2006  Tammikuu   Helmikuu   Maaliskuu   Huhtikuu   Toukokuu 


Kun muisti häviää

Tyttären tekemä elokuva Alzheimerin tautiin sairastuneesta äidistään

"Kuka olet, jos et pysty muistamaan kuka olet?" tähän kysymykseen ei ole vastausta, sillä Alzheimerin taudilla ei ole onnellista loppua. Kun Alois Alzheimer vuonna 1906 piti luennon erään 51-vuotiaana kuolleen naisen aivoissa tapahtuneista muutoksisa, hän arveli tauti harvinaiseksi. Tänään maailmassa tautia sairastaa noin 18 miljoonaa ihmistä. Suomessa heitä arvioidaan olevan jo yli 70 000.

Alzheimerin tauti on yleisin dementiaa aiheuttava sairaus, jossa aivoihin syntyy tyypillisiä rappeutumismuutoksia. Sairaus alkaa usein lähimuistin häiriöillä, sitten unohtuu ruuan valmistaminen ja laskujen maksaminen. Sairastunut saattaa eksyillä ja vähitellen tulee käytöshäiriöitä ja lopulta edessä on laitoshoito.

Dokumentaristiaviopari Ann Hedreen ja Rustin Thompson seurasivat Annin äidin Alzheimerin taudin etenemistä. Loppujen lopuksi silkka viha sai Annin tekemään dokumentin. Ann vihasi itse tautia, joka muutti hänen säteilevän älykkään äitinsä tuntemattomaksi henkilöksi. Ann vihasi poliitikkoja, jotka pysäyttivät ehkä henkiä pelastavan tutkimuksen ja ennen kaikkea hän vihasi omaa avuttomuuttaan taudin edessä.

Annin elokuva on rakkaudentunnustus hänen äidilleen ja tämän elämälle ennen sairautta. Ann vierailee äitinsä kotikaupungissa, montanalaisessa kaivoskaupungissa ja tapaa äitinsä entisiä koulutovereita. Ann tarjoutui myös vapaaehtoiseksi tutkimuskohteeksi ja hänelle tehtiin muistitestit.

Annin elokuvassa puhuvat myös lapset ja lastenlapset, joista nuorimmat eivät saaneet tuntea isoäitiään terveenä, sillä Annin äidin sairaus alkoi ennen hänen 60-vuotispäiväänsä.

Vanhat kaitafilmipätkät kertovat elämästä 50-luvulla ja valokuvat kertovat omat tarinansa. Samalla, kun Ann kaipaa äitiään, pelkää hän myös omasta ja lapsensa puolesta, vaikka tauti ei ole suoraan perinnöllinen.

Elokuvan alkuperäinen nimi Quick Brown Fox tulee vanhasta konekirjoitustestistä: The quick brown fox jumped over the lazy dog. Elokuvan alussa kirjoitetaan vanhalla kirjoituskoneella lausetta uudelleen ja uudelleen. Myös Alzheimerin taudissa potilas alkaa toistaa samoja asioita uudestaan ja uudestaan ja uudestaan…

Elokuvan on tuottanut Women Makes Movies, 2003.

Kuva: Women Make Movies



[Takaisin]