Ekolokero
Ekolokero
Ekolokero


Pöllöjen kevät on alkanut
Pöllöt kiehtovat ihmisiä, koska niitä näkee harvoin, mutta kuulee usein. Pöllöt ovat niin viisauden kuin tyhmyydenkin, niin tiedon kuin taikauskonkin symboleita.

Pöllöt - hämärän saalistajat
Yön hämärässä pöllöt saalistavat lähinnä kuulonsa avulla. Pöllöjen kuulo on parempi kuin monilla muilla lintulajiella. Pöllöillä on isot korvat, ja ne ovat ääniä heijastavien höyhenten suojassa. Pöllö voi napata saaliinsa pelkästään kuulon perusteella täysin pilkkopimeässä tai lumihangen alta. Tästä poikkeuksellisesta kyvystä tulee sanonta, että pöllöt näkevät korvillaan.

Pöllö käyttää saalistuksessa myös suhteessa hyvin isoja silmiään. Pöllön silmän valoherkkyys on muutaman kerran parempi kuin ihmisen. Pöllöillä on kuitenkin yksilöllisiä eroja näkökyvyssä, eivätkä "huonosilmäisimmät" pöllöt näe hämärässä juuri sen paremmin kuin monet ihmisetkään.

Käy tutustumassa yöpetolinnun tuntomerkkeihin.
(Linkki avautuu Luonnossa tapahtuu -ohjelman ohjelmakorttiin Yön saalistajat.)

Luvassa on hyvä pöllökevät
Pöllökeväästä on tulossa hyvä, paikoin jopa paras vuosikausiin. Hyvä pöllöretki ilma on kirkas ja tyyni ilta, sillä pöllöt ovat silloin varmimmin äänessä. Pöllöjen soidinaktiivisuus kiihtyy, kun kevät edistyy ja lämpötila nousee. Pöllöjen vuosittaista määrää säätelee pikkunisäkkäiden määrä. Useimmat pöllölajimme käyttävät pääravinnokseen pikkunisäkkäitä, myyriä ja hiiriä.

Tutustu muutamaan Suomen pöllölajiin - ja eikun bongailemaan!
Helmipöllö
Huuhkaja
Sarvipöllö
Tunturipöllö
Varpuspöllö
Viirupöllö


Pöllöillä on isot korvat ja isot silmät, näin ollen myös iso pää. Siinä vastaus pöllöjen pään koon ihmettelyyn.

Pöllöjen saalistustaktiikka on odottaa sopivaa saaliseläintä tähystyspaikalla.

Myyrien määrän vaihtelut säätelevät eräiden pöllöjen lisääntymistä ja menestymistä.