Takaisin
logo

KEISARIN NIMEEN

Nanjingin massamurha on yksi ihmiskunnan historian suurimmista tragedioista. Japanilaiset sotilaat valtasivat 1937 silloisen Kiinan pääkaupungin, Nanjingin. Noin 300 000 ihmistä surmat tiin. Lisäksi 20 000 naista ensin raiskattiin ja myöhemmin tapettiin.

Christine Choyn ja Nancy Tongin ohjaama sekä tuottama dokumentissa KEISARIN NIMEEN (IN THE NAME OF THE EMPEROR) tuodaan julki Nanjingin pitkään salatut julmuudet, jotka varsinkin japanilaiset ovat häpeissään yrittäneet kätkeä historian poimuihin.

Dokumentissa kertovat Nanjingin tapahtumista niin raiskatut kiinalaiset naiset kuin japanilaiset veteraanit. Myös länsimaiset lehtimiehet ja lähetyssaarnaajat muistelevat Nanjingin kauheuksia. Dokumentissa nähdään lähetyssaarnaaja John Mageen kuvaamaa arkistomateriaalia mm. Nanjingin sairaalasta, järkyttäviä kuvia silvotuista, poltetuista, kidutetuista ja raiskatuista lapsista ja naisista.

Emperor Japanin keisari Hirohito määräsi sotilaansa tappamaan kaikki sotavangit. Sotilaat katsoivat myös Nanjingissä toteuttavansa jumalallista tehtävää, sillä keisaria palvottiin Japanissa elävänä jumalana. Sotiminen keisarin nimeen oli korkeinta mahdollista kunniaa, jota japanilainen mies voi elämässään saada.

Japanilaisten julmuudet eivät sota-aikana rajoittuneet vain kiinalaisiin. Kun länsimaat syvästi paheksuivat kiinalaisten naisten käyttöä japanilaisten sotilaiden seksiorjina, japanilaiset toivat pääosin Koreasta arviolta 200 000 naista "lohduttamaan" sotilaitaan.

Japanilaiset eivät vieläkään tunnusta Nanjingin hirmutöitä. Ne on salattu niin visusti, että tutkijoistakin vain harvat tietävät, mitä todellisuudessa tapahtui.

- Kuinka muka muutama sata sotilasta pystyi tappamaan 300 000 ihmistä parissa päivässä? Se on pötyä, fantasiaa, toteaa dokumentissa tokiolainen professori Shoichi Watanabe.

Tokion sotasyyllisyysoikeudenkäynti vahvisti Nanjingin uhrien määrän. Myös oikeudenkäynti päättyi kuitenkin kiinalaisten kannalta surullisesti. Amerikkalaiset halusivat kommunismin pelossa pysyä japanilaisten kanssa liittolaisina ja lähes kaikki Nanjingin massamurhasta syytetyt vapautettiin.

Keisari Hirohitoa ei edes syytetty. Hänestä tehtiin sodan jälkeen muotokuva jumalallisena hallitsijana.

  • Golden Gate Awards Competition: Special Jury Award Winner 1995
  • Tuotanto Film News Now Foundation, USA, 1995
Takaisin
logo

Versio: 25.1.1995, kommentit/korjaukset ptee