Takaisin
logo

RAJASELKKAUS

Suomen ja Venäjän, Suomen ja Neuvostoliiton rajankäynti kuvautuu harvinaislaatuisin arkistomateriaalein ja herkän inhimillisin äänenpainoin TV 2:n Dokumenttiprojektin Rajaselkkaus -elokuvassa. Se nivoo tapahtumain käänteet 1800 -luvun alkupuolelta, Napoleonin voitokkaiden joukkojen etenemisestä Euroopassa aina talvisodan päättymiseen ja Mannerheimin päiväkäskyyn.

Rajaselkkaus nivoo myös hellävaraisesti yhteen naapurusten tämän päivän sulauttamalla vihollisuuksien lomaan kuvia 1918 Särkijärvellä syntyneen, Karjalan kannaksella tykistössä palvelleen Sulo Lavosen sekä 1914 Tiraspolissa syntyneen ja kannaksella pioneeripataljoonassa taistelleen Ivan Danitsevkon rauhaisasta elosta 1990.

Neuvostoliittolainen, glasnostin ajan kuvaus talvisodasta on syntynyt suomalaisen Studio Patrick Oras Oy:n ja moskovalaisen FilmStudio Nerven yhteistuotantona. Patrick Oras kertoo dokumentin syntyvaiheista:

- Studio Nerve Moskovasta otti yhteyttä maaliskuussa 1989 ehdottaen, että tekisimme yhteistuotantona elokuvan talvisodasta. Ehdotus tuntui aluksi oudolta, koska aihe oli Suomessa jo puhkipuhuttu ja talvisotadokumentteja oli ennakkotietojen mukaan teon alla jo useitakin.

- Päätin kuitenkin lähteä Moskovaan keskustelemaan asiasta tarkemmin, koska neuvostoliittolainen näkökulma ja historian tulkinnat varmasti poikkesivat meikäläisestä. Kahden päivän keskustelut ohjaaja Nadjena Khvorovan kanssa ja muutamat hänen aiemmin ohjaamansa dokumentit vakuuttivat siitä, että riski kannattaa ottaa - varsinkin kun käytössä oli arkistomateriaalia, jota ei aiemmin Neuvostoliiton ulkopuolella ole nähty.

Käsikirjoittaja Alexander Balabanov ja ohjaaja tulivat Suomeen tutkimaan taustatietoja. Neuvostoliitosta oli erittäin vaikea löytää talvisotaan liittyvää materiaalia. Se oli yleisesti historiankirjoissa kuitattu pienenä rajakahakkana muutamalla rivillä. Kuuden viikon tutkimustyön jälkeen ryhmä oli valmis käsikirjoituksen tekoon.

- Lähtökohtana yhteistyölle oli eestiläisten kanssa tekemäni elokuva kansanrintamasta ja luottamus siihen, että pyrimme mahdollisimman totuudelliseen tulokseen. Seuraavat kaksi vuotta menivätkin asioiden tarkistamiseen, yhteydenpitovaikeuksiin, kuvausten suunnitteluun, käsikirjoituksen hiomiseen, arkistomateriaalien keräilyyn jne. Ryhmä oli koko ajan erittäin aktiivinen, koska heille oli tärkeätä saada oikeata tietoa Neuvostoliiton kansalaisille.

Elokuva esitettiin Neuvostoliiton televisiossa keväällä 1991 ja se aiheutti runsaasti keskustelua paikallisessa lehdistössä. Ohjelma uusittiinkin kahteen kertaan viikon sisällä yleisön pyynnöstä. Neuvostoliittolaisten kiinnostus historiaan ja aktiivinen osallistuminen totuuden etsintään glasnostin aikana johti vähitellen tilanteeseen, jossa kansa elää tänä päivänä. Tekijät uskovat siihen, että totuus voittaa.

  • Ohjaus:Seppo Rustanius
  • Tuotanto Filmikompleksi/TV 2 Dokumenttiprojekti


Takaisin
logo

Päivitys U.E. 10.4.1997