[Takaisin]


Kansallinen Jussila

- ternimaitokuninkaan nousu ja tuho

"Ajatelkaa sitä kotkaa. Se asuu siellä korkealla, sillä on vapaus tehdä mitä vaan. Mutta sillä on myös vastuu. Se joutuu tekemään asioita. Mutta miten se itse haluaa elää?"

Ternimaitokapseleiden verkostomarkkinointibisneksellä rikastunut ja menestyksen makuun päässyt Petteri Jussila janosi yhä korkeammalle, lisää menestystä, lisää rahaa, lisää mainetta. Kukaan ei saanut estää, kun peruskoulupohjalta ternimaitokuninkaaksi ponnistanut Jussila tähtäsi kohti huippua ja lähti valloittamaan maailmaa. "Tulee vielä se päivä, jolloin olen molempien iltapäivälehtien kannessa".

Yökerhojen vahtimestarina elantonsa ansainnut, itseoppinut liikemies päätti 24-vuotiaana rikastua ja lähti mukaan verkostomarkkinointibisnekseen. Muutaman vuoden kuluttua Jussila ja tosi-tv:n seikkailuohjelmasta tuttu Jutta-vaimo lähtivät levittämään ternimaitokapseleiden ihmeellisestä tehosta kertovaa sanomaa ilmiömäisin tuloksin.

Vastaanottavainen, isoista rahoista haaveileva yleisö täytti salit paikkakunta toisensa jälkeen ja Jussila vangitsi kuulijansa puhujanlahjoillaan ja heittämällä itsensä täysillä peliin. Petteri oli ihmisten joukossa kuin kotonaan, yksi muista - samanaikaisesti kuitenkin johtaja, jota katsottiin ihaillen ylöspäin ja jonka hurjiin visioihin ja lupauksiin tilille ropisevista päätähuimaavista rahasummista uskottiin sokeasti. Verkostobisnekseen mukaan tulleelle isolle joukolle Jussila oli kuin messias, joka saarnasi paremmasta huomisesta toimien itse esimerkkinä siitä, miten tyhjätaskusta kasvaa miljonääri.

Sana kuulijat penkkeihinsä naulitsevasta ja rahaa takovasta taviksesta sai pian myös median kontalleen. Ternimaitokuningas kauniin vaimonsa, perheensä, hulppean autonsa ja 600 000 euron arvoisen talonsa kanssa komeili viikko toisensa jälkeen lehtien kannessa. Julkisuus paisui ja alkoi riistäytyä käsistä. Uuden vauvan odotuksesta tuli julkinen seikkailu, Venetsiassa kierrettiin maailmantähden elkein juorulehden toimittaja ja kuvaaja kannoilla ja upean talon sisustusta esiteltiin turkkeihin verhoutuneina samppanjalasit kädessä.

Todellinen Petteri Jussila ei pian enää tunnistanut itseään kirkuvien lööppien luomasta ökymiljonäärihahmosta. Mediapersoona Jussila oli alkanut elää omaa elämäänsä - eikä miehellä rikkauden maskin takana ollut enää paljonkaan tekemistä julkisuuden luoman kuvan kanssa. Siviilissä Petteri rakasti lapsiaan yli kaiken, yritti viettää tavallista perhe-elämää, mutta samanaikaisesti teki pitkää päivää ja paiski rajusti töitä saadakseen bisneksensä kukoistamaan. Siihen tarvittiin julkisuutta, joka auttoi bisneksen teossa, mutta vei myös aikaa kaikelta muulta. Ökyelämää viettävän miljonäärin leimasta oli vaikea päästä eroon.

Jussilalla meni lujaa. Lataus oli kova, parhaimmillaan kapseleita myytiin 50000 purkkia kuukaudessa, elämä kulki kovilla kierroksilla. Kun Suomi oli saatu sekaisin, lähdettiin valloittamaan Venäjää. Suuret odotukset osoittautuivat kuitenkin pettymykseksi, venäjänmarkkinat eivät kasvaneet toivotulla vauhdilla, kapselien myynti Suomessa kääntyi laskuun ja lisäksi Jussilan suureksi järkytykseksi vuosientakaiset talousepäselvyydet ja rikostuomiot kaivettiin päivänvaloon.

Syöksykierre oli saatava pysähtymään. Jussila tarttui uuteen keinoon saavuttaa myönteistä julkisuutta, lupautui mukaan "julkkisten tv-seikkailusarjaan" ja aloitti ankaran dieetin ja kuntokuurin laihduttaakseen itsensä kuvauskuntoon. Vain viikkoa ennen sarjan kuvausten aloittamista, heinäkuussa 2004, Jussila hukkui kotirantaansa auttaessaan veden varaan joutunutta poikaansa. Seuraavan päivän iltapäivälehdet olivat saaneet kansijuttunsa, Jussila tavoittelemansa otsikot.

Kuvaus ja ohjaus Saku Pollari, tuotanto Juha-Pekka Ristmeri, Filmaattiset Oy.


Teksti: Aila Havia-Venäläinen[Takaisin]