[Takaisin]


Ramones ja vuosisadan loppu

- Maailman ehkä tunnetuimman punkrock-yhtyeen tarina

Vuonna 1974 New Yorkin underground-skene kohisi uudesta tulokkaasta: aggressiivista punkrockia soittavasta bändistä nimeltä Ramones. Queensistä kotoisin olevat nuorukaiset osasivat hädin tuskin soittaa, mutta heidän soundinsa aivan erilaista kuin mihin oli totuttu: se oli yksinkertaista, raakaa ja kesyttämätöntä.

Ramones loi kokonaan uuden genren. Sokerikuorrutettujen poprenkutusten sijasta roskajoukolta näyttänyt bändi esitti mustan huumorin sävyttämiä biisejä, jotka kertoivat liiman haistelusta, teiniraskauksista ja jengitappeluista. Maailman tunnetuimpien yhtyeiden joukkoon lukeutuva Ramones ei koskaan juhlinut hittilistojen kärkisijoilla, mutta groteskilta Monkees-versiolta vaikuttanut yhtye onnistui puhuttelemaan angstisia ja itsensä epäonnistuneeksi ja oudoksi tuntevia nuoria ympäri maailmaan. Sisäisistä ristiriidoistaan ja huolimatta Ramones sinnitteli hengissä 22 vuotta keikkaillen koko ajan ahkerasti. Eikä bändin vaikutusta musiikkikenttään ja nykybändeihin sovi vähätellä.

Vuonna 2003 valmistunut dokumentti Ramones ja vuosisadan loppu (End of The Century: The Story of The Ramones) kertoo legendaarisen bändin tarinan, joka alkaa New Yorkin nuhruisilta klubeilta ja päättyy ristiriitojen kautta oikeastaan vasta laulaja Joey Ramonen kuolemaan vuonna 2001. Varsinaisesti yhtye hajosi kuitenkin jo vuonna 1996.

Dokumentissa ääneen pääsevät erityisesti vielä tuolloin elossa olleet Johnny ja Dee Dee Ramone. Dokumentti tarjoaa tuhdin paketin rockhistoriaa ja mielenkiintoisen aikalaiskuvauksen myös muille kuin Ramones-faneille. Se piirtää herkän ja älykkään kuvan ylipitkän otsatukan takana piileskelleestä Joey Ramonesta, paljastaa muun muassa Joeyn ja Johnnyn kiistojen taustat ja sisältää paljon herkullisia yksityiskohtia. Kuka esimerkiksi muistaa, että Dee Dee Ramone yritti luoda uraa myös räppärinä? Dokumentti sisältää paljon myös Ramonesin yhteistyökumppaneiden ja aikalaisbändien jäsenten haastatteluja. Dokumentin ovat ohjanneet Jim Fields ja Michael Gramaglia.

Tuotanto: Cugat Films, USA, 2003

Kuva: TV2 Tiedotus



[Takaisin]