Takaisin
logo

PROPAGANDASOTA 1941 - 1944

Moskovan Tiltu kertoo sota-ajan kokemuksistaan

Jatkosodan päättymisestä tulee tänä vuonna kuluneeksi 50 vuotta. Tapahtuma kirjataan muun muassa TV 2:n Dokumenttiprojektin tuottamassa Propagandasota 1941 - 1944 -dokumentissa, jossa paitsi nähdään otteita tuon ajan radio- ja kaiutinpropagandasta, kuullaan itse tekijöitä rintamaviivan molemmin puolin ja haastatellaan propagandan kohteena olleita sotaveteraaneja.

Kuultavina ovat muun muassa Moskovan ja Leningradin radioissa työskennelleet suomalaiset, joita kutsuttiin Tiltuiksi. Helsingissä 1907 syntynyt Kaija Vilen, ent. Kerttu Laine oli muuttanut maanalaisia teitä Neuvostoliittoon 1933 ja palveli Moskovan radion suomenkielisellä osastolla vuodesta 1941 alkaen kaikkiaan nelisenkymmentä vuotta. Kokemuksistaan kertoo myös Mirja Ruonaniemi, joka niinikään oli muuttanut naapurimaahan 1930-luvulla nuorena tyttösenä ja toimi radiossa muun muassa Leningradin saarron aikana.

Propagandasota 1941 - 1944 -dokumentin muita kertojia Puna-armeijan puolelta ovat Rudolf Sykiäinen, tunnettu inkeriläissyntyinen journalisti ja kääntäjä Moskovasta sekä kirjailija Ortjo Stepanov Petroskoista.

Suomalaisen radiopropagandan perushenkilöitä sodan aikana oli Jahvetti eli Yrjö Kilpeläinen. Hänestä kertoo evl Vilho Tervasmäki, minkä lisäksi kuullaan näytteitä Jahvetin kirjelaatikosta sekä Moskovan harjoittamasta radiohäirinnästä.

Muita kertojia ovat muun muassa akateemikot Matti Kuusi ja Pertti Virtaranta, jotka olivat jatkosodassa valistusupseereina, sekä TK-piirtäjinä toimineet professorit Erkki Koponen ja Kari Suomalainen. Kokemuksiaan kuvailevat myös TK-komppanian päällikkönä toiminut Harri Eljanko, TK-reportterina toiminut

Lauri Kulmala ja sotilaspappina jatkosodassa ollut Matti Koponen. Kaiutinpropagandaa tekemässä ollut Pauli Vilander muistelee, miltä tuntui houkutella yliloikkareita ja saada vastapuolen keskitys niskaansa.

  • Ohjaus:Paavo Kähkölä
  • Tuotanto Dokumenttiprojekti


Takaisin
logo

Päivitys U.E. 10.4.1997