[Takaisin]


Metallica

Yli tuhat kuvattua tuntia tiivistettynä reiluun kahteen

Ohjaajat Joe Berlinger ja Bruce Sinofsky kiinnostuivat Metallicasta tehdessään Paradise Lost -elokuvaa, joka kertoo kolmen amerikkalaisen teinitappajan tarinan. Teinit kuuntelivat paljon Metallicaa ja ohjaajat halusivat käyttää bändin musiikkia, peläten kuitenkin joko kieltäytymistä tai hintaa. Nähtyään elokuvan raakaversion, bändi antoi käyttää musiikkiaan veloituksetta.

He tutustuivat bändiin ja sen musiikkiin paremmin ja huomasivat pitävänsä musiikista ja bändin värikäs historia kiehtoi heitä. Kesti kuitenkin muutaman vuoden, ennen kuin suunnitelmista tuli totta. Vuonna 2001 Berlinger otti yhteyden bändin manageriin, joka kertoi, että Metallican basisti, Jason Newsted on jättämässä bändin. Metallica oli myös aloittamassa uuden albumin levyttämistä, joten aika dokumentin tekoon oli oikea.

Tunnelmat äänitysstudiossa olivat välillä kireät, sillä basistin lähteminen oli vain jäävuoren huippu: bändi ei ollut tehnyt levyä viiteen vuoteen, eikä myöskään keikkailut. Fanit ja musiikkilehdistö oli kyseenalaistanut koko bändin tulevaisuuden ja paineet olivat valtavat.

Metallican johto laittoi koko bändin ryhmäterapiaan, jonka aikana ilmeni, miten vähän bändin jäsenet tunsivat toisiaan monista yhteisistä vuosista huolimatta. Metallican solisti, toinen bändin perustajista ja kolmen lapsen isä James Hetfield aloitti alkoholiongelmansa vuoksi vieroitushoidon, joka viivästytti levyn tekoa.

Bändin jäsenet kohtaavat pelkonsa, henkilökohtaiset painajaisensa, suhteet toisiinsa ja alati muuttuvan levybisneksen haasteet. Jokainen joutuu tasapainottelemaan pitääkseen henkilökohtaisen elämänsä kunnossa, samalla pohtien miten säilyttää kaksikymmentä vuotta rakennettu miljoonabisnes pystyssä. "Tämä ei ole elokuva Metallicasta, vaan ihmissuhteista", kiteyttaa rumpali Lars Ulrich.

Miten fanit ottavat vastaan lyhyet tukat? Miten käy bändin bilemaineen, kun "Alcoholica"-bändin solisti on lavalla selvin päin?

St. Anger -albumi julkaistiin 5.6.2003 ja se sai runsaasti kritiikkiä erityisesti vanhoilta faneiltaa ja kriitikoilta rumpusoundien, soolojen puutteen ja löysäksi haukuttujen vokaalien vuoksi. Metallica: James Hetfield, rytmikitara, laulu, Lars Ulrich, rummut, Kirk Hammet, soolokitara, taustalaulu ja bassossa bändin manageri Bob Rock.

Metallica (Metallica: Some kind of Monsters) -elokuvan on tuottanut @radical.media, USA, 2004.


Teksti: Aila Havia-Venäläinen



[Takaisin]