjästä.

Ohjaaja Pavel Lungin, tuotanto Roche Productions, Ranska, 2004.
(es. 9.3.2005) ps/lh

Kuva: TV2 Tiedotus



[Takaisin]