Tohtori Kinsey (Dr. Kinsey)

Aikalaiset ja arkistomateriaalit kertovat seksuaalisuuteen liittyvien tabujen murtajasta

Alfred Charles Kinsey syntyi Hobokassa, New Jerseyssä 23.7.1894. Hänen äitinsä huolehti kodista ja kolmesta lapsesta ja hänen isänsä oli teknologian professori. Kristityssä kodissa kunnioitettiin vanhoja, perinteisiä arvoja. Kinsey uhmasi isäänsä, kun lähti opiskelemaan biologiaa sen sijaan, että hänestä tulisi pappi tai insinööri. Kukaan ei olisi uskaltanut ennustaa, että koulukiusatusta, sairaalloisesta ja yksinäisestä lapsesta kasvaisi seksuaalisten tabujen murtaja ja 60-luvun seksuaalisen vallankumouksen alustaja.

Dokumenttiprojektin elokuva Tohtori Kinsey kertoo, miten Kinsey keskittyi tutkimaan Darwinin oppien mukaan muutaman millin mittaisten äkämäpistiäisten kehitystä Indianan yliopistossa Bloomigdalessa. Hän keräsi ja tutki miljoona hyönteistä ja havaitsi, että ne kaikki olivat erilaisia. Tämä havainto johdatteli Kinseytä myös seksuaalitutkimuksissa.

Kimmokkeen tutkimuksiin antoi myös Kinseyn oma seksuaalinen tietämättömyys, minkä hän joutui havaitsemaan, kun hänen ja hänen vastavihityn Clara-vaimonsa väliset fyysiset hankaluudet vaikeuttivat avioliittoa. Kinsey alkoikin pitää yliopistossa kursseja, joilla kerrottiin seksuaalisuudesta ja näytettiin dioja muun muassa miehen ja naisen sukupuolielimistä. Huippusuosittujen kurssien myötä Kinsey huomasi, miten yleistä seksuaalinen tietämättömyys oli ja miten masturbaatiota ja anaaliseksiä pidettiin haitallisena ja miten joissakin osavaltioissa kumpikin saattoi johtaa vankeuteen.

Kinsey jätti yliopistouran 45-vuotiaana ja alkoi tutkia amerikkalaisten seksuaalisuutta. Kinsey ja hänen kolme assistenttiaan haastattelivat ihmisiä kaikista yhteiskuntaluokista niin maalla, kaupungeissa kuin vankiloissakin.

Atomipommin tavoin Kinseyn kirja Sexual Behavior in the Human Male valloitti Amerikan atomipommin tavoin vuonna 1948. Kirjaa myytiin välittömästi 200 000 kappaletta ja Kinsey otettiin hurraa-huudoin vastaan.

Elokuva kertoo yksityiskohtaisesti Kinseyn tutkimustulokset, jotka viestittivät selvästi, ettei ole epänormaalia seksiä. Kinsey kehotti ihmisiä nauttimaan seksuaalisuudestaan. Kinsey oli kuitenkin niin perinpohjaisesti tutkija, että hän erotti rakkauden tunteen itse rakastelusta. Kinseyn moraali ja eettisyys joutui ensin omissa joukoissa kyseenalaiseksi.

Kun Kinsey jatkoi tutkimuksiaan naisten seksuaalisuudesta, alkoivat vaikeudet. Eihän naisilla saanut olla seksuaalisia haluja, eikä tarpeita. Kinsey astuikin isoille varpaille, kun hänen seuraava julkaisunsa naisten seksuaalisuudesta tuli kauppoihin.

Elokuvassa Kinseyn tutkijakollegat, omat lapset ja kirjailijat sekä arkistomateriaalit kertovat tositarinaa miehestä, joka tutustui omaan homoseksuaalisuuteensa, väheksyi moraalin arvoja tutkimuksissaan ja lopulta kuoli elokuussa 1956 näkemättä kuusikymmenluvun naisten ja seksuaalisten vähemmistöjen vallankumouksia.

Kinsey ei ole jäänyt unohduksiin. Pari vuotta sitten valmistui Liam Neesonin tähdittämä, Kinseyn elämästä kertova elokuva. Yksi elokuvan haastateltavista on T.C. Boyle, jonka Kinseyn elämään perustuva kirja The Inner Circle ilmestyi valloissa vähän ennen elokuvaa.

Tohtoi Kinsey (Dr. Kinsey) elokuvan ovat ohjanneet Barak Goodman ja John Maggio ja tuottanut Twin Cities Pablic Television, 2005. (es. 1.3.06)
http://www.pbs.org/wgbh/amex/kinsey/filmmore/fd.html
ah-v

Kuva: Bill Dellenback/Kinsey Institute



[Takaisin]