2006  Tammikuu   Helmikuu   Maaliskuu   Huhtikuu   Toukokuu 


Miksi me sodimme

- Palkittu dokumentti pohtii Yhdysvaltojen sotainnon syitä

Eugene Jareckin Sundancen filmifestivaaleilla palkittu dokumenttielokuva Miksi me sodimme (Why We Fight) kertoo Yhdysvaltojen sotateollisuudesta ja sen vaikutuksesta USA:n ulkopolitiikkaan. Dokumentissaan Jareck etsii syitä, jotka selittäisivät Yhdysvaltojen suunnatonta sotaintoa. Kiitetty dokumentti on saanut innostuneen vastaanoton etenkin Yhdysvalloissa.

Aseteollisuus on iso bisnes Yhdysvalloissa. Selittääkö se osaltaan Yhdysvaltojen ulkopoliittisia ratkaisuja? Hallitseeko maan ulkopolitiikkaa ajatus militaristisesta ylivoimasta? Onko militarismista tullut jo liian tärkeää amerikkalaisille? Miksi me oikeastaan edes sodimme, Jarecki kysyy niin asiantuntijoilta kuin tavallisilta amerikkalaisilta. Vastaukseksi dokumentaristi saa epämääräistä mutinaa vapaudesta ja demokratiasta, vaikka oikea vastaus ehkä kuuluisikin: koska kukaan ei nouse vastustamaan sotaa.

Dokumentissa Jareck haastattelee muun muassa armeijaan värväytyvää nuortamiestä, poikansa WTC-iskuissa menettänyttä poliisipäällikköä, iskujen aikaan Pentagonissa ollutta naista ja presidentti Eisenhowerin poikaa, joka tutkii työkseen sotahistoriaa.

Nimensä Why We Fight se on lainannut Frank Capran 40-luvun propagandaelokuvien sarjasta, joiden tarkoituksena oli innostaa amerikkalaiset sotaan natsismia vastaan. Jareckia on verrattu Michael Mooreen, mutta Jareckin ote on huomattavasti älyllisempi populistiseen Mooreen verrattuna. Dokumentti on tuore ja hyvin ajankohtainen: se on valmistunut vuonna 2005.

Kuva: TV2 Tiedotus

[Takaisin]