[Takaisin]


Riot On!

Tarina ihmisistä, sisusta, huumeista ja kadotetuista 20 miljoonasta dollarista

"We don't make games. We create riots!"

Kuudella suomalaishepulla oli enemmän kuin unelma: heillä oli aikaansa edellä oleva idea mobiilipelistä, loistava markkinointimateriaali, hyvä liiketoimintasuunnitelma ja myynnin ammattilaiset.

Eipä aikaakaan, kun Riot-E mobiilisisältöyritys oli kerännyt yhteensä yli 20 miljoonaa dollaria mm. Nokialta, Bush ja Bin Laden -suvulta ja Robert Murdochilta. Muutamassa viikossa yrityksessä työskenteli yli sata ihmistä, joiden joukossa oli sukulaisia, entisiä tiskijukkia, seuralaispalvelun työntekijöitä ja jopa bussipysäkiltä värvättyjä.

Loisteliaat työskentelytilat upeine saunaosastoineen ja hollywoodimaisine neuvottelutiloineen sijaitsivat Helsingin keskustassa. Työntekijöillä oli viimeisimmät Palmit ja kännykkämallit, vaikkeivät kaikki edes osanneet käyttää niitä. Vapaa-aikaa kulutettiin saunaorgioissa ja nakujuoksussa Helsingin keskustassa. Yrityksen laskuun käytiin strippibaareissa ja bordelleissa ympäri maailman.

Rahoittajat olivat ekstaasissa viihdeteollisuuden tarjoamista hurjista mahdollisuuksista. Rahoittajien joukossa oli myös elokuvamoguleita ja Riot-E sai linsenssioikeudet mm. Bridget Jonesin päiväkirja ja X-men -elokuviin. Riot-E:n perustajajäsenet olivat mukaansatempaavia persoonia, joista yksi mm. sylki punaviiniä erään filmituottajan kasvoille, vain erottuakseen muista. Töitä tehtiin ympäri vuorokauden, mutta kukaan ei tiennyt, paljonko rahaa tuli firmaan ja paljonko lähti ulos.

666 ensimmäisen työpäivän jälkeen firma oli hukannut yli 20 miljoonaa dollaria.

Miten näin kävi? Yksi käänteentekevä seikka ilmeni yhdeksän kuukauden työjakson jälkeen: ohjelmia oli kehitetty kuukausitolkulla, mutta kukaan ei ymmärtänyt, että heillä ei ollut riittävää teknologiaa. Oli aloitettava alusta.

Yrityksen tuotteet ja visiot palveluista perustuivat sms-viestien hyväksikäyttöön, mutta 160 merkillä ei loppujen lopuksi paljon pelailla.

Muista taustoista kertovat pääasiassa Jan Wellman, yrityksen karismaattinen johtaja ja John Hakalax, Wellmanin opetuslapsi, joka lopulta murtuu valheiden kasvaessa totuuden paljastajaksi.

Elokuvan on ohjannut Kim Finn, joka myös työskenteli yrityksessä ja sen on tuottanut John Hakalax / Hakalax Productions Oy, 2004.

www.rioton.net

Kuva: YLE Kuvapalvelu



[Takaisin]